logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WOL 1650 - nadmierny hałas podczas prania, co może być przyczyną?

sraptak 09 Wrz 2004 11:43 6343 14
REKLAMA
  • #1 842045
    sraptak
    Poziom 11  
    witam, tydzień temu zakupiłem pralkę boscha wol 1650. po pierwszym uruchomieniu stwierdziłem, że pralka musi być uszkodzona - poziom hałasu daleko przekracza deklarowane przez producenta 68 dB podczas prania - dźwięk jest wibrujący, nieprzyjemny, po prostu nie da rady wytrzymać. po konsultacji z serwisem sprawdziłem jeszcze raz czy pralka stpi pewnie na nóżkach (stoi) oraz czy nie ma w pralce obcych przedmiotów (nie ma). w miejscu zakupu, sprzedawczymi wspominała coś o silniku skrzydełkowym - nie mam zielonego pojęcia co to może być. czy ktoś z forumowiczów spotkał się może z takim problemem? co może być przyczyną? dziękuję za pomoc. :?:
  • REKLAMA
  • #2 842077
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 842100
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Witam. A zabezpieczenie transportowe zdjąłeś? :wink:
  • #4 842601
    sraptak
    Poziom 11  
    zabezpieczenie zdjalem, pralka stoi na nozkach i nie dotyka innymi elementami podlogi. ten dzwiek to nie swist, tylko wibracja, tak jakby jakis element dzialajac wprawial ja w wibracje.
  • REKLAMA
  • #5 842730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 842833
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Jak dla mnie sprawa jest prosta: Po co gdybać skoro pralka jest na gwarancji to niech zajmie się tym serwis. Ingerencja doprowadzi tylko do utraty gwarancji.
  • #7 842984
    sraptak
    Poziom 11  
    wibracje pojawiaja sie podczas krecenia bebnem
  • REKLAMA
  • #8 843002
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 843126
    sraptak
    Poziom 11  
    na praniu
  • #10 843234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 844120
    sraptak
    Poziom 11  
    na wirowaniu nie ma wibracji i jest zdecydowanie ciszej - choc teoretycznie powinno byc glosniej.
  • #12 844219
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 844500
    sraptak
    Poziom 11  
    podczas ruchów bębna.
  • #14 844528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 846814
    TFX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Panowie !.na razie spoko układa się pasek i amortyzatory ! po pewnym czasie problem zmieni dzwięk.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WOL 1650 generuje nadmierny hałas i wibracje podczas prania, które znacznie przekraczają deklarowany poziom 68 dB. Wibracje pojawiają się wyłącznie podczas ruchów rewersyjnych bębna w cyklu prania, natomiast podczas wirowania pralka pracuje ciszej, co jest nietypowe. Sprawdzone zostało prawidłowe ustawienie na nóżkach oraz brak obcych przedmiotów w bębnie. Zabezpieczenia transportowe zostały zdjęte. Podejrzenie padło na silnik jako źródło wibracji; zasugerowano test z odpiętym paskiem napędowym w celu potwierdzenia. Wskazano również, że problem może dotyczyć układu pasków i amortyzatorów, które po czasie mogą się ułożyć i zmienić charakterystykę dźwięku. Zalecana jest interwencja serwisu gwarancyjnego, aby uniknąć utraty gwarancji i dokładnie zdiagnozować usterkę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA