logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napco GEM-RP3dgt - świecące diody LED i problem z wyświetlaczem

raceman 23 Sie 2010 11:09 2508 14
  • #1 8428214
    raceman
    Poziom 18  
    Ocena: 114
    Witam serdecznie,

Pozsiadam centralkę alarmową firmy Napco wraz z dwoma manipulatorami GEM-RP3dgtl.Ostatnio po przyjściu do domu stwierdziłem, że coś nie tak jest z jednym z nich.Objawy są następujące: -świecą wszystkie diody LED, Wyświetlacz jedno segmentowy stracił środkową kreskę( zamiast 8 wyświetla się 0).Co ciekawe ,alarm normalnie da się uzbroić i rozbroić , wszystko dział prawidłowo.Drugi manipulator działa bez zarzutu, więc centralkę wykluczam.Ma ktoś schemat tego cuda lub pomysł co sprawdzić najpierw?
    Pozdrawiam
  • #2 8556461
    Andrzej_Bytom
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Najlepiej wysłać do serwisu napco, nie sądze żeby ktoś miał schemat klawiatury.
  • #3 8557317
    gm821124
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Zacząłbym od wymiany akumulatora plus restart na początek, miałem takie problemy z NAPCO jak akumulator zbyt bardzo obciążał centralę, wtedy zaczynała świrować.
  • #4 8559265
    raceman
    Poziom 18  
    Ostatnio były zaniki napięcia w sieci i zauważyłem, że system potrzebuje dużo czasu aby wrócić do normalnego trybu pracy (awaria- brak zasilania).Najprawdopodobniej jest to wina akumulatora, ale nie wiem czy wyświetlacz może od tego fiksować.Wymienię akumulator, sprawdzę i dam znać.Dzięki za podpowiedź.
  • #5 8561299
    gm821124
    Poziom 16  
    Może być problem z transmisją na magistrali i wtedy to nie wyświetlacz fiksuje tylko centrala może podawać jakieś błędne informacje lub jest po prostu problem w komunikacji jeśli napięcie na magistrali zbyt bardzo spada.
  • #6 8561659
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    jak da się uzbroić i rozbroić to magistrala jest sprawna

moze byc kilka roznych usterek, odczytaj wg instrukcji jaka

http://www.alarmworks.com/files/napco/controls/userguides/gem-RP3DGTL_user.pdf

zasilacz w tej centrali dużo zniesie, a klawiatura nie fiksuje tylko sygnalizuje zaistniałe sytuacje, problemem jest długotrwałe rozłączanie 230V ponieważ ten system nie "odcina" akumulatora i potrafi go rozładować do bardzo niskiego poziomu napięcia, dlatego długo się potem doładowywuje i sygnalizuje awarie nawet 2 dni

zmień akumulator tak czy siak, napewno ma ponad 5 lat
  • #7 8562214
    gm821124
    Poziom 16  
    Ale jeśli napięcie na magistrali jest zbyt niskie to jak najbardziej może to powodować problemy w komunikacji.
  • #8 8563885
    raceman
    Poziom 18  
    Więc tak,

Podmieniłem akumulator i to nie zmieniło sytuacji.Przypomnę ,że w systemie są dwa manipulatory i tylko ten jeden oszalał (ale funkcjonuje).Stawiam na uszkodzony manipulator, coś musiało paść w obowdzie wyświetlacza i diód sygnalizacyjnych.Rozbierał ktoś wcześniej ten manipulator i jest w stanie coś podpowiedzieć?
  • #9 8565859
    rokycky
    Poziom 23  
    bez jaj, kto by naprawiał taki złom...

zapytaj tu - http://www.napco.pl/napco/kontakt/pl/

bo w w-wie juz dawno zwineli żagle

jedyne co możesz jeszcze dla pewności sprawdzić to:
    - kabel (drożność żył), ale na 99% jest sprawny
    - otwórz klawiaturę i zlutuj piny na których sa założone zworki (takie kołki od ustawiania adresu klawiatury), może cos nie łączy
  • #10 8567858
    raceman
    Poziom 18  
    Po prostu kupie nowy ,ale podobno w systemie muszą być oba identyczne bo inaczej mogą być problemy więc tym samym wydatek robi się rzędu 600PLN, a może to jakaś pierdoła
  • #11 8568213
    gm821124
    Poziom 16  
    Nowego to już raczej nie kupisz chyba że trafisz kogoś kto ma jakieś pozostalosci głęboko w piwnicy. Tego nie ma już w sprzedaży.
  • #12 8568323
    raceman
    Poziom 18  
    No mi chodzi o zamiennik ,ale wtedy muszę kupić dwa!
  • #13 8569026
    rokycky
    Poziom 23  
    Nie musisz mieć 2 takich samych klawiatur w systemie. Możesz miec każdą inną np. LCD w miejsce tej LED'owej. Osobie która Ci to powiedziała chodziło raczej o wymiane klawiatury na identyczny model, bo wtedy nie trzeba nic przeprogramowywać w centralce.
  • #14 8571559
    raceman
    Poziom 18  
    Jako zamiennik podali mi GEM-DXK3 ,ale teraz to już sam nie wiem czy jak kupie jedną sztukę to wszystko będzie działac czy będą się gryzły?
  • #15 8597114
    Kasers
    Poziom 12  
    Na 100% nie musisz wymieniać obu klawiatur. Wystarczy podmienić uszkodzoną. Problem by się pojawił gdybyś umieścił w systemie starą i nową klawiaturę LCD. I to też w momencie gdybyś dysponował klawiaturą RP1 sprzed bodajże 1995 roku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z manipulatorem GEM-RP3dgt centrali alarmowej Napco, gdzie wszystkie diody LED świecą, a wyświetlacz jedno segmentowy nie działa poprawnie (wyświetla 0 zamiast 8). Alarm można normalnie uzbroić i rozbroić, co sugeruje, że centrala działa prawidłowo. Użytkownicy sugerują kilka potencjalnych przyczyn, w tym problemy z akumulatorem, zasilaniem oraz komunikacją na magistrali. Po wymianie akumulatora problem nie ustąpił, co prowadzi do podejrzeń o uszkodzenie samego manipulatora. Wskazówki obejmują sprawdzenie kabli, lutowanie pinów oraz możliwość wymiany na inny model, np. GEM-DXK3, z zastrzeżeniem, że w systemie mogą być różne modele klawiatur.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA