logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wysłać SMS o awarii urządzenia przez sieć GSM?

pszczepan 11 Lut 2006 09:44 2179 11
REKLAMA
  • #1 2284746
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Pytanie trochę z innej branży, ale wiem, że systemy alarmowe mają taką opcje - otwarcie drzwi i wysłanie SMS'a.

taki mam układ:

W urządzeniu mam styk przekaźnika:
    zamknięty - awaria urządzenia, otwarty - urządzenie sprawne.

Mam takich urzadzeń kilka.

Czy spotkał się ktoś z urządzeniem podłączonym do jakiejś sieci GSM i w zależności który przekaźnik jest załączony wysyła SMS'a np. "Urządzenie nr 2 uszkodzone"

Czy ktoś coś wie o takich rozwiązaniach, jakieś firmy specjalizujące się w takich rzeczach.

Pozdrawiam
    Paweł

---------------------
    3 tematy scalono
    Nie powielaj tematu!
    j.

:arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
  • REKLAMA
  • #2 2284768
    marcinek77
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    pszczepan napisał:
    Pytanie trochę z innej branży, ale wiem, że systemy alarmowe mają taką opcje - otwarcie drzwi i wysłanie SMS'a.

taki mam układ:

W urządzeniu mam styk przekaźnika:
    zamknięty - awaria urządzenia, otwarty - urządzenie sprawne.

Mam takich urzadzeń kilka.

Czy spotkał się ktoś z urządzeniem podłączonym do jakiejś sieci GSM i w zależności który przekaźnik jest załączony wysyła SMS'a np. "urządzenie nr 2 uszkodzone"

Czy ktoś coś wie o takich rozwiązaniach, jakieś firmy specjalizujące się w takich rzeczach.

Pozdrawiam
    Paweł

modol MGSM 2.0 PC spelni twoje wymagania! w wersji podstawowej moze wysylac 4 sms/clip o stanie 4 urzadzen a po dodaniu rozszerzenia nawet o 8 urzadzeniach.
    Urzadzenie moze wysylac sms/clip do 4 komorek.
    koszt okolo 250zl +telefon (np nokia5110 od 50zl)

modol programuje sie bardzo przyjemnie z komputera lub jest tez wersja troche tansza proramowalna zworkami i z telefonu
  • REKLAMA
  • #4 2284934
    jarek_ka
    Poziom 2  
    Witam,
    rozwiązanie tego typu stosuje się również w informatyce. Jeżeli jakaś maszyna (komputer) nie odpowiada lub zgłasza błąd- wysyłany jest sms. Można to w miarę prosto zrobić na prościutkim (P II) komputerku z linuxem, bez trybu graficznego. No i potrzebny jest jeszcze aparat telefoniczny z kartą i kabelek. Reszta to wysłanie zgłoszenia z urządzenia na port szeregowy komputera i jego obsłużenie przez system. Myślę, że gdzies w sieci jest takie rozwiązanie opisane dokładnie. Jeśli nie znajdziesz- daj znac. Spróbuję cos wykopać.
  • REKLAMA
  • #6 2285740
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    a jest odwrotna mozliwosc? Chcialbym komórka sterowac urządzenia w domu, i otrzymywac potwierdzenie sms
  • #8 2288024
    pszczepan
    Poziom 20  
    Witam

Na zapytanie o powiadomienie SMS'em np. o awarii już dostałem kilka linków za które dziękuję.

A czy jest takie coś do zwykłej sieci stacjonarnej i wiadomość o awarii jest wysyłana w postaci komunikatu słownego?

Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • #10 2288075
    nomad22
    Poziom 16  
    Witam.
    Tak sa takie dialery ktore podpinamy pod centralke alarmowa i one wybieraja numer pod ktory dzwonia i podaja komunikat glosowy.(roger)
    Pod satela wystarczy dokupic syntezer mowy i podpiac go pod centralke.
    POzdrawiam
  • #11 2288349
    marcin4642
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    To urządzenie oprócz sms-ów może równierz wysyłać komunikaty głósowe, wystarczy rozbudować o syntezer mowy np, popularny satela sm-2.
    Pozdrawiam
  • #12 3242184
    pszczepan
    Poziom 20  
    W zasadzie wszystkiego się dowiedziałem.

Wszystkim dziękuję.

Temat traktuje jako zakończony

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wysyłania powiadomień SMS o awarii urządzeń poprzez sieć GSM, wykorzystując styki przekaźników sygnalizujących stan urządzenia. Zaproponowano użycie modułu GSM modol MGSM 2.0 PC, który w podstawowej wersji może monitorować do 4 urządzeń i wysyłać SMS lub CLIP do 4 numerów, z możliwością rozszerzenia do 8 urządzeń. Alternatywnie wskazano rozwiązania oparte na komputerach z systemem Linux i telefonach z kartą SIM, które komunikują się przez port szeregowy. Podano linki do firm oferujących usługi monitoringu i telemetrii GSM oraz gotowe zestawy do powiadamiania. Omówiono także dwukierunkową komunikację GSM umożliwiającą sterowanie urządzeniami i odbiór potwierdzeń SMS. W odpowiedzi na pytanie o powiadomienia głosowe przez sieć stacjonarną zaproponowano dialery, np. z oferty firmy Roger, oraz syntezery mowy, takie jak Satel SM-2, które można podłączyć do centralek alarmowych (np. Satel) w celu generowania komunikatów głosowych. Temat został uznany za wyczerpany po uzyskaniu powyższych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA