logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oprogramowanie do usuwania SIM-LOCK i zarządzania Nokią 3110 na PC?

Vinnie184 26 Sty 2003 11:24 10223 9
REKLAMA
  • #1 89212
    Vinnie184
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Czy istnieje jakies oprogramowanie do Nokii 3110 pod PC, jakis SIM-LOCK remover albo jakis manager, flasher :?: O ile sobie przypominam kiedys chyba mialem cos do sciagania simlockow, ale mi wcielo. Pracowalo to pod MBUS, w DOSie. Wiem ze to dino wsrod telefonow, ale mam taka jedna i calkiem dobrze jeszcze trzyma bateria, wiec szkoda ja porzucic, a z checia bym sie pobawil.
  • REKLAMA
  • #2 89916
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    W nokii 3110 simlocka zdejmuje się kodem. Flaszera niestety nie znajdziesz, ani żadneg innego programu oprócz generatora kodów.
  • REKLAMA
  • #3 92935
    Vinnie184
    Poziom 16  
    W takim razie po co w 3110 MBUS? Moze sie nie musi komunikowac. Dobra, zupelnie powaznie. Probowalem dostac sie do niej przez Wintesle. Jedyna opcja dla biblioteki od niej to Flash. Niestety i tak sie wysypuje :( Ten prog do simlockow faktycznie istnieje, tylko gdzies wsiakl. A co do zczytywania pamieci, wyczytalem ze moze zczytac eeprom. Czym to robicie? Czyzby wspomniana Wintesla? Jak to usrujstwo skonfigurowac, zeby mi sie nie wysypywalo? Nie wazne czy podlacze sluchawe, czy nie, i tak cos sie "sypie", wciaz ten sam komunikat. Kabelek jest OK.
  • #4 92944
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Eeprom w 3110 możesz zczytać i wgrać jedynie programatorem, a z Winteslą życzę udanej zabawy.
  • REKLAMA
  • #5 92992
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Masz tu wraz z opisem. Bez kabla . Jak w nazwie foldera. Poczytaj dokładnie opisy, bo możesz uwalić nieuchronnie słuchwkę.
    Załączniki:
    • 3110,1611 simlock.zip (71.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 93001
    Roger00
    Poziom 18  
    A ja bym z pewna niesmialoscia zamonitowal, ze soft po kablu do 3110 istnieje:)
    Załączniki:
    • 3110.zip (69.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 93006
    SiwusGSM
    Poziom 19  
    @Roger00
    Szkoda tylko że Tool Kociego od Ciebie jest niezarejestrowany.Wątpliwe że nim ściągniesz loka. Najwyżej odczytasz info o fonie. W pliczku ode mnie jest wszystko i po kablu i po kodzie.
    Podrawiam :lol:
  • #8 93032
    Vinnie184
    Poziom 16  
    Dzieki Roger za NK31INFO, NokiaTool, niestety faktycznie nie dziala: "Component 'COMDLG32.OCX' not correctly registered: file missing or invalid." Co to za pliczek? Nie trzeba go wrzucic do systemu, czy cos? Masz go moze gdzies Roger?
    Temat otwarty, caly czas chodzi mi o ten kablowy MBUS simlock-remover pod DOS. Nie wkrecal bym wam picu, serio cos takiego mialem na dysku. Moze ktos ma tego archaika u siebie, to widze ze przydalby sie nie tylko mi.
  • #9 93093
    Roger00
    Poziom 18  
    U mnie chodzi bez problemu. Zalaczam pliki, ktore trzeba wrzucic do Windows\System. A Tool 312 mam gdzieś na płycie CD zarejestrowany, jak znajdę , to wyślę.
  • #10 93103
    Roger00
    Poziom 18  
    OOOOOOoops! Zalaczniki wcieło. :oops:
    Załączniki:
    • OCX.zip (801.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy oprogramowania do usuwania SIM-LOCK oraz zarządzania telefonem Nokia 3110 za pomocą komputera PC. Usunięcie SIM-LOCK w modelu 3110 odbywa się wyłącznie poprzez wpisanie kodu, brak jest dostępnych flasherów czy programów do bezpośredniego zdejmowania blokady. Komunikacja z telefonem odbywa się przez interfejs MBUS, jednak próby użycia programu Wintesla do odczytu pamięci EEPROM kończą się błędami i awariami, co sugeruje konieczność użycia programatora sprzętowego do EEPROM. Istnieją narzędzia takie jak NokiaTool i NK31INFO, które umożliwiają odczyt informacji o telefonie, ale wymagają poprawnej rejestracji komponentów systemowych (np. COMDLG32.OCX) i odpowiedniej konfiguracji. Autor poszukuje także archaicznego, działającego pod DOS-em programu do zdejmowania SIM-LOCK przez MBUS, który kiedyś posiadał, lecz obecnie jest trudno dostępny. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o ryzyku uszkodzenia telefonu przy nieprawidłowym użyciu oprogramowania i konieczności ostrożności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA