logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zrobic samodzielnie amplituner do kina domowego?

tadki 10 Wrz 2004 18:35 4300 11
REKLAMA
  • #1 845148
    tadki
    Poziom 11  
    Czy ktoś próbował wykonać samodzielnie amplituner do kina domowego? np. w układzie 5 kanałów + subwoofer? Jak wygląda sprawa DTS czy Dolby Digital? Czy to się opłaca? Patrząc na jakość wzmacniaczy w marketach chce sie płakać... Jak coś jest lepszego to kosztuje ponad 2000 zł. Czy za niższą cenę mozna coś sensownego zrobic samodzielnie?
  • REKLAMA
  • #2 845167
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Znacznie taniej wyjdzie jak sobie wzmacniacz zrobisz, ale tuner musisz mieć z wyjściami analogowymi. Robiłem taki wzmacniacz 6x60W ale to jest przeginka, w zupełności starczy na małych scalakach np. TDA2005 i to wyjdzie bardzo tanio i jest wystarczające,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 845435
    tadki
    Poziom 11  
    Dzieki. Problem jest z tymi cyfrowymi bajerami... bo jesli w DVD nie masz dekodera tylko masz wyjscie cyfrowe do amplitunera, to co wtedy? Brakuje 6 wyjsc analogowych... sa tylko 2 (zwykle stereo). Stopień mocy to najmniejszy problem... jak rozkodowac sygnal cyfrowy? Kupienie DVD z dekoderami mija sie z celem, bo taki model kosztuje ponad 1500 zł, jesli nie 2000. Nie o to chodzi. Chcialbym wykorzystac moje DVD tylko jak zdekodowac sygnal cyfrowy. Czy sa gotowe układy do dolby digital, prologic czy DTS? Czy moze producenci udzielaja licencji i nie jest dostepne dla smiertelnikow? Czy moze dekoder to tak naprawde "kawal" komputera z softem i przetwornikami C/A - wtedy dekodowanie jest mozliwe jak kupisz soft... Ktos zna odpowiedz?
  • REKLAMA
  • #4 845708
    adigrzelczak
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Ja sobie składam wzmachol 5.1 na TDA7294.Z tego co mi wiadomo zwykły śmiertelnik nie jest w stanie zrobić dekodera dolby digital (brak poddzespołów).Jedynym wyjściem jest napęd DVD z analogowym wyjściem 5.1.Ja mam DVD Thomson scenium DTH5400 z wyjściem analogowym 5.1 no i oczywiście z regulaćją głośności sygnału wyjściowego więc mogę podłączyć bezpośrednio końcówki. W którymś z czasopism EDW ukazał się przetwornik C/A o całkiemniezłych parametrach ale niestety nie pamiętam czy dało się pod niego podłączyć sygnał 5.1.W ostateczności pozostaje dekoder dolby surround 4 konałowy:)Pozdrawiam
  • #5 845850
    schmielu
    Poziom 12  
    DVD z dekoderami wcale nie kosztuje 1500-2000zł, najtańsze modele bliżej nieokreslonych firm można kupić juz za 500zł!! a w środku i tak siedzą flaki najczęściej philipsa albo sony. Sprawdz oferty w supermarketach!!!

Zbudowanie dekodera DD w domowych warunkach raczej graniczy z cudem bo z tego co wiem (ale głowy nie dam uciąć) to nie ukazał sie żaden gotowy projekt takiego dekodera, być może dlatego że to w gruncie rzeczy cholernie skomplikowane urządzenie.
  • #6 846092
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Tak tylko wspomnij o tych bliżej nieokreślonych firmach że środek jest z sony i reszty......ALE LASER PADA PO 3 MIESIĄCACH.Taki z tego urok.Co do samej mocy takiego przedsięwzięcia to jak chcesz już moc to weś 5 x TDA2040 i 1 x TDA7294 - Urwie ci uszka od natężenia :).
  • #7 991856
    Voytas
    Poziom 14  
    a czy macie jakies schematy przedzwzmacniacza ktory by sterowal 5.1 kanalami, bo ja bym bral syg z karty muzycznej, a mi raczej nie odpowiada regulowanie gloznosci na kompie, tylko wygodniej by bylo miec przedwzmacniacz
  • #8 1016338
    marmon
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    odgrzewam ten temat ew. czy mozna normalne tda (kostka przedwzmacniacz chyba cos 1524 ??) połączyc rownolegle do potencjometru???? pozdr
  • #9 2886136
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    skoro ktoś śledzi temat, to może mi odpowie: szukam schematu jakiegoś dekodera 5.1. Pomocy!
  • REKLAMA
  • #10 3372457
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Przyłączam się do tematu z pytaniem gdzie w naszym kraju można kupić SAA7710 w normanej cenie ?
  • #11 3637273
    luzzik
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Połącz je ze sobą szeregowo minusami do siebie. Plusy kolumn podłącz odpowiednio do plusów wyjść wzmacniacza. W ten sposób otrzymasz układ zblizony do modnego w latach 70 układu ambiofonicznego. Szczególnie z sygnałem kodowanym w dolby prologic da to ciekawe efekty
  • #12 3637481
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    luzzzik - daj juz z sobie na luzik (z tym pomysłem)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości samodzielnego wykonania amplitunera do kina domowego w układzie 5 kanałów plus subwoofer. Wzmacniacz można zbudować tanio na popularnych scalakach, np. TDA2005, TDA2040 lub TDA7294, które zapewniają wystarczającą moc. Problemem jest jednak dekodowanie sygnału cyfrowego Dolby Digital, DTS czy Pro Logic, gdyż brak jest dostępnych gotowych projektów dekoderów 5.1 dla amatorów, a licencje i złożoność układów stanowią barierę. Rozwiązaniem jest użycie napędu DVD z analogowym wyjściem 5.1 (np. Thomson Scenium DTH5400), który posiada wbudowany dekoder i regulację głośności sygnału wyjściowego, umożliwiając podłączenie bezpośrednio do końcówek mocy. Tańsze modele DVD z dekoderami można kupić już za około 500 zł, choć ich trwałość (np. laserów) bywa niska. Próby budowy własnego dekodera cyfrowego są trudne i rzadko udane. Wątek porusza także pytania o schematy przedwzmacniaczy 5.1 oraz o dostępność układów SAA7710 do dekodowania sygnału. Wskazano również na możliwość łączenia wzmacniaczy i kolumn w układzie ambiofonicznym dla efektów Dolby Pro Logic.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA