logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWF147540W - pralka nie kręci bębnem, program przerywa się

fanslavoj 23 Cze 2017 21:38 8712 8
REKLAMA
  • #1 16547307
    fanslavoj
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam!
    Proszę o pomoc w diagnozie usterki.
    Podaję co zaobserwowałem w działaniu pralki Electrolux EWF147540W:
    - w czasie działania programu prania programator wyświetla funkcje, czas leci, pralka pobiera wodę, słychać przekaźniki, ale bęben się nie kręci, ikonka na wyświetlaczu podgrzewania wody nie pokazuje grzania (słupek grzania stoi w miejscu), po ok. 3 minutach program przerywa się i wraca z czasem do ustawień początkowych i miga kursor play, na wyświetlaczu nie są wyświetlane żadne kody błędów.
    - w czasie programu wypompowanie wody - pralka pokazuje czas 2 min., wypompowuje wodę, i normalnie kończy pracę, a na wyświetlaczu pokazuje czas 0:00.
    Gdy ustawię program wirowania, słychać pompę wody, bęben się nie kręci, na wyświetlaczu nie "kręci się" ikonka wirowania, czas biegnie od 0:16, w czasie 0:14 znowu uruchamia się pompa i ikona wirowania "kręci się" ale bęben w dalszym ciągu nie, pompę słychać jeszcze w czasie 0:12, 0:11.

Wyczyściłem filtr pompy wody. Bęben ręcznie obraca się bez problemów.

Proszę o pomoc co może być uszkodzone? Czy pralkę można wprowadzić w tryb serwisowy i odczytać ewentualne błędy?

W tej pralce jest silnik indukcyjny.
  • REKLAMA
  • #2 16550299
    fanslavoj
    Poziom 12  
    Dzisiaj dobrałem się do pralki.
    Załączam zdjęcia silnika i jego sterownika. Pomierzyłem rezystancję uzwojeń silnika z kostki (na zdjęciu widać 5-cio pinowa):
    1-2 = 118Ω
    1, 2 - 3, 4, 5 = ∞
    3-4 = 5,8Ω
    4-5 = 5,9Ω
    3-5 = 5,8Ω
    Nie wydaje się dziwne, że między pinami 3, 4, 5 zawsze jest podobna rezystancja? One są połączone w gwiazdę?

Co mogę i jak jeszcze sprawdzić, aby znaleźć usterkę?
    Dlaczego na wyświetlaczu ikonka temperatury nie pokazuje grzania, wydaje mi się, że pralka jak nabrała wodę od razu ją podgrzewała. Grzałkę sprawdziłem omomierze ma 28Ω.

Proszę o pomoc, góra prania, a żona ... wiecie.
    Pozdrawiam
    Electrolux EWF147540W - pralka nie kręci bębnem, program przerywa się20170625_1..310.jpg (750.14 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux EWF147540W - pralka nie kręci bębnem, program przerywa się20170625_1..320.jpg (817.3 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux EWF147540W - pralka nie kręci bębnem, program przerywa się20170625_1..250.jpg (1.09 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux EWF147540W - pralka nie kręci bębnem, program przerywa się20170625_1..414.jpg (874.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux EWF147540W - pralka nie kręci bębnem, program przerywa się20170625_1..423.jpg (510.25 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 16554603
    fanslavoj
    Poziom 12  
    Jak myślicie te rezystancje uzwojen nie sa male? Moze jakies zwarcie? Uzwojenia maja jednakowa wartosc, czy przy zwarciu tak by bylo i dziwi mnie to, ze pomiar wskazuje jakby byly polaczone w trojkat.
  • REKLAMA
  • #4 16554890
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    Prawdopodobne uszkodzony jest inwerter.
  • REKLAMA
  • #5 16554927
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2782
    Silnik wygląda na BLDC. Uszkodzony sterownik silnika nazywany niewiedzieć czemu inwerterem. Drugie zdjęcie. Bez sprawnej elektroniki sam silnik jest kupą złomu. :cry:
  • REKLAMA
  • #6 16555177
    fanslavoj
    Poziom 12  
    Dziękuję za te informacje.
    Cały czas sie czegoś można nauczyć :) Zamówiłem sterownik, jednak kusi mnie spróbować naprawić stary, ale potrzebowałbym jego schemat. Wyzwanie spore, skomplikowany układ, ale może sprawdzając elementy mocy, może sprawdzając układ pod napięciem, może cos bym wywnioskował. Ma ktoś z Państwa schemat takiego lub bardzo podobnego sterownika? Czy te uzwojenie 118Ω to jakieś sprzężenie zwrotne dla układu, czy jakieś kompensacyjne? Jeszcze dodatkowe pytanie, czy jest bezpiecznik odcinający układ zasilania silnika?
    Dziękuję za każdy wpis.
  • #7 16557561
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    jack63 napisał:
    Silnik wygląda na BLDC

A są jakieś magnesy trwałe w tym konkretnie silniku od pralki?
    fanslavoj napisał:
    Czy pralkę można wprowadzić w tryb serwisowy i odczytać ewentualne błędy?

Można.
  • #8 16558789
    fanslavoj
    Poziom 12  
    A jak mozna wejsc w tryb serwisowy? Jak odczytywac bledy?
    Czy sa magnesy sprawdze.
  • #9 16560899
    fanslavoj
    Poziom 12  
    Silnik nie posiada magnesów. Jest to silnik trójfazowy z uzwojeniami połączonymi w trójkąt, a czwarte uzwojenie to tacho. Wymiana zasilacza silnika ożywiła pralkę.

Dziękuję ludziom co mieli chęć pomoc. Rozumiem tez ze nieraz trudno doradzić gdy sie czegoś nie widzi. Z drugiej strony są osoby co mogłyby pomoc, a prowadza dialog o niczym. Kiedyś ta stronka miała większy potencjał...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Electrolux EWF147540W, która nie kręci bębnem podczas prania, mimo że programator działa, a pralka pobiera wodę. Po kilku minutach program przerywa się, a na wyświetlaczu nie pojawiają się kody błędów. Użytkownik sprawdził rezystancję uzwojeń silnika, która wydaje się być w normie, ale pojawiają się wątpliwości co do ich wartości. W odpowiedziach sugerowane jest, że problem może leżeć w uszkodzonym inwerterze lub sterowniku silnika. Użytkownik zamówił nowy sterownik, ale rozważa naprawę starego, poszukując schematu. Ostatecznie, wymiana zasilacza silnika przywróciła działanie pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA