logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-link TL-WR740N - brak dostępu do internetu mimo poprawnej konfiguracji WAN

pharoh 19 Sie 2010 23:20 5943 9
REKLAMA
  • #1 8417419
    pharoh
    Poziom 11  
    Niedawno nabylem ten oto ruter i mam problem z nim. Ponizej napisze co zrobilem.

Ustawilem sobie klonowanie maca, skonfigurowałem WAN'a tak jak do tej pory mialem moja karte sieciowa. Ustawilem automatyczne DHCP. IPki podsieci dla LANu oraz WANu sa z roznych podsieci. Router bez problemu pobral wszelkie ustawienia z serwera DHCP mojego ISP, po czym tak ustawil WAN'a. Gdy podlaczam komputer pod router tez ladnie pobiera wszystko co trzeba. Ustawienia karty sieciowej ( ipconfig) oraz tablica routingu sa poprawne. Problem sie zaczyna, gdy chce polaczyc sie z internetem. Nie dzialaja ani zadne strony, ani nie da sie niczego pingowac. Z poziomu samego routera bez problemu mozna pingowac strony oraz adresy IP. Natomiast z zadnego komputera ( zarowno podlaczonego przewodowo jak i bezprzewodowo ) nie ma dostepu. Nie jestem w stanie podlaczyc sie do bramki mojego ISP. Moge natomiast pingowac komputery znajdujace sie w tej samej podsieci ( np te z kilku blokow obok mnie ). Reasumujac. sam router ma polaczenie z netem, a komputery do niego podlaczone juz nie ( widza sie wzajemnie ale nie maja dostepu do bramki mojego ISP ). Konfigurowalem juz sporo routerow i jeszcze z zadnym nie mialem takiego problemu ;/

Czy ktos mial podobny problem i udalo mu sie go jakos rozwiazac ?
  • REKLAMA
  • #2 8417425
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Wygląda jak problem z blokadą udostępniania po TTL.
    Podłącz się bez routera i pokaż linijke z ping wp.pl
  • #3 8417516
    pharoh
    Poziom 11  
    C:\Documents and Settings\pharoh>ping wp.pl

Badanie wp.pl [212.77.100.101] z użyciem 32 bajtów danych:

Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=23ms TTL=1
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8417524
    piterus99
    Poziom 43  
    Cytat:
    Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=23ms TTL=1

I to jest właśnie odpowiedź dlaczego nie działa.
    Potrzebujesz router z podbijaniem TTL, ten TP-Link zdaje się nie ma takiej opcji.Asmax BR604G posiada taką opcję(przynajmniej tak z google wynika)
  • REKLAMA
  • #5 8417535
    pharoh
    Poziom 11  
    Wiec czemu np pozwala pingowac adres np 192.168.40.5 ( jakis komputer w sieci ) a nie jest w stanie pingowac 192.168.40.1 ( bramki) ?
    To jest typowe zachowanie, jezeli do bramki dociera pakiet z niepoprawnym adresem MAC przypisanym do danego IP, lub odwrotnie. Bramka odrzuca takie pakiety
  • #6 8417539
    piterus99
    Poziom 43  
    A bez routera jest w stanie go pingować?
    A do adresu równego podsieci z routerem jest normalnie w stanie pingować, bo pakiet nie przechodzi przez serwer = nic mu nie ucina TTL.
    Może na serwerze regułka działa po stronie LAN i tnie wszystkie wychodzące pakiety do TTL=1(w sumie inaczej nie da się tego zrobić)
  • #7 8417557
    pharoh
    Poziom 11  
    Bez problemu mozna ( np teraz, gdy lacze sie bezpośrednio )
  • #8 8417566
    piterus99
    Poziom 43  
    Tak czy inaczej, musisz kupić router z podbijaniem TTL, inaczej nie da rady. Nie odpowiada na pingi, ponieważ "na serwerze regułka działa po stronie LAN i tnie wszystkie wychodzące pakiety do TTL=1(w sumie inaczej nie da się tego zrobić)"
  • REKLAMA
  • #9 8417590
    pharoh
    Poziom 11  
    Czyli to jest taki tani chwyt administratorow, zeby zniechecic uzytkownikow do dzielenia lacza ( kupno drozszych routerow ) ? Chyba, ze to ma powodowac jakies zabezpieczenie przeciw zapetlaniu sie pakietow ......
  • #10 8417624
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 252
    pharoh napisał:
    Czyli to jest taki tani chwyt administratorow, zeby zniechecic uzytkownikow do dzielenia lacza ( kupno drozszych routerow ) ? Chyba, ze to ma powodowac jakies zabezpieczenie przeciw zapetlaniu sie pakietow ......

To nie chwyt. To stare (może jeszcze jare) zabezpieczenie by ktoś nie mógł podłączyć routera i nie rozsiewać dalej. Bo wiadomo, że każdy router (NAT) obniża TTL o "1". Ale teraz w tych czasach to jest dużo urządzeń z możliwością podbicia TTL. A cenowo stoją tak samo.
    Wejdź w kontakt z adminem i pogadaj. Może ma powody by Ci dać tylko "1":):):D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z routerem TP-Link TL-WR740N, który pomimo poprawnej konfiguracji WAN i DHCP nie umożliwia dostępu do internetu. Router poprawnie pingował strony internetowe, ale komputery podłączone do niego nie mogły nawiązać połączenia z internetem. Dyskusja wskazuje, że problem może być związany z blokadą udostępniania po TTL, co oznacza, że router nie podbija wartości TTL, co jest wymagane przez serwer ISP. Użytkownicy sugerują zakup routera z funkcją podbijania TTL, aby rozwiązać problem, oraz zwracają uwagę na zabezpieczenia stosowane przez administratorów sieci, które mogą ograniczać możliwość podłączania dodatkowych routerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA