logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI 321 Elite Windows 98 SE – podwójny wydruk liter, prośba o prawidłowe ustawienia

bajabongo999 19 Sie 2010 20:14 2543 4
REKLAMA
  • #1 8416498
    bajabongo999
    Poziom 2  
    Pomocy! moja oki 321, którą zainstalowałem z bólem pod windows 98 SE drukuje podwójnie, tzn. tak jakby tekst był drukowany 2 razy, litera na literze. dzieje się tak kiedy drukuję stronę testową z windowsa i jakikolwiek tekst. drukarka jest sprawna, bo kiedy drukuje swoje parametry tekst jest wyraźny i wszystko ok. ratunku - szału idzie dostać. byłbym wdzięczny za prawidłowe ustawienia dla tej drukarki. jako załącznik przesyłam ustawienia, które mam w tej chwili.

Wklejanie obrazków: Link. Proszę stosować tę metodę. rys57
  • REKLAMA
  • #2 8418666
    patyczak
    Poziom 12  
    podejrzewam, że nie jest to sprawa programowa lecz mechaniki, często zużyta jest karetka (docisk ) do listwy zębatej lub zębatka na silniku
  • REKLAMA
  • #3 8418784
    Teklis
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam
    jak widzę wspomniałeś że drukarka jest sprawna - swoje parametry drukuje dobrze, jedyny problem to wydruki z komputera (wszystkie łącznie z testowymi).

Proponowałbym zmianę sterownika najwyraźniej ten jej nie służy...
  • REKLAMA
  • #4 8433470
    bajabongo999
    Poziom 2  
    Dzięki. Próbowałem już ze sterownikami, ale... i tu kolejny problem. w żadnym z nich nie ma pliku print.htm
    Nie mam pojęcia skąd to wziąć, a dowiedziałem się, że go brakuje podczas gdy system (win 98se) po wydrukowaniu strony testowej zapytał czy została wydrukowana poprawnie. Po kliknięciu "nie" wyskakuje informacja, że znalezienie pliku j.w. jest niemożliwe, więc albo coś ze sterownikami albo już sam nie wiem co.

A może ktoś z Was posiada jakieś sterowniki lub chociaż ten nieszczęsny print.htm???
  • #5 8437724
    derwer

Poziom 11  
    Ocena: 2
    bajabongo999 napisał:
    Dzięki. Próbowałem już ze sterownikami, ale... i tu kolejny problem. w żadnym z nich nie ma pliku print.htm
    Nie mam pojęcia skąd to wziąć, a dowiedziałem się, że go brakuje podczas gdy system (win 98se) po wydrukowaniu strony testowej zapytał czy została wydrukowana poprawnie. Po kliknięciu "nie" wyskakuje informacja, że znalezienie pliku j.w. jest niemożliwe, więc albo coś ze sterownikami albo już sam nie wiem co.

A może ktoś z Was posiada jakieś sterowniki lub chociaż ten nieszczęsny print.htm???

Ale o jaki print.htm Ci chodzi?

Te drukarki gadają albo w emulacji IBM Proprinter II, albo Epson Esc2.

Zrób wydruk menu, zobacz, jaką ma emulację i taki sterownik zapodaj.

Jeśli drukujesz w trybie tekstowym, to najlepiej ustaw IBM Proprinter II, zestaw znaków Set 2 i stronę kodową 852 (Latin-2) lub PLMzv/PLMazovia czy jak to tam się nazywa, w zależności od numeru seryjnego drukarki (czyli, czy to OKI, czy chińska podróbka).

Wracając do driverów:
    W Windowsie dla emulacji w drukarce ustawionej na Epson - dajesz sterownik Generic/Typowy/Rodzajowy (w zależnści od wersji Windy) Epson 9pin, albo jakąkolwiek Epson FX, typu np. Epson FX 1050 (szeroki wałek),
    zaś dla emulacji w drukarce ustawionej na IBM Propr. wybierasz albo typową/rodzajową IBM, albo producent IBM i drukarka "Proprinter II".

To wszystko.

Nie instaluj żadnych driverów OKI, tylko sterowniki "wbudowane" w Windows.

--
    Pozdrawiam.

Adam.
    Konto firmowe:
    FHU DERWER
    ul. Otrębuska, Brwinów, 05-840 | Tel.: 692 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: derwer.sm.pl
REKLAMA