logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka ZANUSSI FAE1025V, silnik nie działa, migają diody, brak błędów

darmorw 29 Sie 2010 09:21 2218 3
REKLAMA
  • #1 8451001
    darmorw
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich.
    Mam problem z pralką ZANUSSI FAE1025V. Problem polega na tym że po włączeniu programu np. Pranie, pralka nabiera wodę i na tym koniec, żadnych komunikatów. Po włączeniu programu Wirowanie wypompowuje wodę i znów to samo, żadnej reakcji, żadnej sygnalizacji błędów. Wcześniej czytałem że wciśnięcie dwóch ostatnich klawiszy spowoduje wyświetlenie komunikatu błędu. W tej pralce po wciśnięciu tych klawiszy bywa różnie, czasami migają 3 górne diody, a czasami wszystkie. Ilość mrugnięć zawsze jest taka sama 2 razy. Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 8451010
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    Mogą być uszkodzone przekażniki w sterowniku odpowiedzialne za włączanie silnika.
  • REKLAMA
  • #3 8451026
    darmorw
    Poziom 12  
    Ale czy w jednym czasie siadły by 2 przekaźniki? A może ktoś ma schemat do tej pralki na pewno by mi pomógł
  • #4 8466361
    darmorw
    Poziom 12  
    Wymieniłem wszystkie przekaźniki i nic. W końcu dostałem się do silnika i okazało się że komutator jest cały czarny. Po wyczyszczeniu komutatora i wymianie szczotek wszystko wróciło do normy. Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam Wszystkich.
    PS:
    Proste usterki też się zdarzają !!!
REKLAMA