r4v3n napisał:
generator zadanej liczby impulsów 1 : 255
niewiem wogole co to jest, a mam wykonac to..
założenia projektu, płytka, układ..itp itd,,

nic nieczaje z tego
Od początku:
Więc generator taki ma za zadanie wytworzenie (wygenerowanie) ustalonej wcześniej liczby impulsów, czyli np. wprowadzasz z klawiaturki (albo w inny sposób) zadaną liczbę impulsów np. 52, naciskasz "start" i na wyjściu generatora 52 razy zmienia się stan z wysokiego na niski(lub odwrotnie) a następnie na wyjściu generatora pojawia się stan spoczynkowy.
Założenia projektu:
Technika wykonania: można wykonać taki generator na 2 sposoby:
- wykorzystując np. mikrokontroler jednoukładowy (np. AVR AT90S2313) w tym wypadku cała trudność zadania (a może ułatwienie) polega na napisaniu programu, pisząc np. w bascomie (osobiscie juz nie pisze w bascomie, ucze się asemblera) stworzenie programu zajmie 10 minut łącznie z zaprogramowaniem procesora, proponuję odczyt menu generatora na LCD (np. 2*16), + 4 przyciski (start, stop, zwiększ liczbę zadanych impulsów, zmniejsz liczbę zadanych impulsów) zaprojektowanie płytki drukowanej tez nie powinno zająć dużo czasu (procek, kwarc, 2 kondesatory ceramiczne, gniazdo do podłączenia LCD + 4przyciski i ewentualnie stabilizator 7805 + dwa kondesatory)
- wykorzystując klasyczne układy cyfrowe (np. z rodziny CMOS 4xxx), w tym przypadku będzie znacznie więcej pracy, ale do układów cyfrowych mam dużą sympatię i proponuję Ci wykonanie tego generatora własnie w ten sposób. Układ nie będzie zbyt skomplikowany myśle że około 10 (max 15) układów scalonych, generator + licznik + komparator (cyfrowy) + przerzutnik RS + układ służący do zadawania liczby impulsów (moze byc np. licznik 8bitowy rewersyjny + 2 przyciski >> zmniejsz lub zwieksz liczbe zadanych impulsów)
Jeśli liczbę zadanych impulsów chciałbys odczytywac w kodzie dwójkowym to nie ma problemu, natomiast jesli chciałbys odczytywac dziesiętnie to musisz zbudowac układ zadawania liczby impulsów tak aby mozna było zdekodować tą liczbę w prosty sposób na kod BCD lub kod wyświetlacza siedmiosegmentowego.
W razie potrzeby mogę pomóc z narysowaniem schematu blokowego lub ideowego.
ps. Jeśli to nie tajemnica : jestes studentem, uczniem technikum? kto Ci zlecił wykonanie takiego urządzenia?w ramach jakiego przedmiotu?Jak duża jest twoja wiedza elektroniczna?