logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook Express nie wysyła poczty - jak rozwiązać problem?

09 Wrz 2004 21:26 6321 14
REKLAMA
  • #1 843336
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 843358
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    to chyba temat powinien brzmiec "Wysylanie poczty"? Gdzie masz konto? ustawiles autoryzacje przy wysylaniu? Nie chce wyslac? Jak brzmi tresc komunikatu?
  • #3 843368
    liquid3
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zakladam, ze serwer SMTP jest poprawnie ustawiony ..
    Sprawdz czy serwer na ktorym masz konto nie wymaga przypadkiem uwierzytelniania przy wysylaniu .. jesli tak to musisz w opcjach outlooka ustawic wyzej wymienione uwierzytelnianie .. z tego co pamietam wystarczy wpisac haslo (albo login i haslo).
  • REKLAMA
  • #4 844007
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jesli WP lub ONET no to trzeba ustawić autoryzacje. Sądze że masz na WP.pl - przynajmniej ten z elektrody

http://poczta.wp.pl/autoryzacja/index.html -
    po za tym parametry poczty

Parametry poczty

serwer poczty przychodzącej POP3:
    serwer poczty wychodzącej SMTP: pop3.wp.pl
    smtp.wp.pl

jesli nawet nie masz na WP to na podobnych serwerach też tak będzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 844387
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Tak jak wcześniej koledzy stwierdzili, albo masz ustawiony zły serwer SMTP (poczta wychodząca) albo nie włączyłeś opcji serwer wymaga uwierzytelnienia. Załączam screena.
    Załączniki:
    • Outlook Express nie wysyła poczty - jak rozwiązać problem? Outlook-1.jpg (40.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 847486
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    A mnie kiedyś wysyłanie poczty blokował antywirus... można sprawdzić i tą ewentualność. (Odznaczyc scanning outgoing mail).
  • REKLAMA
  • #7 847578
    fragille
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    w tlenie tez trzeba wlaczyc funkcje
    serwer wymaga uwierzytelnienia
  • #8 848969
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 849091
    krzys74
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Błąd serwera 554 oznacza że nie ma konta na serwerze o takiej nazwie czyli wpisałeś zły adres

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 857398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1121158
    Lafaar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Otoz jakis czas temu zjepsuła mi sie mozliwosc wysylania poczty z Outlooka. Sprawdzilem konfiguracje kont (mam 2 na roznych serwerach i wszystko jest NA PEWNO dobrze ustawione - jest włączona opcja autoryzacji), probowalem zainstalowac inny program pocztowy (klient z Opery, The Bat) i to samo - z żadnego nie moge wyslac poczty. Nie mam firewall'a ktory by to blokował, wywaliłem antywira i nic. Nie mam juz innych pomyslów, a wqrza mnie logowanie sie na stronie, zeby wyslac poczte. Pojawia mi się następujący komunikat:

"Twój serwer nieoczekiwanie zakończył połączenie. Mogło być to spowodowane: nieprawidłową konfiguracją serwera, problemami z siecią lub długim okresem nieaktywności. Konto: 'pop3.wp.pl', Serwer: 'smtp.wp.pl', Protokół: SMTP, Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Numer błędu: 0x800CCC0F"

Macie jakieś pomysły?
  • #12 1121165
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Jezeli masz XP to moze winny jest firewall wbudowany w SP2?
    Albo moze admin Ci zablokowal na firewallu o ile jestes w sieci? Moze jakis trojan/virus/spyware?
  • #13 1121185
    Lafaar
    Poziom 13  
    Komp przeskanowany aktualnym AdAwarem i NAV 2004, SP2 w XP mialem kiedys zainstalowane ale wywaliłem i poczta wtedy działała. Net mam przez kablówkę i inni z osiedla nie mają tego problemu. Zaczęło sie wszystko od tego, że złapałem jakiegoś wirusa, bo sie NAV2003 nie zaktualizował, więc go zaktualizowałem ręcznie, usunąłem wirusa i zainstalowałem NAV 2004 zamiast 2003. Od tej pory kicha.
  • #14 1121272
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Pewnie NAV wlaczyl jakies zabezpieczenie poczty czy cos, wywal go najlepiej i sprawdz czy dalej tak jest.
  • #15 1121281
    Lafaar
    Poziom 13  
    Sprawdzałem to. Po wywaleniu NAVa jest bez zmian.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wysyłaniem poczty w Outlook Express polega na tym, że program pobiera wiadomości z serwera, ale nie wysyła ich dalej. Najczęstsze przyczyny to nieprawidłowa konfiguracja serwera SMTP, brak włączonej autoryzacji przy wysyłaniu (uwierzytelnianie SMTP), błędne dane konta lub adresu e-mail, a także blokady ze strony oprogramowania antywirusowego lub zapory sieciowej (firewall). W przypadku serwerów takich jak WP.pl czy ONET konieczne jest włączenie opcji „serwer wymaga uwierzytelnienia” oraz poprawne ustawienie parametrów SMTP (np. smtp.wp.pl). Błąd serwera 554 wskazuje na odrzucenie adresu e-mail przez serwer, co może oznaczać błędny adres lub brak konta na serwerze. Problemy z wysyłaniem mogą także wynikać z działania antywirusa (np. Norton AntiVirus 2004) lub zapory systemowej w Windows XP SP2, które mogą blokować port 25 lub skanowanie wychodzącej poczty. W niektórych przypadkach problem występuje również w innych klientach pocztowych (The Bat, klient Opery), co sugeruje problem z konfiguracją sieci lub serwera, a nie samego programu Outlook Express. Zaleca się sprawdzenie ustawień SMTP, włączenie uwierzytelniania, wyłączenie skanowania poczty wychodzącej w antywirusie oraz kontrolę zapory sieciowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA