logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-X2531K - szum zamiast dźwięku na kanałach S (B/G) z kablówki

Przemek_26 12 Wrz 2004 18:22 2627 11
REKLAMA
  • #1 848790
    Przemek_26
    Poziom 2  
    Witam. Jestem tu nowy, ale nie znalazłem na tym forum problemu, który mnie interesuje. Otóż posiadam TV jak w temacie podłączony do kablówki. Sęk w tym, że w przypadku części programów zamiast dźwięku słychać tylko głośny szum (dźwięku programu nie ma wcale - nie przebija przez ten szum). Dotyczy to tych programów, które są zakodowane pod literką S (S01-S46) w formacie B/G. Programy zakodowane pod C (C01-C69) w formacie D/K są odbierane normalnie. Co jest tego przyczyną? Czy drogo kosztuje usunięcie tego (tak było od początku - nie stało się to nagle). Może wina leży po stronie kablówki? I wreszcie - czy tylko ten telewizor posiada w/w wadę? Bo zamierzam kupić drugi mniejszy i boję się, żeby nie było czegoś podobnego - na co zwracać uwagę przy zakupie?
    Z góry dziękuję za odp.
    Pozdrawiam
    Przemek
  • REKLAMA
  • #2 848861
    akj
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Spróbuj zmienić standard fonii na paśmie kablowym na DK.W menu strojenia na pewno da się to zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 848876
    Przemek_26
    Poziom 2  
    Niestety pasmo kablowe (kanały S..) występuje tylko w standardzie BG
  • #5 848986
    goralandrzej
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Nie ma konieczności wstawiania fonii równoległej wystarczy generatorek 1MHz
  • #6 849001
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6517
    goralandrzej napisał:
    Nie ma konieczności wstawiania fonii równoległej wystarczy generatorek 1MHz

Na kablówce nie ryzykowałbym generatora 1MHz. Może warczeć. Fonia (kablowa) z 4 filtrami pewniejsza. Co innego na własnej antenie 1MHz napewno wystarczy.
  • REKLAMA
  • #7 849025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 849297
    sledzik6
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Posiadalem kilka telewizorow SONY kv2931d i inne rowniez magnetowidy i to nawet z NICAM w kazdym z nich zastosowalem generatorek 1Mhz i powiem wam ze przy urzyciu fonii rownoleglej gubi sie NIcam a przy podlaczeniu generatora nicam pozostaje..takze jesli ten tv jest z nicam lub bez to i tak najlepszym rozwiazaniem pozostaje generatorek ;) pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 849427
    tomasz wojcicki
    Poziom 23  
    Ocena: 346
    w tym tlewizorze mozna fonie przelaczyc wylutuwujac jakies zwory w posredniej tylko nie pamietam ktore bo bardzo dawno temu to robilem ale radze przegladnac schemat
  • #10 850541
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    Problem ten można rozwiązać w prosty sposób, robiłem to ostatnio w modelu KV-M2521K, ale jest to to samo chassis co w KV-X2531K - AE-1C
    Należy zamienić miejscami (między sobą) filtry SFE6.5 i SFE5.5 oraz CDA6.5 i CDA5.5
    Jedyna niedogodność po tej operacji to, że wyświetla się na ekranie na zakresie "S" system BG, ale za to fonia jest w DK i bardzo czysta.
    Co do zworek o których pisze tomasz wojcicki też kiedyś słyszałem, ale po analizie schematu nie mogę ich znaleźć.
  • #11 852708
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 301
    Witam wszystkich.Mam taki telewizor, kupilem go u naszych zachodnich sasiadow, przywiozlem do domu, wlaczam i problem z polska fonia.
    Pojechalem z nim do jednego szpeca od sony i zrobil mi to na poczekaniu. Widzialem, ze wszedl w tryb serwisowy. Ten kod potem znalazlem (status,5,+,tv), ale jak to zrobil tego nie wiem. W menu pojawila sie dodatkowa opcja fonii.Takze wszelkie pompki(gen.), czy fonie rownolegle nie sa tu potrzebne.
  • #12 852989
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 301
    Przepraszam, pomyliłem się mam telewizor KV-25X5D.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora SONY KV-X2531K zgłasza problem z odbiorem dźwięku na kanałach kablówki oznaczonych literą S (S01-S46) w standardzie B/G, gdzie zamiast dźwięku pojawia się głośny szum. Kanały oznaczone literą C (C01-C69) w standardzie D/K działają poprawnie. Próby zmiany standardu fonii na DK na paśmie kablowym nie są możliwe, ponieważ kanały S występują tylko w standardzie BG. Rozwiązania proponowane w dyskusji obejmują zastosowanie generatora 1 MHz, który poprawia jakość dźwięku i nie powoduje utraty sygnału NICAM, w przeciwieństwie do fonii równoległej, która może tłumić NICAM. W przypadku kablówki zaleca się stosowanie fonii z czterema filtrami zamiast generatora, aby uniknąć zakłóceń. Możliwe jest również przełączenie fonii poprzez modyfikację zworek na płycie telewizora, jednak wymaga to analizy schematu. Inna metoda polega na zamianie miejscami filtrów SFE6.5 i SFE5.5 oraz CDA6.5 i CDA5.5, co powoduje, że na kanale S wyświetla się system BG, ale fonia jest w standardzie DK i czysta. W serwisie Sony można aktywować dodatkową opcję fonii w trybie serwisowym, co eliminuje potrzebę stosowania generatorów lub fonii równoległej. Podobne problemy i rozwiązania dotyczą modeli z tym samym chassis AE-1C, np. KV-M2521K.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA