bajabongo999 napisał: Dzięki. Próbowałem już ze sterownikami, ale... i tu kolejny problem. w żadnym z nich nie ma pliku print.htm
Nie mam pojęcia skąd to wziąć, a dowiedziałem się, że go brakuje podczas gdy system (win 98se) po wydrukowaniu strony testowej zapytał czy została wydrukowana poprawnie. Po kliknięciu "nie" wyskakuje informacja, że znalezienie pliku j.w. jest niemożliwe, więc albo coś ze sterownikami albo już sam nie wiem co.
A może ktoś z Was posiada jakieś sterowniki lub chociaż ten nieszczęsny print.htm???
Ale o jaki print.htm Ci chodzi?
Te drukarki gadają albo w emulacji IBM Proprinter II, albo Epson Esc2.
Zrób wydruk menu, zobacz, jaką ma emulację i taki sterownik zapodaj.
Jeśli drukujesz w trybie tekstowym, to najlepiej ustaw IBM Proprinter II, zestaw znaków Set 2 i stronę kodową 852 (Latin-2) lub PLMzv/PLMazovia czy jak to tam się nazywa, w zależności od numeru seryjnego drukarki (czyli, czy to OKI, czy chińska podróbka).
Wracając do driverów:
W Windowsie dla emulacji w drukarce ustawionej na Epson - dajesz sterownik Generic/Typowy/Rodzajowy (w zależnści od wersji Windy) Epson 9pin, albo jakąkolwiek Epson FX, typu np. Epson FX 1050 (szeroki wałek),
zaś dla emulacji w drukarce ustawionej na IBM Propr. wybierasz albo typową/rodzajową IBM, albo producent IBM i drukarka "Proprinter II".
To wszystko.
Nie instaluj żadnych driverów OKI, tylko sterowniki "wbudowane" w Windows.
--
Pozdrawiam.
Adam.