logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie inwertera ze skanera Mustek 1200 USB Plus - rola żółtego przewodu?

xmichal88x 29 Sie 2010 09:30 1185 9
  • #1 8451025
    xmichal88x
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Jak w temacie. Inwerter wyjęty ze skanera Mustek 1200 USB Plus. Skaner normalnie był zasilany z zasilacza 12V.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Jak widać na załączonym zdjęciu są 3 przewody. Czerwony to +, czarny -, i żółty ? Na drugim zdjęciu patrząc od prawego górnego rogu w lewo przylutowane przewody to czerwony, czarny i żółty.
    Próbowałem podłączyć pod zasilacz 12V (+do+ a -do-) ale bez jakiegokolwiek efektu.
    Co zrobić z żółtym przewodem żeby to uruchomić- prawdopodobnie tu jest przyczyna?
    Pozdrawiam
  • #2 8451127
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1533
    Po ścieżkach widać, że żółty przewód jest połączony przez rezystor R4 do bazy (chyba) tranzystora Q4. Wygląda mi to na sterowanie inwertera. Zewrzyj go na początek z czarnym a jak nie ruszy to z czerwonym. Podaj typ tranzystora Q4. Wtedy będzie wszystko jasne jak jest załączany inwerter.

Moderowany przez Mirek Z.:

Nieprzemyślana, beztroska podpowiedź - sprzęt nie jest kolegi, mało ważne, co się z nim stanie...
    Ostrzeżenie - p.12 regulaminu.

• #3 8451171
    xmichal88x
    Poziom 11  
    Tranzystor Q4 to C945 GC031
  • #4 8451194
    goldi74
    Poziom 43  
    C945 czyli dokładnie 2SC945 jest tranzystorem NPN. Wychodzi z tego, że inwerter jest załączany poprzez podanie plusa zasilania na żółty przewód.

Moderowany przez Mirek Z.:

Kolega schemat tego urządzenia ma oczywiście w głowie... ;)

• #5 8451248
    xmichal88x
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie tematem i za odpowiedzi. Zaraz idę sprawdzić czy działa.
    Czy ten rdzeń (tulejka) przez który wchodzą te 3 przewody jest tu do czegoś potrzebny?
  • #6 8451283
    goldi74
    Poziom 43  
    Ten rdzeń jest filtrem przeciwzakłóceniowym.
  • #7 8451540
    xmichal88x
    Poziom 11  
    No niestety, nie udało się uruchomić. Podłączałem żółty i do plusa i do minusa i nic- lampa się nie zaświeciła (oryginalna z tego skanera). Zainstaluje ten skaner i podłącze ten inwerter tam gdzie był i zobaczę czy działa.
    Jeszcze się odezwę :)
  • #8 8451553
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 628
    xmichal88x napisał:
    No niestety, nie udało się uruchomić. Podłączałem żółty i do plusa i do minusa i nic- lampa się nie zaświeciła (oryginalna z tego skanera). Zainstaluje ten skaner i podłącze ten inwerter tam gdzie był i zobaczę czy działa.
    Jeszcze się odezwę :)
    I nie ma co dziwić się skoro słuchasz takich "porad" jak wyżej ... :!: :cry:
    Przyjmuję zakłady, że to już jest tylko eksponat ... :arrow: :D
  • #9 8451760
    xmichal88x
    Poziom 11  
    Podłączyłem zainstalowałem i nic. Nie działa. Po zmierzeniu napięć na wyjściu sterownika otrzymałem między czerwonym a czarnym 12V a żółtym a czarnym ok. 5V. Poza tym zauważyłem że nie ma przejścia po stronie wtórnej transformatora- spalił się?
  • #10 8452126
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Jak wyżej - podziękuj "pomagaczowi"...
    Niestety, sam powinieneś zawczasu sprawdzić połączenia - zasilanie itd. już w skanerze, a najlepiej postarać się o schemat.
    Zaoszczędziłbyś sobie problemów. A teraz jeszcze dochodzi naprawa urządzenia...
    Dlaczego bierzesz się za to, jeśli nie masz pojęcia?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć inwerter wyjęty ze skanera Mustek 1200 USB Plus, który był zasilany napięciem 12V. W inwerterze znajdują się trzy przewody: czerwony (+), czarny (-) i żółty, którego funkcja jest niejasna. Odpowiedzi sugerują, że żółty przewód może być używany do sterowania inwerterem poprzez tranzystor C945 (2SC945), który jest tranzystorem NPN. Użytkownik próbował podłączyć żółty przewód do zasilania, ale inwerter nie działał. Po dalszych próbach i pomiarach napięcia, użytkownik zauważył brak przejścia po stronie wtórnej transformatora, co może sugerować jego uszkodzenie. Wskazówki dotyczące sprawdzenia połączeń i schematu urządzenia zostały również podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA