logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

win xp nagle przestał wykrywac dysk i nic nie pomaga

corey10 23 Sie 2010 02:40 1816 4
  • #1 8427687
    corey10
    Poziom 10  
    witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc

Od niedawna przy włączaniu komputera zaczął pojawiać się komunikat że system musiał odtworzyć brakujący plik rejestru. dzisiaj xp w ogóle już się nie włącza. Jest tylko komunikat, że brakuje \windows\system32\config\ system.

Bios wykrywa dysk, czuć że dysk pracuje.
    Instalator windows nie wykrywa dysku w ogóle. Próbowałem nawet zainstalować sterowniki SATA jeszcze raz, choc kompilacja xp ktora jest zainstalowana ma te sterowniki. Ściągnąłem ze strony asusa, utworzyłem dyskietkę ze sterownikami, wcisnąłem F6, pokazała się informacja że nie wykrył żadnych dysków i i zapytał co zrobić, wcisnąłem S żeby wybrać dysk, poprosił o dyskietkę i po jej włożeniu i nacięnięciu enter nic się nie stało. Kabelki też przepinałem, czyściłem styki, zmieniałem gniazda, tryby (raid/ide operation mode) i nic.

Dysk podpiąłem jako drugi do drugiego kompa z którego teraz pisze i został normalnie wykryty. wszyskie pliki są wiec przynajmniej mogę sobie skopiować najwazniejsze dane.

Dodam jeszcze że dysk cały czas pracował bez problemów podłączony kablem sata do gniazda Sata Raid1 w trybie IDE, pamiętam że kiedy składałem ten komputer nie mogłem sobie poradzić z tym dyskiem gdy był podpięty do zwykłego gniazda sata.

Płyta główna: Asus A8V deluxe
    Win XP sp3
    Dysk: WD2500AAKS

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
  • #2 8427694
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    corey10 napisał:
    pamiętam że kiedy składałem ten komputer nie mogłem sobie poradzić z tym dyskiem gdy był podpięty do zwykłego gniazda sata.

Z mostkiem VT8237 są problemy (nie 'lubi' dysków SATA_II) - trzeba założyć zworkę na piny 5-6 -> OPT1 Enabled
    Wtedy ewentualnie można wyłączyć w BIOSie kontroler Promise 20378 (Onboard Promise Controller) i po zapisaniu wejść do VIA RAID conf. utility i zobaczyć czy pojawi się dysk na liście.
  • #3 8427701
    corey10
    Poziom 10  
    Zworkę miał cały czas dobrze założoną, wszystko działało i nagle dosłownie z dnia na dzień xp przestał go wykrywać. Zresztą próbowałem już bez zworki, czyściłem styki i zakłądałęm zworkę ponownie w miejsca które wskazałeś.
    Generalnie dysk jest wszędzie widoczny tylko xp i instalator go nie widzi. W opcjach raidu czy to fast track utility czy VIA RAID też go widać.

Po wyłączeniu w biosie kontrolera Promise, bios przestał wykrywać dysk w ogóle, przy włączonym wykrywa go wszędzie oprócz samego xp i instalatora xp

Dodam jeszcze że bios to AMI wersja 08.00.09 taka buildu to 05/19/05 i sprawdziłem plik którego niby mu brakuje kiedy xp ma się uruchomić i oczywiście plik jest. ciekawe jest to że jak już pisałem dysk ten i wszystkie jego pliki są widoczne na drugim kompie kiedy jest podpięty jako drugi dysk. Kiedy jest jako jedyny to dzieje się to samo czyli xp go nie widzi i nie uruchamia się, tylko pyta o brakujący plik, który nota bene próbowałem nawet podmieniać lecz nic to nie dało. Druga ciekawa rzecz to że kiedy omawiany dysk jest podpięty do drugiego, działającego kompa to czasem komp włącza się sam, bez użycia przycisku power.

Ściągnąłem Western Digital Data LifeGuard Diagnostics i dysk przeszedł test SMART bez problemów
  • #4 8428056
    hojlo1
    Poziom 35  
    Ocena: 181
    Link - stary temat ale może...pomoże. ;)

Ps - jak Ci na danych zależy - pierw kopię zrób.
  • #5 8428816
    corey10
    Poziom 10  
    U mnie jest inna sytuacja niż opisywana pod tym linkiem. Nie mam żadnych niebieskich ekranów śmierci i podstawowy problem to ze instalator xp i sam system nie widza dysku wiec nie mam nawet dostępu do konsoli odzyskiwania.
    Mam wrażenie jakby tutaj nie chodziło o dysk, lecz o komunikacje dysk-płyta główna. Spróbuje jeszcze przenieść sobie dane z C i zrobić jego format, dam znać czy pomogło, jeśli nie to wygląda to właśnie na brak komunikacji.
REKLAMA