logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować bootloader dla Windows 98 i XP na dwóch dyskach?

djtonka 11 Wrz 2004 15:36 2060 22
REKLAMA
  • #1 846631
    djtonka
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Mam dwa dyski ,na jednym 98 a na drugim xp jakim programem mam sie posluzyc aby przy uruchamianiu systemu byla mozliwosc wybrania ktoregos z nich?I czy mam je podpiac na jednej szynie normalnie?dzieki
  • REKLAMA
  • #2 846651
    Darecki
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Powinieneś wyedytować plik boot.ini i w nim umieścic odpowiedni wpis w odpowiedniej sekcji
    Tu masz przykładową sekcję z systemem win2000 i XP pliku boot.ini

[operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINXP="Microsoft Windows XP Professional" /noguiboot
  • #3 846665
    djtonka
    Poziom 25  
    ok ale co ztym zrobic?:)
  • #4 846675
    jafarek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonie dysku, poźniej przejdź do zakładki w której jest możliwość wyboru (nie pamiętam jak się ta zakładka nazywa, tem też możesz ustawić jak długo menu wybory systemu ma być wyświetlane) następnie na tej zakładce jest przycisk Edytuj. Tam wklej to w odpowiedniej lini:
    Darecki napisał:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINXP="Microsoft Windows XP Professional" /noguiboot

Zapisz, i reset kompa. Powinno pomóc. Dyski nie koniecznie muszą być na jednej szynie.
  • REKLAMA
  • #5 846679
    djtonka
    Poziom 25  
    ale ja mam 98 i xp wiec zamiast 2000 wpisac 98??
  • #6 846685
    djtonka
    Poziom 25  
    stary ale nie ma tu nic takiego. biore prawym na dysku i co? wlasciwosci?
  • #7 846708
    infra
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    w XP kliknij prawym na moj komputer/wlasciwosci
    zakladka ZAAWANSOWANE, potem w sekcji URUCHAMIANIE I ODZYSKIWANIE kliknij USTAWWIENIA i tam juz wszystko masz teraz kliknij edytoj i odpowiednio zmien blik boot.ini tak jak juz wczesniej napisal Ci loego powyzej.
  • #8 846716
    infra
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    albo zainstaluj sobie jakiegoś boot menagera, będziasz miał wtedy więcej opcji. bo np. jak zmodyfikujesz tylko plik boot.ini, to owszem bedziesz miał możliwość wyboru partycji czy dysku z którego idzie system, ale jak wgrasz sobie jakiś bootmenager to możesz np. ukryć partycje/dysk na którym jest ten drugi system, albo zabezpieczyć hasłem itp. ja osobiście polecam Ci boot menagera zamiast modyfikacji pliku boot.ini
  • #9 846717
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    witam mozesz takze najpierw zainstalowac win98 a potem win xp wowczas xpek wykryje 98 i on sam bedzie sie pytal ktory system uruchomic. musisz jednak wiedziec ze sa potrzebne dwie partycje podstawowe
  • #10 846763
    The_Molka
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Mozesz zrobic w ten sposob: wrzucasz plytke instalacyjna win XP, czekasz az dojdzie do wybory czy masz zainstalowac system czy naprawic/wybierasz napraw ('R'). nastepnie wybierasz gdzie masz sie zalogowac (np bedzie cos takiego: 1. C:\Windows - wciskasz '1' i naciskasz enter) gdy juz jestes zalogowany mozesz wpisac HELP i wcisnac enter i bedziesz mial liste wszystkich dostepnych opcji w konsoli odzyskiwania systemu. Ciebie bedzie interesowala komenda BOOTCFG (mozesz wpisac BOOTCFG /? [enter] wyswietli sie lista dostepnych opcji wraz z opisem) mysle ze sobie dalej poradzisz poniewaz nie ma nic trudnego wpisz BOOTCFG /SCAN i zobacz czy wykrywa ci win98, jezeli tak to mozesz skorzystac z opcji /ADD lub /REBUILD - ktora w zasadzie zrobi wszystko automatycznie. POWODZENIA
  • REKLAMA
  • #11 846812
    djtonka
    Poziom 25  
    Chłopaki musicie mi to wyłozyc jak krowie na rowie:) bo zrobiłem tak ja mówicie i wybieram 98 a tu pisze z nie ma pliku hall.dll i nalezy go skopiowac c:.../system32/.Pytanie brzmi: mam go skopiowac z plyty 98 czy xp i czy mam go wkleic na dysku z 98 czy z xp?
  • #12 846822
    jafarek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Z plyty WIN98 i skopiować do WIN98!!!
  • REKLAMA
  • #13 846837
    djtonka
    Poziom 25  
    No niestety nie znajduje na plycie 98 takiego pliku:(niech jeszcze kto zerknie czy dobrze wpisalem.thx
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować bootloader dla Windows 98 i XP na dwóch dyskach? 1.JPG (78.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 846847
    djtonka
    Poziom 25  
    ale tam pisze ze 98 jest na drugiej partycji jak ja mam go na wogole innym dysku fizycznym.moze trzeba zmienic te inne parametry??
  • #15 846959
    Darecki
    Poziom 13  
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
    multi(1)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows 98"

Tak powinna wyglądać ta sekcja w pliku boot.ini , a tu trochę opisu parametrów dopuszczalnych w tym pliku

multi(x)disk(y)rdisk(z)partition(n)\KATALOG="Nazwa systemu".
    Multi(x) - oznacza numer kontrolera dysków (przy dyskach SCSI używamy symbolu scsi(x))
    Disk(y) - indentyfikator SCSI (gdy nie posiadamy kontrolera SCSI, y = 0)
    Rdisk(z) - numer identyfikujący dysk (pomijany przy kontrolerach SCSI)
    Partition(n) - numer identyfikujący partycję
    Numeracja multi, disk oraz rdisk zawsze zaczyna się od 0, natomiast partition od 1.
    Następne atrybuty oznaczają: KATALOG - katalog w jakim zainstalowany jest system operacyjny(%systemroot%),
    oraz "NAZWA" - wymyślona przez nas ;), nazwa systemu.

Przełączniki na końcu lini typu np /fastdetect stosujesię tylko w systemach z rodziny NT. Jak chcesz opis też tych przełącznków to daj znać.
    Pozdrawiam
  • #16 847032
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    A nie powinno być tak
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINXP="Microsoft Windows XP Professional"
    C:\="Microsoft Windows 98"
  • #17 847295
    Darecki
    Poziom 13  
    Może też być tak. Wszystko zależy od tego na którym dysku jest który ststem i jak nazywa się katalog systemowy. Przejżyj parametry które napisałe, a windows xp domyślnie instaluje się w katalogu dysk:\windows.
    Więc jak powinno być wie tylko ten który instalował te systemy.
    Zakładałem że win xp kolega który prosił o pomoc ma na dysku c:\ a win 98 na d:\ a katalogi systemowe to windows i dyski te są oddzielnymi dyskami.
  • #18 847366
    djtonka
    Poziom 25  
    No przeciez pisalem ze mam na dwoch roznych dyskach.XP mam w katalogu C:/ i 98 tez mam w aktalogu C:/ tylko na inny zupelnie dysku
  • #19 847465
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Masz 2 rozne dyski ale jak sa podpiete razem to juz nie bedzie dwoch dyskow C: Najlepiej byloby utworzyc sobie takie menu startowe z konsoli odzyskiwania systemu w XP. Tylko trzebaby miec plytke z instalka XP
    A jesli nie to trzeba sie zorientowac z ktorego dysku czyta system i na tym dysku na aktywnej partycji przegrac odpowiednie pliki.
  • #20 847507
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    polecam koledze wykorzystanie klawisza f8 podczas startu kompa
    w biosie ami daje to mozliwosc wyboru urzadzenia z ktorego nastapi boot
    tak wiec jak masz 2 dyski (nie partycje) wcisnij podczas startu kompa
    (mniej wiecej w tym czasie co del jakbys chcial wejsc do bios-u)
    wyskoczy ci okno z czyms takim:

floppy
    hdd1
    hdd2
    cd/dvd

wtedy wbierasz z czego uruchamiasz system
  • #21 847517
    yogibear07
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    gader napisał:
    polecam koledze wykorzystanie klawisza f8 podczas startu kompa
    w biosie ami daje to mozliwosc wyboru urzadzenia z ktorego nastapi boot
    tak wiec jak masz 2 dyski (nie partycje) wcisnij podczas startu kompa
    (mniej wiecej w tym czasie co del jakbys chcial wejsc do bios-u)
    wyskoczy ci okno z czyms takim:

floppy
    hdd1
    hdd2
    cd/dvd

wtedy wbierasz z czego uruchamiasz system

Wszystko zalezy od plyty. U mnie np chodzi to pod F11 u innych pod Esc a w starszych plytach w ogole tego nie ma.
    Poza tym wciskanie takie jest uciazliwe, przynajmniej jak dla mnie. Mysle ze mozna pogodzic XP i 98 w jednym menu startowym. Dwoch 98 juz by sie chyba nie dalo.
  • #22 847525
    djtonka
    Poziom 25  
    Gader jestes wielki!!:) to chyba najlepsze roziazanie mojego problemu. u mnie jest to akurat f11 ale działa!! dziekuwa
  • #23 847549
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 119
    djtonka napisał:
    No przeciez pisalem ze mam na dwoch roznych dyskach.XP mam w katalogu C:/ i 98 tez mam w aktalogu C:/ tylko na inny zupelnie dysku

Witam.

Zależy jeszcze, który podepniesz na taśmie jako pierwszy, a który jako drugi.
    Jeżeli dysk z Win 98 jako pierwszy, to będziesz miał widziany jako C:, a Win XP jako D:.
    Jeżeli dysk z Win XP jako pierwszy, to na odwrót.

Najprościej byłoby podłączyć dyski, następnie zainstalować Win 98 na C:, a później Win XP na D: i po problemie - wskazujesz wtedy podczas uruchomienia, z którego systemu ma startować.
    Możesz zainstalować również boot menagera, lub wybrać inne rozwiązanie wg. zaleceń kolegów.

Tak przy okazji - w razie jakbyś potrzebował jakiegoś dll'a - możesz szukać tutaj: http://www.dll-files.com/dllindex/index.shtml

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji bootloadera umożliwiającego wybór między systemami Windows 98 i Windows XP zainstalowanymi na dwóch oddzielnych dyskach. Zalecane jest edytowanie pliku boot.ini w systemie XP, gdzie należy dodać odpowiednie wpisy wskazujące lokalizację obu systemów, uwzględniając parametry multi, disk, rdisk oraz partition, które określają kontroler dysków, identyfikator SCSI, numer dysku i partycji. W przypadku Windows 98 wpis w boot.ini powinien wskazywać na katalog systemowy na właściwym dysku. Alternatywnie można użyć boot managera, który oferuje więcej funkcji, takich jak ukrywanie partycji czy zabezpieczenie hasłem. Ważne jest, aby dyski były poprawnie podłączone, a systemy zainstalowane na partycjach podstawowych. Przy uruchamianiu komputera można także wykorzystać klawisz funkcyjny (np. F8 lub F11) do wyboru dysku startowego bez konieczności modyfikacji boot.ini. W przypadku problemów z brakującymi plikami DLL (np. hall.dll dla Windows 98) należy je kopiować z oryginalnej płyty instalacyjnej Windows 98 na odpowiedni dysk. Ostatecznie, najprostsze rozwiązanie to instalacja Windows 98 jako pierwszego systemu na dysku podłączonym jako pierwszy (C:), a następnie Windows XP, który automatycznie wykryje Windows 98 i skonfiguruje menu startowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA