logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa telemetria GSM? Protokoły i przesyłanie danych pomiarowych

mojo22 26 Sty 2003 17:52 3169 5
REKLAMA
  • #1 89503
    mojo22
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Mam pytanie czy ktos ma jakie informacje,lub zana jakas dobra stronke dotyczaca :arrow: TELEMETRII GSM!! Chodzi mi konkretnie o przekazywanie danych (np. pomiarowych) przez gsm. Np cos takiego jak alarmy w samochodach wysylajace SMS-em wiadomosci w jakim stanie znajduje sie obecnie auto.
    Chodzi mi glownie o informacje dotyczace tego w jaki sposob to sie odbywa(protokoly, w jaki sposob sa przesylane te dane).
    Z gory dziekuje!!!

zadalem to pytanie na for. Inne ale zero odzewu :? , moze tu bedzie lepiej :lol:
    Pozdrawiam Mojo.
  • REKLAMA
  • #2 89518
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    Staraj się zawsze umieszczać temat w odpowiednim dziale.Ten dział jest najbardziej odpowiedni dla tego tematu.Temat z działu Inne zgodnie z regulaminem forum został usunięty.
    A co do odpowiedzi to czekaj cierpliwie,jeżeli ktoś coś wie na ten temat to napewno ci pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 89520
    megalo
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    generalnie to sposób wysyłaniz takich informacji opiera sie głównie o protokół sms. Jest gdzieś w sieci taki program dla nokii, w którym możesz sobie poeksperymentować na swojej komórce.
    Jeden minus tego programu to praca w jedną stronę - wysyłanie. jak znajdę u siebie do dam na forum. A robisz coś ciekawego???
  • REKLAMA
  • #4 89785
    mojo22
    Poziom 11  
    Witam :lol:
    Mam do zrobienia prace dyplomowa o przesyBaniu danych pomiarowych w systemie GSM. Ma to byc jakies urzadzonko na przyklad miernik czegostam. Ktory wysyla wiadomosci o tym co zmierzyl. Ale przedewszystkim mam sie zastanowic nad tym czy moge do takiego systemu pomiarowego wyslac (SMS'em) zadanie wykonania jakiejs operacji. Nie musze wykonywac czesci praktycznej (na szczescie, bo czsu malo :? ) ale nie ma za duzo o tym w sieci a moze po prostu nie moge znalesc :oops:
    wiec szukam kazdej pomocy :lol:

Pozdrawiam Mojo.
  • REKLAMA
  • #5 89808
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

Być może ten plik w czymś Ci będzie przydatny. Opis dotyczy 5110 , ale w innych modelach jest bardzo podobny.
    Załączniki:
    • NetMonitor w Nokii 51xx.zip (121.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 89814
    mojo22
    Poziom 11  
    Dzieki zaczytam to sobie bo strasznie tego duzo ( a teraz sesyjka :!: ) ale jak cos tam znajde co mi pasuje to dam znac :lol:

I czekam na inne propozycje :lol:

Pozdrawiam mojo.
REKLAMA