logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mandrake 10: Trzeszczący dźwięk AC97 i problem z TV-out na Radeon fglrx

aren 18 Wrz 2004 15:11 1272 11
REKLAMA
  • #1 860691
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Witam

Uzywam linuxa (mandrake 10) od kilku dni i mam troche problemow z dzwiekiem i obrazem. Najpierw problem z dzwiekiem. Nie wiem dlaczego ale jedne utwory graja normalnie, a inne tak trzeszcza ze nie da sie wogole ich sluchac. Zmienialem systemy dzwieku na alsa, sound open system itd. nic to nie daje. Dotego gdy uruchamiam program xmms to on sie zawiesza przy probie nacisnieca play. karta dzwiekowa to AC 97.Jakies rady ?? tylko prosze krok po kroku bo jestem swiezak :)

Teraz grafika a dokladniej TV-out.
    Czytalem w jakis kursach co trzeba zrobic zeby miec TV-out i tak zrobilem jak kazali. To znaczy dodalem do sekcji device nastepujace wpisy:
    Section "Device"
    Identifier "device1"
    VendorName "ATI"
    BoardName "ATI Radeon (fglrx)"
    Driver "radeon"
    Option "DPMS"
    Option "TVStandard" "PAL-G"
    Option "MetaModels" "800x600"
    Option "ConnectedMonitor" "TV, dfp"
    i zamiast obrazu mam jakies dziwne migoczace bialo niebieskie paski.
    nie wiem co dalej mam zrobic. Karta graficzna to Ati Radeon 9200.
    I jeszcze jeden problem... Chcialem sobie zainstalowac nakladke na KDE co sie nazywa superkarabma i postepuje zgodnie z plikiem readme ktory tam zamiescili, ale podczas konpilacji wyskakuje mi blad:
    checking for X... configure: error: Can't find X includes. Please check your installation and add the correct paths!
    i nie wie co dalej zrobic.

Za wszelkie rady dziekuje i jak by co to prosze krok po kroku powiedziec co mam poczac.

Pozdrawiam Aren
  • REKLAMA
  • #2 862239
    Rafal2222
    Poziom 12  
    Nie wiem czy będę w stanie Ci pomóć, ale poszukaj rozwiazania na froum portalu www.linux.pl Jest tam cłąkiem dużó przydantych infmorajci. Zajrzyj tez pod adresik http://newbie.linux.pl/ tam śa pisane artykuły pod katem niedoświadczonego użytkownika. Wiekszosc z tych materiałów moższesz wykorzystać. Również popróbuj wpisywać rózne zapytania do wyszukiwarki www.google.pl . Sam jnie używam Mandarynki i nie spotkałem się z tkaim problemem. Być moze wystarczy akutalizajca steroników lub oprogramowania - nie wiem. Mam nadzieje,że choć troszkę Ci pomogłem:) Pozdrawiam
  • #3 862348
    faber
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    A monitor kolaga jaki ma ? dfp oznacza monitor LCD, w przypadku zwykłego powinno być CRT.
    Dobrze by było wrzucić to do oddzielnej sekcji i przy starcie wybierać albo tv+monitor albo sam monitor.
    Co do instalacji musisz zainstalować pliki nagłówkowe X-ów (x-devel,xfree86-devel).
    A co do karty to model płyty by się przydał i lsmod.
  • REKLAMA
  • #4 862525
    aren
    Poziom 28  
    monitor na Hundai delux 15G+, plyta to MSI KT4AV , a ten lsmod to nie wiem co to jest :-). Teraz mam wiekszy klopot bo cos zrobilem (nie wiem co) i nigdzie nie moge wyjsc poza /home/ bo nie mam odpowiednich praw. nie moge tez wylaczyc komputera ani go zrestartowac :(. jak rotem nadam sobie prawa np do katalogu /mnt zeby slychac mp3 z windowsowskich partycji to za jakis czas znowu mi blokuje do nich dostep. co jest grane ? :(
  • #5 862543
    aren
    Poziom 28  
    aha i jeszcze nie rozumiem dlaczego jak wlanczam z menu startowego xmms'a to sie wiesza czasami przy probie wlaczenia play (czasami jest wszystko ok), a jak go uruchomie z /etc/bin to dziala normalnie. mam cos tu pomieszane z prawami dostepu ??
  • #6 862586
    faber
    Poziom 24  
    aren napisał:
    aha i jeszcze nie rozumiem dlaczego jak wlanczam z menu startowego xmms'a to się wiesza czasami przy probie wlaczenia play (czasami jest wszystko ok), a jak go uruchomie z /etc/bin to dziala normalnie. mam cos tu pomieszane z prawami dostepu ??

Czyli powinno być:
    Option "ConnectedMonitor" "TV, CRT"

lsmod pokazuje jakie moduły są załadowane (obsługujące sprzęt) czasem są różne drivery do sprzętu i można spróbować innych, a wieszanie się xmms może być spowodowane przez wiele rzeczy, najczęściej jednak właśnie są złe moduły lub błędna konfiguracja.
    Jeżeli chodzi o prawa do mnt to są ustalane podczas montowania, pewnie masz automatycznie ustawione w fstab, wejdź do /etc/fstab znajdź linie która odpowiada za montowanie tego fata i dopisz user, czyli coś mniej więcej tak:
    /dev/sda1----/mnt/usbdisk----vfat----user,noauto,umask=0002----0 0
    to jest oczywiście przykład żebyś wiedział gdzie wpisać user.
    Zamiast tych myślników jest tabulator.
  • REKLAMA
  • #7 862630
    aren
    Poziom 28  
    z tym fstab'em nic nie dalo. Dalej jak uruchamiam kompa mam wszystko poblokowane. tylko moge poruszac sie po /home/, ale wyjsc juz z niego nie moge :( nawet nie wiem co zle zrobilem zeby to cofnać ;(
  • #8 862675
    aren
    Poziom 28  
    Czy takie cos moglo sie stac dlatego ze uruchomilem iksy jako root ?? bo tylko to mi przychodzi na mysl co grzebalem jako root.
  • #9 862874
    faber
    Poziom 24  
    aren napisał:
    z tym fstab'em nic nie dalo. Dalej jak uruchamiam kompa mam wszystko poblokowane. tylko moge poruszac się po /home/, ale wyjsc juz z niego nie moge :( nawet nie wiem co zle zrobilem zeby to cofnać ;(

No mi to wygląda na zmiane praw głównego katalogu, pod root'em zrób chmod 755 /
    Jeżeli oczywiście home jest podrzędnym katalogiem głównego (/home).

PS nie pisz wiadomości pod poprzednią bo dostaniesz ostrzeżenie, używaj przycisku zmień jak nikt nic nie pisał poza tobą.
  • #10 862944
    aren
    Poziom 28  
    no wlasnie tak sobie radze ze robie chmod, ale za kilkanascie minut samo sie wszystko blokuje, po restarcie kompa tez jest zablokowany dostep.
  • REKLAMA
  • #11 862967
    faber
    Poziom 24  
    aren napisał:
    no wlasnie tak sobie radze ze robie chmod, ale za kilkanascie minut samo się wszystko blokuje, po restarcie kompa tez jest zablokowany dostep.

Wrzuć to do jakiegoś skryptu startowego i po sprawie, z czasem dojdziesz :D
    Prawa można też ustawiać podczas montowania w fstab'ie tak jak wcześniej pisałem o użytkowniku tak prawa ustawia się przez umask np. umask=022 (czyli to samo co chmod 755)
  • #12 863043
    aren
    Poziom 28  
    hmmm, no ale co to da jak za 15 minut znowu bede musial wejsc na rota i odblokowac sobie dostep ??

-------

juz chyba doszedlem co nabroiłem :D wpisalem pod rotem msec 4 (nieczytajac jakie beda tego skutki) i zapomnialem o tym :)

Podsumowanie tematu

✨ Problemy dotyczące Mandrake 10 obejmują trzeszczący dźwięk na karcie AC97 oraz nieprawidłowy obraz na TV-out przy użyciu karty graficznej ATI Radeon z sterownikiem fglrx. Trzeszczenie dźwięku występuje tylko przy niektórych utworach, a próby zmiany systemu dźwięku (ALSA, Sound Open System) nie przyniosły efektu. Program xmms czasami się zawiesza przy próbie odtwarzania, co może być związane z błędną konfiguracją lub nieodpowiednimi modułami jądra. W konfiguracji Xorg dla TV-out zastosowano opcje takie jak "ConnectedMonitor" z wartościami "TV, dfp", co powoduje migotanie niebiesko-białych pasków zamiast obrazu. Zalecana jest zmiana na "TV, CRT" oraz instalacja nagłówków X-ów (x-devel, xfree86-devel). Problemy z prawami dostępu do katalogów systemowych, zwłaszcza po uruchomieniu X jako root i zmianie parametrów msec, powodują blokadę dostępu poza katalogiem /home oraz niemożność restartu systemu. Rozwiązaniem jest przywrócenie praw katalogu głównego (chmod 755 /) oraz odpowiednia konfiguracja montowania partycji w /etc/fstab z parametrem user i umask, choć zmiany te są czasowo skuteczne i wymagają automatyzacji przez skrypt startowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA