logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje schematu wzmacniacza do kina domowego....

Mefu 18 Maj 2005 16:53 2595 21
REKLAMA
  • #1 1504118
    Mefu
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Chciałbym wykonać wzmacniacz o jakiejś przyzwoitej mocy. Mieszkam w domku więc sąsiedzi nie bedą problemem :) Wydaje mi sie ze 100W to nawet za dużo. Czy ktoś mozę mi udostępnić jakis schemat takiego wmacniacza ?? stereo a moze surroud :) I żeby koszty nie przekroczyły 200zł :)
  • REKLAMA
  • #2 1504151
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    zacznijmy od końca, czyli jakie masz kolumny głośnikowe, i le chcesz mieć tych głośników, 2, 2+1 czy może 5+1, następna sprawa, nie pisz, że tak trudno w na forum czy też w sieci o schemat jakiegoś wzmacniacza stereo zaczynając od TDA 7294 po LM'y ... ;)
  • REKLAMA
  • #3 1504183
    Mefu
    Poziom 22  
    czyli zaczynając od końca mam 2 kolumny 70W 8 Ω Mają ze 20-30 lat :P Dlatego też myślałem o nowych. Jeżeli juz miałbym sie porwać na surround to napewno więcej niz 2+1. Jak szaleć to szaleć :) 5+1. Na sieci szukałem schematu ale żaden nie miał regulacji tonów niskich i wysokich ani regulacji balansu.... więc sie pytam tu.
  • #4 1504335
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam wątpie żebyś znalazł gotowy schemat całego wzmacniacza 5+1 razem z całymi bajerami do niego sie wykonuje w postaci oddzielnych modułów (płytek) oddzielnie całe 6 wzmacniaczy i pozostałe bajery takie jak regulacje soft start i inne.Po czym całość łonczysz w zespół zwany w twoim przypadku wzmacniaczem.Tak jak kolega napisał wyrzej schematów jest full do wyboru do koloru.Pozdro i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 1506687
    Mefu
    Poziom 22  
    no dobra, ale co jak znajde kilka układów, a jak je złoże to będa fajerwerki ?? Skad bede wiedział że to co złoże z różnych schematów będzie dzałało ??
  • #6 1507246
    Qiubiac
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    człowieku rzuczasz sie na na słońce!!
    wzmacniacz to może złożysz 5.1 ale 5 kanałó plus 1 odfiltrowany na suba... ale napewno nie złożysz czegoś co przetworzy dolby pro logic, dts, surround, eax czy thx... mija to sie z celem no wtedy masz klikanaście pamięci do zaprogramowania dekodery dźwięku, soft sterowania....

Ja osobiście zrezygnowałbym z tego pomysłu chyba że masz jakąś dzwiękówke np Audigy ZS to wtedy możesz zbudować sobie końcówe mocy czyli wzmacniacze dla systemu 5.1 dwa stereo, jeden na centralny głośnik, i ostatni na suba....
  • #7 1508014
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    oprócz wymienionych głośników potrzebny jest jeszcze jedna rzecz- odtwarzacz DVD z wyjściami 5+1 , czyli sześć gniazd cinch.
    I po najmniejszej lini oporu, czyli tak:
    lewy i prawy przód obsługuje amplituner, np Zodiak. Z podłączonymi koumnami około 50 W. I masz tu balans, regulację tonów, niezłą moc, amplitunerów zatrzęsienie na strychach i na allegro ;)
    Kanał centralny obsługują głośniki telewizora w trybie mono.
    I do tego wszyskiego zbudowana skrzynia ponad 25 litrowa, w którą wszedł niskotonowy głośnik Tesli, zasilacz 12 v z solidnym trafem , do tego wzmacniacz do suba na TDA wzięty z elektrody (sub do samochodu) i końcówka mocy 2 razy kilkanaście wat ze starego odbiornika samochodowego na scalaku KIA, zasila on głośniki tylne , jakieś samochodowe w obudowach...Efekt był przyzwoity.
    I do tego te połączenie suba z dwoma satelitami ponoć pięknie czasami chodzi jako głośniki komputerowe, ;)
    Chodziło o uproszczenie zasilania, ale oczywiście można np zrobić zasilacz symetryczny, i wspomniane TDA 7294 jako końcówki,
    Lub też można wziąźć aplikację wybranej końcówki mocy, siąść i zaprojektować połączenie tego wszystkiego w jedną, sześciokanałową całość, kupić potencjometry, znaleźć odpowiednie trafo, wytrawić płytkę, ew płytki, itd.. Więcej pracy, ale pewnie zadowolenie większe :)
    gdzieś na forum ktoś opisywał kiedyś swoją konstrukcję w podobnym temacie...
  • #8 1508696
    Qiubiac
    Poziom 18  
    dobry pomysł ale nie na polskie mieszkania :)

pOzdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #9 1509084
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Było kilka układów w czasopismach PE, EP i EdW. Jeżeli byś chciał, to mogę coś podesłać. Jeżeli masz 5 wyjść z odtwarzaca DVD, to wzmacniacz zrobisz bez problemu.
    Pozdr.
  • #10 1510161
    Mefu
    Poziom 22  
    No dobra :) To zostane przy stereo :) Teraz mam pytanie.... Najprawdopodobniej zrobie sobie kolumny. I sie zastanawiam czy zrobić 2 kolumny (głośnik nisko średnio i wysokotonowy). Czy mozę ten niskotonowy oddzielić jako subwoofer ??

O ile mi wiadomo to moc głośników powinna być 1.5 raza wyższa od mocy wzmacniacza. Prawda ??

Czy może mi ktoś doradzić jakiś ciekawy schcemacik wzmacniacza ?? zależy mi przedewszystkim na pełnym zakresie częstotliwości (koło 20Hz - 20kHz). Poprostu żeby mi nie "obcieło" za dużo. Jakość dzwięku to juz będzie raczej spoczywała na głośnikach.

Mam pytanie... czy takie układy jak korektor graficzny, regulator balansu i tonów mają być wmontowane między wzmacniacz i przedwzmacniacz ??

I jeszcze jedno pytanie... czy stosowanie przekaźników w układach akustycznych to dobry pomysł ?? Czy pole magnetyczne przekaźnika nie będzie zakłócało sygnału ??
  • Pomocny post
    #11 1510219
    Qiubiac
    Poziom 18  
    A więc kolumny to musisz przynajmniej dwudrożne zrobić, ponieważ chcesz usłyszeć pasmo 20Hz-20kHz a suba możesz oddzielnie zbudować :)
    Pamietaj ze przenoszone pasmo zalezy od wzmacniacza i od głośników!! w przypadku kolumien dobierz odpowiednie zwrotnice.

Moc głośników powinn przewyższą o 1,5 raza moc wzmacniacza. Czemu??
    A temu że jak dasz sobie moc na maxa głośniki będą przenosić całe pasmo bez zzniekształceń...przynajmniej powinny:]]

Co do projektu wzmacniacza to zapraszam do działu DIY jest tego mnóstwo na forum polecema też książke "Z akustyką za pan brat" T.Zębalski.

Elementy typu equalizer montujemy za przedwzmacniaczem a przed końcówką mocy.

Odradzam przekaźniki :)
  • #12 1510274
    Mefu
    Poziom 22  
    Myślałem zeby zrobić trójdrożne kolumny... Jeśli cie dobrze zrozumiałem to miałeś na myśli zwrotnice dwudrożną na średnie i wysokie (w kolumnach) i filtr do suba (osobnego) ??

Teraz kolejne pytania: Czy subwoofer zamknięty czy otwarty ?? Czy kalbe łączące wzmacniacz i kolumny mają mieć wtyli czy mają być "gołe" na zacisk ?? Jake drewno na głośniki ??

Dzięki za dotychczasową pomoc.
  • #13 1510292
    Qiubiac
    Poziom 18  
    Jak masz kase to rób trójdrożne, suba proponuje w obudowie bass-relfex czyli z rurą bass-reflexu, a na materiał do skrzyń polecam płyte osb najlepiej dość grubą i sztywną żeby nie wpadała w rezonans własny.
    Pamietaj aby właściwie policzyć pojemnośc obudów:]
  • #14 1510341
    Mefu
    Poziom 22  
    A co myślisz o dotychczasowych zarysach mojego projektu: Wzmacniacz 40W + 2 kolumny z głosnikami średnio i wysoko tonowymi + subwoofer ?? To narazie taki uproszczony model :)

I jeśli taki pomysł jest dobry to jaka ma być moc poszczególnych głośników ?? Czy wzmacniacz 40W potrzebuje chłodzenia (to głupie pytanie bo jestem niemal pewny że nie) ?? Czy transformator trzeba jakos odizolować (mam na myśl pod względem magnetyzmu) ?? Czy zasilanie wymaga stabilizatorów napięcia ??
  • #15 1510745
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    To jest jeden wzmacniacz. Nie pamiętam skąd go zassałem. Co do budowy kolumn, to był gdzieś opis pochodzący z EP, albo EdW chyba na elektrodzie. Poszukam jeszcze w swoich zbiorach wzmacniaczy do kina.
    Pozdr.
    Załączniki:
    • wzmacniacz sorraund EdW.pdf (353.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1510931
    Mefu
    Poziom 22  
    Dzięki za schemat ale zostane przy stereo :)

Mam jeszcze pytanie: jak narazie mam przedwzmacniacz i końcówki mocy... z tego cowiem to potrzeba mi jeszcze zwrotnicy dwudrożnej dla oddzielenia basów od reszty sygnału i końcówke mocy dla suba. Mam racje ?? W takim we wzmacniaczu bede miał wyjście na suba i 2 kolumny. Jednak jak później rozdzielić tony średnie od wysokich przy kolumnach ??

sorry jeżeli namotałem albo napisałem coś dziwnego/głupiego/idiotycznego/nienormalnego. (niewłaściwe skreślić)
  • #17 1511309
    Qiubiac
    Poziom 18  
    No tak, potrzebujesz zwrotnicy albo jak podpatrzyłem w moich dwudrożnych kondensatora przy głośniku niskotonowym:)
  • #18 1511630
    Mefu
    Poziom 22  
    jeszcze jedno... wszystkie schematy które znajduje są zbudowane na jeden kanał O_o Mam tu na mysli przedwzmacniacze korektory graficzne, regulator tonów itd. czy to ja czegos nie rozumiem ?? Czy to wszystko trzeba wykonać podwójnie (na każdy kanał) ??

pytanie.... zwrotnice można dać za końcówką mocy ??

Co do tego kondensatora, to jednak bardziej przekonuje mnie zwrotnica. Jakoś pewniej wygląda :)
  • #19 1512189
    Qiubiac
    Poziom 18  
    tak wszystkie przed wzmacniacze wykonujemy dla odzdzielnych kanałów jedynie prosty korektor moze pracować pojedyńczo ale nie equalizer :)

zwrotnice montujemy w kolumnach więc za koncówką mocy:]
  • #20 1512253
    Mefu
    Poziom 22  
    A możesz mi powiedzieć w takim razie jak będzie to wygladało w przypadku 2 kolumn (tony średnie i wysokie) i suba ?? bo sie gubie ile ma być tych zwrotnic :/

czyli jak mam korektor np. 6-cio kanałowy, to na 2 kanały bede miał 12 potencjometrów ??
  • #21 1512355
    Qiubiac
    Poziom 18  
    Teraz to żeś mi namieszał.... napisz to jeszcze raz jakoś logicznie :]
  • #22 1513419
    Mefu
    Poziom 22  
    wiesz co... zgodziłbyś sie mogóc ni przez mail ?? bo tak to chyba zamotam ciebie siebie i wszystkich co to czytają :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza do kina domowego o mocy około 100W, z budżetem do 200 zł. Poruszono kwestie doboru kolumn głośnikowych – autor posiada dwie kolumny 70W 8Ω, rozważa budowę nowych, w tym systemu 5.1, jednak ostatecznie decyduje się na stereo z subwooferem. Wskazano, że wzmacniacz 5.1 wymaga oddzielnych modułów końcówek mocy i zaawansowanej elektroniki do dekodowania sygnałów Dolby Pro Logic, DTS itp., co jest trudne do samodzielnej realizacji. Zalecane jest wykorzystanie gotowych schematów wzmacniaczy na popularnych układach scalonych, takich jak TDA7294 czy LM.

Omówiono konstrukcję kolumn – zalecane są kolumny dwudrożne lub trójdrożne z odpowiednimi zwrotnicami, subwoofer najlepiej w obudowie bass-reflex. Moc głośników powinna być około 1,5 raza większa niż moc wzmacniacza, aby uniknąć zniekształceń przy maksymalnej mocy. Korektory graficzne i regulatory tonów montuje się za przedwzmacniaczem, przed końcówką mocy, a zwrotnice montuje się w kolumnach, czyli za końcówką mocy. Przekaźniki w układach audio są odradzane ze względu na możliwe zakłócenia magnetyczne.

Poruszono też kwestie techniczne dotyczące zasilania wzmacniacza – stabilizatory napięcia są wskazane, transformator należy odpowiednio ekranować, a chłodzenie wzmacniacza zależy od jego mocy (dla 40W zwykle nie jest konieczne). Schematy wzmacniaczy i zwrotnic są zwykle projektowane dla jednego kanału, więc dla stereo należy wykonać układy podwójnie. Wskazano literaturę i fora DIY jako źródła schematów i wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA