flubber.trip napisał: Witam. Też miałem nieprzyjemność spotkać się z tym plikiem. Mój sposób wygląda następująco. Na początek ściągnij sobie Total Commander Powerpack, w nim najprawdopodobniej zobaczysz ten plik, a może i inne (u mnie zawsze autorunowi towarzyszył EXPLORER.EXE, w katalogu root). Plik ten najprawdopodobniej będzie też na wszystkich pozostałych dyskach. Jeżeli chcesz go usunąć, musisz uruchomić komputer w trybie awaryjnym (F8 przy uruchamianiu) i uruchomić total commandera. W prawym oknie poszukaj procesów, przeszukaj co jest uruchomione i zbyt podejrzane powyłączaj (jak nie jesteś jakiegoś pewien to możesz dać jego właściwości i zobaczyć gdzie jest dany plik umiejscowiony i kto jest jego wydawcą). W tym miejscu raczej niczego nie popsujesz, ewentualnie zawiesisz komputer, lub doprowadzisz do jego restartu. Następnie usuń ten nieszczęsny plik z wszystkich dysków (znajduje się tylko w /root, czyli bezpośrednio na dysku, dalej nie szukaj).
Tryb awaryjny jest po to, gdyż przy normalnie uruchomionych okienkach, przy próbie usunięcia, plik ten się niejako sam duplikuje i po kilku sekundach jest z powrotem.
Uwaga. To jest moja metoda, "wypracowana" metodą prób i błędów, nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenie sprzętu, lub utratę danych. Osobiście stosowałem ją kilkanaście razy na różnych komputerach (zainfekowane przez ten sam pendrive) i nigdy mnie nie zawiodła, ale dla zasady ostrzegam. Pozdrawiam
Jeśli to robal, to samo usunięcie pliku
autorun.inf nic nie da ze względu na mapowanie. Bez naprawy rejestru, po restarcie pojawi się znów. Dlatego też do usunięcia stosuje się konkretne programy (ComboFix. Flash Disinfector itp) i to tez najlepiej pod nadzorem kogoś kto wie co robi. Bo efekt ich bezmyślnego stosowania można zobaczyć powyżej.
Natomiast jeśli jest to plik po Flash Desinfector i autor tematu uparł się by go jednak skasować, to tu jest recepta:
Cytat: Start >>> Uruchom >>> cmd
DEL "\\?\C:\autorun.inf\lpt3.This folder was created by Flash_Disinfector"
Po skasowaniu tego pliku folder autorun.inf zostaje odblokowany.