logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pobieranie plików wpływa na transfer WiFi w TP-LINK TL-WR740N?

KoR193 16 Wrz 2010 18:09 2348 5
REKLAMA
  • #1 8517678
    KoR193
    Poziom 10  
    Witam.
    Znajomy upiera się przy tym ze gdy ja pobieram pliki z internetu, to na jego kompie (laptopie, transmisja przez WiFi z modemu kablowego) Transfer spada prawie do zera. Powiedźcie mi czy to możliwe czy nie, bo juz z nim nie wytrzymuje. Modem to Motorola SurfBoard SB5101E Cable Modem a Router To
    TP-LINK TL-WR740N. Ja na kompie mam Internet 1MBit/s (128MB/s) i nic sie nie dzieje niepokojącego. Ale Jemu coś nie pasuje. Jeśli ma to jakies znaczenie dodam że Router jest za ścianką działową (pusta w środku, aluminiwy szkielet) i w odległości ok. 5-7m od Laptopa.
    Czekam na odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 8517700
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Na wszelki wypadek potwierdź, czy obaj korzystacie z tego samego routera?
    On jak rozumiem łaczy się z tym routerem przez wifi, a ty jesteś podpięty do tego samego routera poprzez kabel?
  • REKLAMA
  • #3 8517711
    KoR193
    Poziom 10  
    Tak. On Dostaje sygnał od routera przez antenę, a ja przez kabel.
  • REKLAMA
  • #4 8517780
    fascynat
    Poziom 24  
    Jeżeli Ty włączysz ssanie, szczególnie z dużym uploadem, np. jakiś µT, eMule itp., to nic dziwnego, że gość ma kłopoty. Nawet strony www mogą mu się nie otwierać.
    A jeżeli on także ściąga z nieodpowiednimi ustawieniami transferu, no to wtedy niewiele da się zrobić.
    Chyba, że nie ciągniesz ;) , wtedy to byłoby mało prawdopodobne.

Sprawdź, czy ten router ma możliwość ograniczenia transferu, przydzielenia pasma (ilości generowanego ruchu)) dla użytkowników, to powinno rozwiązać w pewnym stopniu problem.

Poszukaj w menu routera sekcji "Bandwidth Control Rules Settings" i włącz "Enable Bandwidth Control".
    W "Bandwidth Control Rules List" zdefiniuj ograniczenia dla ruchu wch. i wych. dla danego komputera (adresu IP).
  • REKLAMA
  • #5 8522731
    KoR193
    Poziom 10  
    Witam.
    Dziś po południu sygnał zdechł całkowicie tzn. dane nie są pobierane z internetu, tylko wysyłane. Natomiast gdy odpiąłem modem od routera bezpośrednio do kompa sygnał wrócił do normy. Proszę o pomoc bo mi żyć nie dają.
  • #6 8523459
    fascynat
    Poziom 24  
    Jak na razie nie napisałeś, czy robiłeś coś z tego co Ci radzono i ewentualnie jakie były efekty.
REKLAMA