logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przelutowanie U12 z WD1600JS-22NCB1 do WD1600JS-22MBH0 jest możliwe?

excellero 06 Wrz 2010 19:17 2491 11
  • #1 8482746
    excellero
    Poziom 10  
    Witam.
    Sprawa ma się następująco. Uszkodzony został dysk. BIOS wykrywa go jako S_ATA1-WDC ROM MODEL HAWK 02.01C03. Tu na forum wyczytałem, że najprawdopodobniej pomoże przelutowanie ROMu (U12).
    Mam potencjalnego dawcę: WD1600JS-22NCB1.
    Biorca to: WD1600JS-22MBH0. I teraz pytania:
    1. Czy mogę przelutować U12 z dawcy do biorcy?
    2. Jeśli Ad.1 = tak, to czy potem mogę spowrotem wlutować rom do pierwotnego właściciela bez żadnych konsekwencji?
    Chodzi mi po prostu o to, żeby uruchomić martwy dysk jedynie w celu skopiowania z niego danych (potem i tak trafi do kosza).
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 8483662
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam. Ja miałem podobny problem z WD80 w tym że u mnie uszkodziła się cała elektronika. Prze lutowałem ROM do elektroniki kilku dysków niestety nie udało się zreanimować dysku uszkodzonego. Wszystkie dyski (5 sztuk) udało się poskładać do pierwotnego stanu. Obecnie nawet teraz piszę tą dopowiedz na dysku z którego była pożyczana elektronika i prze lutowany ROM. Jednakże operacja prze lutowania był ćwiczona na innej starej płytce kilkanaście razy ponieważ taką operację robiłem po raz pierwszy i muszę powiedzieć że trzeba uważać. Trzeba się jednak liczyć że może się coś nie udać ryzyko na pewno jest. Ja zakładałem taką możliwość i kupowałem dyski na allegro w przystępnej cenie. Wiem też że w dyskach WD właśnie ROM jest jakoś synchronizowany z talerzami i może wystąpić problem z odzyskiem danych ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz :-) Może tobie się uda mi się nie udało a odzyskanie danych u speców zaczynało się na poziomie 500zł i niestety nie było mnie na to stać. Pozdrawiam i życzę powodzenia :-)
  • #3 8488831
    djkomprez
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Kolego a możesz dać namiary na tych speców ? :)
  • #4 8489175
    excellero
    Poziom 10  
    Wysłałem Ci PW z namiarem na osobę, która się do mnie zgłosiła proponując naprawę HDD.
  • #5 8536526
    excellero
    Poziom 10  
    No i przelutowałem U12, z tym, że nie nastąpiła żadna poprawa sytuacji. U12 było raczej sprawne, bo po oddaniu go do pierwotnego dysku, ten działał bez problemu.
    Macie jeszcze jakieś typy, co można podmienić?
  • #6 8544187
    Jarek68
    Poziom 21  
    Kolego pisałem że w U12 jest zapisana jakaś synchronizacja talerzy i głowic. Tak mi przynajmniej powiedział jeden spec od dysków. Równie dobrze możesz mieć uszkodzone głowice i jest wykrywana usterka. Tak że bez speca się nie obejdzie jeśli masz naprawdę coś ważnego na dysku. Ja też to przerabiałem tak jak napisałem wyżej. Myślałem że może tobie się uda ale widzę że jesteś w tej samej sytuacji co ja. Podobno w niektórych dyskach innych firm zamiana całej elektroniki nie powoduje takich problemów dysk normalnie pracuje ale w WD nie da się tak zrobić. Jeśli znajdziesz taniego speca daj znać może i mój dysk zreanimuje :-)
  • #7 8544517
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Zamiast lutować ROM opisz najpierw jak sie dysk zachowuje. Rozkręca talerze, stuka, rzęźi, klika itp?
  • #8 8547547
    Jarek68
    Poziom 21  
    Jak mamy fachowca to ja sobie pozwolę opisać mój przypadek. Dysk WD80 uszkodzony po awarii zasilacza. Na płytce uszkodzony kontroler silnika wypalona mała dziura. Wymieniony na nowy ale elektronika wykazuje nadal zwarcie w gałęzi 5V. Uszkodzony rezystor R120. Po wymianie przepala się najprawdopodobniej zwarcie w głównym procesorze. Podmiana elektroniki z podobnego dysku daje efekt kręcących się talerzy i klikanie głowicami. A jeśli wlutować do podmienionej elektroniki ROM z uszkodzonej (oryginalny) efekt jest że talerze startują potem chyba jedno lub dwa kliknięcia głowicami i talerze się zatrzymują. BIOS nie rozpoznaje dysku. To chyba tyle co mogę powiedzieć o moim dysku.
  • #9 8550432
    michal_aniol
    Poziom 33  
    W momencie spalenia silnika i cześci elektroniki mogła zostać uszkodzona elektronika wewnętrzna dysku.
  • #10 8550473
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    Skoro był spalony R120 to preamp na 99% też jest uszkodzony i nie obejdzie się
    bez wymiany ramienia głowic wraz z elektroniką z innego kompatybilnego dawcy.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #11 8562485
    Jarek68
    Poziom 21  
    Silnik jest dobry ponieważ na podmienionej elektronice talerze się kręci cały czas. Co do głowić możliwe że poleciały tego już nie umiem sprawdzić. Wkurza mnie tylko że transile nie przejęły całego przepięcia :-( Padł tylko zasilacz i dysk :-(
  • #12 8562553
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Jarek68 napisał:
    Silnik jest dobry ponieważ na podmienionej elektronice talerze się kręci cały czas. Co do głowić możliwe że poleciały tego już nie umiem sprawdzić. Wkurza mnie tylko że transile nie przejęły całego przepięcia :-( Padł tylko zasilacz i dysk :-(

Przepraszam, użyłem skrótu myślowego, oczywiście miałem na myśli kontroler silnika, a nie silnik w poprzednim poście ;) Tak czy inaczej masz spalony preamp, tak jak to zaznaczył wcześniej PitD i ja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przelutowania układu U12 z dysku WD1600JS-22NCB1 do WD1600JS-22MBH0 w celu odzyskania danych z uszkodzonego dysku. Odpowiedzi wskazują, że przelutowanie ROM-u może nie przynieść oczekiwanych rezultatów, ponieważ synchronizacja między talerzami a głowicami w dyskach WD może powodować problemy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, w tym nieudanymi próbami reanimacji dysków oraz sugerują, że uszkodzenia mogą dotyczyć także głowic lub wewnętrznej elektroniki. Wskazują na konieczność skorzystania z usług specjalistów w przypadku cennych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA