logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu na TV przez kabel TV-OUT z Sapphire Radeon 9550, dźwięk działa

SiLeNt_hUnTeR 13 Cze 2007 22:17 3062 15
REKLAMA
  • #1 3981963
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Witam!
    Czytałem już wiele postów na ten temat i niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Chodzi o to, że jeszcze niedawno kabel działał jak należy - Windows go wykrywał, w panelu "Ekrany" (mam Omegi 3.8.360) włączałem TV i obraz już był wysyłany na TV. Teraz nie wiem, co się stało - karta (Sapphire Radeon 9550) nie wykrywa kabla, ale przez głośniki telewizora wszystko słychać, brakuje tylko obrazu. Sprawdzałem przez DVD i obraz był, jednak zniekształcony i czarno-biały, ale to chyba wina złego formatu. Żeby uniknąć niedomówień, podam konfigurację mojego komputera, a także opiszę to, co próbowałem zrobić bezskutecznie.

Konfiguracja:
    K7S5A (SiS 635)
    AthlonXP 1700+
    512MB DDR
    Sapphire Radeon 9550 128/256mb

Moje działania:
    1. Instalacja nowych sterowników (3.8.360 w zamian 3.8.273)
    2. Sprawdzanie kabla na innym telewizorze (też nie ma obrazu)
    3. Podłączanie kabla do wyjścia S-Video w DVD i drugiego końca do EURO w telewizorze
    4. Ustawianie "Wymuszania wykrywania TV"

Teraz pytanie - co mogę zrobić, żeby to zaczęło działać, jak za dawnych czasów??
  • REKLAMA
  • #2 3982006
    krychast
    Poziom 20  
    Ocena: 159
    tylko to Ci pomoże:klik

druga sprawa nie instaluj Catalyst Control Center.Po uruchomieniu kompa pojawi Ci sie w pasku zadań ikonka ATI

1.Najedź na nią i klik prawym myszy
    2.Opcje Ustawienia
    3.Potem Ustawienia ekranu ATI
    4.Na końcu postępuj wg załączonego linku.
    5.Pamiętaj o nie lub odinstalowaniu Catalyst Control Center
    6.daj cynk czy hula
    7.Proponuje dodać sobie ten link do ulubionych
    8.Nie koniecznie komputer wykrywa tę konfiguracje-u mnie nigdy a i tak leci jak burza.
    9.Kabel w telewizorze -patrz euro musi być o ile masz taki przełącznik włączony na IN nigdy na Out-mój ma 10m i chodzi
    10.Mam Radeona 9600 czyli u Ciebie też musi iść

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3982150
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Twoje porady nie pomogły, w sumie były dość banalne, to się robi jako pierwsze. Problem tkwi w tym, że nie mam nawet tego czerwonego przycisku przy telewizorze, który idzie kliknięciem zmienić na zielony aktywując telewizor.
  • REKLAMA
  • #4 3982181
    krychast
    Poziom 20  
    nie dość że człowiekowi chcesz pomóc to jeszcze Ci powie że porady były banalne? Miałem dokładnie identyczny problem jak Ty.Główkowałem,myślałem i nic.Dopiero jak już napisałem odinstalowanie Catalysta i zainstalowanie na nowo sterów grafiki sprawiły że pojawiła mi się ikonka ATI gdzie mogę dołączyć drugi Ekran.Wcześniej powyłaczałem ją gdzieś w autostarcie i nie chciała mi sie odpalać przy starcie.Zrobiłem tak jak napisałem wyżej i śmiga po diś dzień.Dodam iż do filmów odpalam z all playera chociaż z każdego programu idzie.Moim zdaniem jeśli nie masz tej ikonki do właczenia ekranu to albo nie zastosowałeś się do moich rad albo dalej masz wrzuconego Catalysta.Lub coś źle robisz przy instalacji grafy.Dodam iż ikonka pojawia się dopiero po restarcie kompa.EKranu nie włączysz klikając na pulpicie we właściwości itd.Jedynie przez ATI.Ale przecież moje porady są banalne nie? No nic u mnie śmiga a Ty kolego kombinuj dalej
  • #5 3982239
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Słuchaj, mam ten panel z tego linka. Mam przecież sterowniki Omega, które mają te zakładki wszystkie. Popróbuję tych sterowników tak jak mówisz.
  • #6 3982251
    krychast
    Poziom 20  
    u mnie jest tylko Ati Hydravision i Ati Control Panel.Reszte wywal w Dodaj/usuń programy (mowie o Catalyst Control Center).U mnie zadziałało od razu.Ikonka wyskakuje,właczam ekran i chodzi.A jak właczasz ten panel?Z pulpitu-właściwości-zaawansowane itd? Może wina tkwi w kablu? Pęknięty gdzieś lub coś w tym stylu?
  • #7 3982341
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Panel włączam dokładnie tak jak napisałeś. Co do usuwania to chyba zainstaluję standardowe Catalysty, ale to jutro. Póki co dzięki za pomoc!

Zainstalowałem najnowsze Catalysty, usunąłem Control Panel i dalej to samo :(
  • #8 3984755
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Podajesz sygnał po S-video czy zwykłe video ?
  • #9 3985461
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Normalnie z karty przez S-Video (4 bolce) na Euro

EDIT:
    Komputer jest po formacie - TV dalej nie działa :(
    Już naprawdę nie wiem, co robić...
  • REKLAMA
  • #10 4001351
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Moja jedyna rada to spróbować kartę grafiki na innym kompie i podłączyć do innego TV.
    Jeżeli nie jest uszkodzone wejście video w TV lub wyjście TV karty a kabel połaczeniowy jest dobry to po włączeniu kompa powinno wykrywać drugi odbiornik.
    Sam mam Radka - on nie wykrywa kabla ale właczony odbiornik TV.
    Pozdrawiam.
  • #11 4001813
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Wczoraj sprawdziłem u kumpla kabel - działa wyśmienicie, wzorowy obraz. Teraz jeszcze trzeba sprawdzić grafikę...
  • #12 4005301
    FreezerXX
    Poziom 1  
    Witam

Dołączę się do wątku, mam podobny problem.

Przesiedlem sie na nowy sprzęt z grafiką ati 1300 i nie mam video na wyjściu tv s-video. Przewód jest dobry, gdyż wyświetla sygnał podczas bootowania kompa na zmiane, logo biosu tv, bootmanager - monitor, boot ekran windy XP - znowu na tv i potem juz tylko monitor.
    Szlag mnie trafia, bo w ati ustawienia ekranu są strasznie porąbane, w nVidi było jasne, klon, nakładka pelny ekran.

Miałem Control Center i i nic, odinstalowalem - nic, teraz mam omegę i tez nic. Ratujcie.

Dodam, że mam podłączoną katę WinFast Expert2000, czy to może mieć wpływ na tą sytuację.

Freezer
    freezer(_at_)o2.pl
  • #15 4011328
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    U mnie widocznie uszkodzeniu uległo wyjście TV-Out w karcie graficznej i chyba nie uda mi się tego naprawić
  • #16 4059224
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Potwierdzone - padło mi TV-Out na moim Radku. Podłączyłem właśnie GF4 MX440 i działa normalnie. Ktoś ma jakieś pomysły, jak naprawić ten TV-Out w radeonie?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu na telewizorze podłączonym kablem TV-OUT do karty graficznej Sapphire Radeon 9550, mimo że dźwięk jest przesyłany poprawnie. Użytkownik korzysta ze sterowników Omega 3.8.360 i płyty głównej K7S5A z Athlonem XP 1700+. Kabel i telewizor zostały sprawdzone na innych urządzeniach, gdzie działały poprawnie, co wskazuje na możliwe uszkodzenie wyjścia TV-Out w karcie graficznej. Próby rozwiązania problemu obejmowały reinstalację sterowników, usuwanie i unikanie Catalyst Control Center, korzystanie z panelu ATI do aktywacji drugiego ekranu, a także testowanie różnych konfiguracji sygnału (S-Video na Euro). Pomimo tych działań, karta nie wykrywa podłączonego telewizora, a obraz jest albo nieobecny, albo zniekształcony i czarno-biały. Inni użytkownicy zgłaszają podobne problemy z ATI, wskazując na trudności w konfiguracji TV-Out oraz potencjalne uszkodzenia sprzętowe. Ostatecznie potwierdzono uszkodzenie wyjścia TV-Out w Radeon 9550, które nie zostało naprawione, a podłączenie innej karty graficznej (GF4 MX440) rozwiązało problem. W dyskusji pojawiły się sugestie użycia alternatywnych narzędzi do konfiguracji, takich jak Ati Tray Tools, oraz linki do instrukcji krok po kroku dotyczących ustawień TV-Out.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA