logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do 900 zł: Pioneer A-717, Yamaha AX-592 - co wybrać?

Michal8989 09 Wrz 2010 20:36 2196 8
REKLAMA
  • #1 8493928
    Michal8989
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Chce kupic jakis uzywany wzmacniacz oraz kolumny. Wzmacniacz do ok 900 zl , kolumny podobnie. Narazie skupiam sie na wzmacniaczu bo jakies tam kolumny posiadam ale rewelacji nie ma . Co sadzicie o tych modelach :
    Pioneer : A-717, A-757, A-777, A-656, A-77x lub

Yamaha AX-592, AX-730...

Sa to modele, ktore w tej chwili sa dostepne na allegro.

Slucham muzyki hip hop czasami troche techno. Zaden rock metal itp.

Pokoj 20 m2

Zrodlem dzwieku jest glownie laptop ewentualnie CD Kenwood PDF 1010 (nic ciekawego)

Zalezy mi glownie na jakosci dzwieku, niskim basie . Nie ukrywam, ze mocy tez musi miec pod dostatkiem.

Czekam na propozycje od znawcow tematu. Jakie polecicie kolumny?

Regulamin p.15. Proszę poprawić pisownię. [Pablo]
  • REKLAMA
  • #2 8494487
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    Ja polecam yamahe AX-730 - lezy mi teraz cos takiego - słuchałem go dość długo i nic mu nie brakuje. Bass bardzo mily dla ucha reszta tonacji tez nie ginie -jeżeli trafisz na nie naprawiany tzn na oryginalnej końcówce to na pewno będziesz zadowolony
  • REKLAMA
  • #4 8499364
    najt
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Zdecydowanie Pioneer A-656. Dlaczego?
    Piękny ciepły dźwięk oraz nawet niezły zapas mocy, u mnie grał z Voyagerami 350. Tak naprawdę każdy z tych które wymieniłeś, ma coś w sobie. Mi osobiście A-656 bardzo się podobał wizualnie jak i dźwiękowo. Nie jest drogi, można dostać go za rozsądne pieniądze w świetnym stanie. Dźwięk, jak każdy Pioneer z tamtych lat, wyższej półki ma świetny. Czego chcieć więcej ;)

Apropo kolumn, to zależy... ile pieniążków jeżeli używane, niedrogo - coś od Tonsila.
    Niski bas - Mildton 110. Broń boże STX. Mildtony 110 + A-656 uważam, że dałoby to radę. Nie narzekałbyś na zejście. W mildtonach 110 siedzi gdn30/80 podwójnie magnesowany, ten głośnik jest zdecydowanie lepszy (wg moich odczuć) niż nowy gdn30/100. Spokojnie daje sobie radę z częstotliwościami 30-40hz pod dobrym wzmacniaczem - Pioneer A-656 spełnia te warunki. Mildtony 110 jeżeli się pojawią, mogą kosztować 500-550zł w bardzo dobrym stanie. Polecam się rozejrzeć. No chyba, że szanowny autor ma więcej pieniążków, no ale tego nie wiemy :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 8499493
    Michal8989
    Poziom 2  
    Wlasnie pioneer za mna przemawia najbardziej. Mialem pioneer-a a66-x ale nie zachwycal jakoscia dzwieku, za to moca nadrabial :) A moze kolega wie czym rozni sie A-656 od A-656 mark II - nie wiem jak to sie dokladnie pisalo.

Pozatym czy nie lepiej zainwestowac w cos z serii a-7xx ? Nie nakrecam sie na serie A-8xx bo ciezko je spotkac a i ceny wieksze.

Co do kolumn nie chce tonsila, szczegolnie z lat 80-90. Wiem, ze sa to stare dobre kolumny, (mialem kiedys altusy 75 pozniej 140) jednak nie zachwyca mnie ich wyglad, a nie ukrywam, ze to dla mnie bardzo wazne, wlasnie sie przeprowadzilem i dziewczyna mnie sciga za niedokonczony subwoofer w nowym mieszkaniu :) Co do STX to nie ma mowy :P

Celowal bym w cos typu :
    - HECO VICTA 700
    - HECO VICTA 500 - sa sporo tansze :)
    - MAGNAT MONITOR SUPREME 1000
    Link do aukcji - http://allegro.pl/magnat-monitor-supreme-1000-fv-gw24m-wysyl-gratis-i1223423048.html - Czy dobrze widze? to cena za komplet ?

Cena kolumn max 1000 zl, dodam, ze od kolumn oczekuje niezlej jakosci dzwieku , ponadto musza sie zgrac z subem na GDN 30/120/1 . Aha bym zapomnial, jezeli kupie np pioneera A-656 to w jaki sposob podlacze do niego suba? narazie jest to sub pasywny ale zbieram sie za nowa skrzynie z miejscem na wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #6 8501238
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    Dobra rada, odpuść sobie te magnaty. Jeśli planujesz stworzyć sobie odsłuch z subem, to zainwestuj w jakieś lepsze monitory, np. Tannoy Sensys 1, albo jamo C401, albo B&W do 1200-1300, albo nawet Maestro 60 Tonsila.
    A tak na marginesie jakie masz preferencje muzyczne i jaki preferujesz styl słuchania muzy.
    A tak na marginesie propozycja kol. najt, też nie jest do odrzucenia.
    Przy mocnym wzmacniaczu z Mildtonami 110, subwoofer na GDN 30/120/1 po prostu będzie Ci zbędny.
  • #7 8503103
    MrMajst3r
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Witam.

Cytat:
    Zrodlem dzwieku jest glownie laptop ewentualnie CD Kenwood PDF 1010 (nic ciekawego)

Zalezy mi glownie na jakosci dzwieku, niskim basie .

Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości dźwięku to zastanowiłbym się nad kupnem lepszej (zewnętrznej) karty dźwiękowej, bo zintegrowana w laptopie na pewno szału nie robi :)

Pozdrawiam, MrMajst3r.
  • #8 8503175
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 335
    polecił bym Ci jeszcze pioneer A503R - bardzo solidna konstrukcja, wykonanie w środku godne pochwały a i brzmienie niczego sobie
  • #9 8503653
    axe.pl
    Poziom 10  
    MrMajst3r napisał:
    zastanowiłbym się nad kupnem lepszej (zewnętrznej) karty dźwiękowej, bo zintegrowana w laptopie na pewno szału nie robi :)

Pozdrawiam, MrMajst3r.

A Jaką konkretnie polecasz karte do laptopa?? to sie przyda na forum

Dodano po 27 [sekundy]:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje używanego wzmacniacza do 900 zł, rozważając modele Pioneer A-717, A-757, A-777, A-656, A-77x oraz Yamaha AX-592, AX-730. Preferencje muzyczne obejmują hip-hop i techno, a użytkownik zwraca uwagę na jakość dźwięku oraz moc, szczególnie w zakresie niskiego basu. W odpowiedziach polecane są modele Yamaha AX-730 oraz Pioneer A-656, który charakteryzuje się ciepłym dźwiękiem i mocą. Użytkownik odrzuca kolumny Tonsila, preferując estetykę i rozważa modele HECO VICTA 700, HECO VICTA 500 oraz Magnat Monitor Supreme 1000. Inni użytkownicy sugerują inwestycję w lepsze monitory oraz zewnętrzną kartę dźwiękową dla poprawy jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA