logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 7200.12 500GB - klikanie i brak wykrycia w BIOS, naprawa możliwa?

szymsze87 27 Sie 2010 11:18 5132 5
REKLAMA
  • #1 8443921
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam, posiadam dysk jak w temacie. Najprawdopodobniej poprzez przepięcia z sieci elektrycznej lub zanik zasilania uległ uszkodzeniu. Dysk chodził w macierzy RAID-1 z drugim identycznym dyskiem o tej samej pojemności. Jako, że jest to RAID-1 wszystkie dane odzyskane. Dysk nie widziany w biosie. Podczas uruchamiania uszkodzonego dysku słychać charakterystyczne "klikanie" (w załączniku nagranie audio). Wizualnie elektronika dysku raczej nieuszkodzona (w załączniku zdjęcia). I tutaj moje pytanie czy uszkodzeniu mogła ulec głowica dysku? Możliwości podpięcia dysku pod terminal obecnie nie mam, jedyną możliwością jest podpięcie sprawnej elektroniki z drugiego dysku. Jako, że dane są bezpieczne interesuje mnie wyłącznie naprawa dysku (jeżeli jest to możliwe). Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Seagate Barracuda 7200.12 500GB - klikanie i brak wykrycia w BIOS, naprawa możliwa? Seagate Barracuda 7200.12 500GB - klikanie i brak wykrycia w BIOS, naprawa możliwa? Seagate Barracuda 7200.12 500GB - klikanie i brak wykrycia w BIOS, naprawa możliwa?
    Załączniki:
    • Plik audio 03.mp4 (87.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 8444078
    wolfcom
    Poziom 10  
    Zwazywszy że to dysk z czarnej serii 7200.12 więc nie baw się w naprawę to ślij do serwisu na gwarancję.
    Podejżewam iż gwarancja na niego jeszce spokojnie jest.
    Możesz spróbować upgrade firmware do nowej wersji CC46 do pobrania:
    Link
    Ale czy podziała z Twoim tego nie gwarantuje.
  • REKLAMA
  • #3 8445396
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    wolfcom - Przestań pisać jakieś dziwne niestworzone rzeczy .
    Jaka czarna może różowa seria dysk z serii 7200.11 czy 7200.12.

Zastanów się nie pisz na wagę .

Dysk może mieć uszkodzone głowice. Przy takim uszkodzeniu wgrywanie firmware może tylko całkowicie uszkodzić dysk.

Cytat:
    Możesz spróbować upgrade firmware do nowej wersji CC46 do pobrania:
    Link
    Ale czy podziała z Twoim tego nie gwarantuje.

Ta porada jest szkodliwa jeśli dysk ma uszkodzona głowicę to wgrywanie firmware nie dość, że może być nie wykonalne to może jeśli nie wiadomo jak by miało się ziścić całkowicie dobić dysk. To wysoce ryzykowne i niebezpieczne.
  • REKLAMA
  • #4 8446234
    szymsze87
    Poziom 17  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Tak przypuszczałem, że uszkodzeniu mogły ulec głowice. Z tego co wiem, jeżeli uszkodzona głowica (preamp) to może ona uszkodzić sprawną elektronikę z drugiego dysku tak? Wymiana głowic raczej nie wchodzi w grę, ponieważ nie mam warunków do wykonania tej operacji.
  • REKLAMA
  • #5 8447366
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Cytat:
    Z tego co wiem, jeżeli uszkodzona głowica (preamp)

To w końcu preamp-przedwzmacniacz czy głowica ?
  • #6 8722844
    szymsze87
    Poziom 17  
    Temat zamykam. Dysk wysłany na gwarancji, został wymieniony na nowy. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
REKLAMA