logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trilux TAP 2811 - problem z pamięcią strojenia i dominacją zielono-żółtych barw

artek9990 09 Wrz 2004 17:43 5123 14
REKLAMA
  • #1 842827
    artek9990
    Poziom 11  
    Witam
    Może ktoś pomoże w następującym problemie.Model odbiornika jak w temacie "nabawił się dwóch usterek".
    1.Problem z pamięcią strojenia-przy wyszukiwaniu kanału wszystko przebiega właściwie-dostraja się stacja,nadajemy dowolną nazwę programowi,potem przycisk pamięci-wskazuje zapamiętanie..tyle że po przełączeniu i powrocie na ten kanał nie ma zaprogramowanego kanału i nazwy-są stare poprzednie ustawienia.
    2.Kolor-początkowo skokowo teraz cały czas występuje dominacja zielono-żółtych barw,na obrazie z przewagą jasnych motywów obraz dodatkowo zaczyna drgać(coś jak przesterowanie).

Może usterki dość typowe dla tego modelu i ktoś wskaże konkrety,gdzie szukac?

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 842834
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Co do pierwszej to jeżeli zasilanie IC502-SDA2546 prawidłowe (5V na pin8) to tenże do wymiany).
    Co do drugiej to zmniejsz S2 ewentualnie jaskrawość ale czy pomoże...?
  • #3 842935
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Poczekaj z wymianą czegokolwiek, najpierw trzeba wprowadzić odbiornik w tryb serwisowy (czasami samo to pomaga) , jeśli nie pomogło to w trybie serwisowym trzeba włączyć funkcję WHITE AUTOBALANCE i kolory poustawiają się same. Najlepiej to wstawić nową wstępnie zaprogramowaną pamięć.
  • #4 842958
    artek9990
    Poziom 11  
    Dzięki za namiary.Sprawdzę 5V-rozumiem że jakakolwiek odchyłka może być przyczyną.
    Możecie jeszcze po krótce opisać po kolei działanie w trybie serwisowym tego modelu(instrukcji nie posiadam.....)
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #5 844208
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Patrz w załączniku

Załącznik usunięto - niedozwolone materiały. (am)
  • REKLAMA
  • #6 846209
    artek9990
    Poziom 11  
    Dzięki za załącznik:-)
    Małe sprostowanie:
    Jeśli chodzi o układ IC502 to nóżka 8 jest zwarta z 5 i 6 i jest to masa,zasilanie na 1 wchodzi i jest 4,88v więc chyba ok-wniosek że padl układ i tenże do wymiany?

Z kolei w serwisówce opisane jest by wejść do tryby serwisowego zewrzeć nóżkę 21 z masą-u mnie w SDA 20563 jest punkt TP501 wyprowadzony na nóżkach 20 i 19 i zwarcie tychże powoduje wejście w tryb serwisowy.
    Jednak te regulacje nic nie dają-white autobalance całyczas sam ustawia się na ON i jakakolwiek zmiana parametru dowolnego powoduje natychmiastowe zmiany pozostałych i przykładowo nie moge ustawić poziomów zalecanych w instrukcji,non stop jest auto balance on,red gain 47 green gain 45 blue gain 43 reszta po 32 a peak 60.
    Obraz nawet podczas reg. z odcieniami zieleni głównie...
    Czy IC 502-SDA2546 może mieć też związek z kolorami(white auto balance)?

Co proponujecie dalej?
    Dzięki
  • #7 846306
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    To że masz zaniżone napięcie +5v to znaczy że koniecznie trzeba wymienić elektrolit przed stabilizatorem +5v. Tam powinno być co najmniej 8,5v.
    Po drugi to wejście w tryb serwisowy odbywa się poprzez jednoczesne naciśnięcie i przytrzymanie przycisków P+ i P- i włączenie w tym czasie wtelewizora wyłącznikiem sieciowym przy zwartej nóżce 21 procesora do masy (nóżka 21 i masa podprowadzone są do styku serwisowego i wystarczy tam włożyć śrubkę między kołki)
    Po trzecie, przy włączonej funkcji WHITE AUTOBALANS co po polsku oznacza automatyczna regulacja balansu bieli wszelkie bróby regulacji jednego z parametrów powodują to że system autobalansu reguluje pozostałe automatycznie. Tak że albo automatycznie i spokuj albo wyłącz automat i ustawiaj ręcznie.
  • #8 846364
    artek9990
    Poziom 11  
    Czyli 4,88 za mało-ok sprawdzę co się dzieje ze stabilizat.5V.
    Co do trybu serwisowego to wiem że tak trzeba z tym że do styku serwisowego wyprowadzone są nóżka 19 i 20 przy czym 19 jest na masie(na schemacie od 2511 faktycznie jest pokazana n.21,ale u mnie w miejscu W502 jest styk i tam fabrycznie jest 19 i 20 podpieta,chyba zerknę jeszcze raz,choć nie sądzę bym żle policzył bo juz coś by się namieszało a tryb serwisowy wchodzi normalnie:-))
    Co do samej regulacji to sprawa wygląda tak że faktycznie przy włącz funkcji balansu na On zmiana jakiegokolwiek parametru powoduje regulację(co bym nie zmieniał to i tak odcienie nieprawidłowe ustawia) a chcąc ręcznie wpisać(wszystko po 32 chciałem jak w serwisówce,poza peak-60) wyłączam autobalans na off ale juz po zjechaniu na następną pozycję(klawisz nasycenia) balans sam na On przestawia się więc nie mogę wszystkich ręcznie poustawiać.........
    Jakieś wnioski?
    Dzięki
  • #9 853357
    artek9990
    Poziom 11  
    Temat nabrał nowego wydźwięku.Pomijając kwestie oznaczeń nóżek itp-to wszystko się zgadza,problem pojawił się innego rodzaju teraz,mianowicie jest tak:
    Kolor już jest(uszkodzenie na płycie brak było składowej koloru B-niebieskiego),więc to juz ok.
    Problem ze strojeniem pozostal a wlasciwie zmienil sie:.
    Po wymianie pamięci(przez fachowca) tv nie da się stroić tzn-na wyszukiwaniu automatycznym i półautomacie(ręczne + i - na sekcji kanałów podczas strojena)wyszukuje zaledwie 1/4 wszystkich kanałow i to w dodatku nie dostrajając-obraz skaczący cz.b z reguły bez dżwięku-trzeba ręcznie dostrojeniem precyzyjnym poprawiać.Pozostałych kanałow(3/4)wogóle nie widzi i w praktyce trzeba wpisywać ręcznie każdy kanał i od razu dostrojeniem precyzyjnym szukac czy cokolwiek jest-mam sieć kablową).
    Podmieniane były na pamieć SDA 2548 i o wiekszej pojemnosci -i to samo!.Zastanawiam sie co to moze byc i czy przy okazji ingerencji specjalisty nie polecial procek?A moze teraz wystarczy cos z cz.posr.glowicy w menu serwisowym zadzialac?
    Przypomne ze przed naprawa problem polegal na tym ze wyszukiwal sam ladnie wszystkie kanaly jedyniem nie pamietal ustawien-ale stare zaprogramowane przed usterka byly i dal sie uzytkowac jedynie czegos nowego nie dalo sie zapamietac-teraz jest gorzej,jak pisalem nie lapie nic ,choc po recznym poszukiwaniu i dostrojeniu zapamieta ustawienia-gdzie lezy przyczyna jak sadzicie?
    PS:Przy okazji czy do modelu triluxa TAP 2811 TSP-X nie jest potrzebna pamięć wstępnie zaprogramowana(zainicjowana)?Spec twierdzi że nie-nie mam dokument. wiec nie wiem-ma jeszcze kombinować cos z tym ale nie wyglada to obiecujaco.
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #10 854170
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    :arrow: Problem z dostrojaniem może być z powodu niewłaściwie wprodadzonych danych zakresów dla głowicy w trybie serwisowym, trzeba to sprawdzić w trybie serwisowym. Również w trybie serwisowym trzeba ustawić częstotliwość pośrednią 38,9 mhz. :)
  • #11 854974
    artek9990
    Poziom 11  
    A co z tym wstepnym programowaniem pamięci-ten model wymaga tego czy nie?Na początku tematu pisałeś iz należy taką wstawić-nie mam precyzyjnych info a serwisant mówi że nie trzeba do tego modelu....
    Wiem że w trybie serwisowym nic nie było mieszane,ale moze regulacja pomoże...
    Nie dodałem że oprócz tego wogóle coś się namieszało np.włączając PIP nie wyskakuje okienko a szeroki czarny pas na dole wzdłuż całego ekranu,komunikaty wyszukiwania telegazety są po angielsku a nie jak wcześniej po polsku.....aha i kilku programow nawet recznie nie da sie dostroic-czy zwykła wymiana pamięci mogła tak namieszać.Możę jeszcze jakieś sugestie?
    Co do czest.posredniej to zdaje sie ze w serwisowce jest podane 38Mhz a nie 38,9?
    Dzieki
  • #12 855043
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Można wstawić czystą pamięć ale wtedy więcej parametrów do wyregulowania będzie. Pośrednia powinna być 38,9 mhz.
  • #13 857412
    artek9990
    Poziom 11  
    Pomogło:-) Ale jednak przy głowicy jaką mam-thomson-posrednia 38mhz jest ok,czyli jak podaje serwisowka.
    Wielkie dzieki za wszystko:-)
    Pozdrawiam
  • #14 2226514
    mm32
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Witam.
    Mam problem z telewizorem TAP 2511TS-X,a mianowicie w ogóle nie chce wejść w tryb strojenia i nie działa telegazeta,to znaczy działa ale pokazuje krzaki.Wiem,że te dwie sprawy nie są ze sobą związane.Proszę o pomoc,bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać(przydałaby się instrukcja serwisowa,algo chociaż schemat).
  • #15 2226535
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Nie odkopuj trupów tylko załóż nowy temat.
    Schemat TAP2511 = TAP2811 znajdziesz tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic19373.html#98306

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z odbiornikiem Trilux TAP 2811, obejmujących usterki pamięci strojenia oraz nieprawidłową reprodukcję kolorów z dominacją zielono-żółtych barw i migotaniem obrazu. Pierwszy problem polega na braku zapamiętywania nowych ustawień kanałów pomimo wskazania zapisu, co może wynikać z uszkodzenia układu scalonego IC502 (SDA2546) lub niewłaściwego napięcia zasilania 5V, sugerując konieczność wymiany układu i sprawdzenia kondensatora elektrolitycznego przed stabilizatorem. Drugi problem z kolorami można częściowo rozwiązać poprzez wejście w tryb serwisowy i aktywację funkcji WHITE AUTOBALANCE, która automatycznie reguluje balans bieli, choć w niektórych przypadkach automatyczne ustawienia nie pozwalają na ręczną korektę. Wejście w tryb serwisowy wymaga zwarcia odpowiednich nóżek procesora (w modelu TAP 2811 nóżki 19 i 20 lub 21 z masą) oraz jednoczesnego przytrzymania przycisków P+ i P- podczas włączania zasilania. Po wymianie pamięci (np. na SDA 2548) pojawiły się dodatkowe problemy z automatycznym strojem kanałów, które mogą wynikać z nieprawidłowo wprowadzonych danych zakresów częstotliwości głowicy lub błędnej wartości częstotliwości pośredniej (zalecana 38 MHz zgodnie z serwisówką, choć niektórzy sugerują 38,9 MHz). Wskazano, że wprowadzenie prawidłowych parametrów w trybie serwisowym rozwiązało problem strojenia. Dodatkowo zauważono anomalie w funkcjach PIP i telegazety po wymianie pamięci, co może wskazywać na konieczność dalszej diagnostyki. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do modelu TAP 2511TS-X, jednak bez powiązania z głównym tematem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA