logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z otwieraniem dokumentów OpenOffice.org Writer

rowas 26 Wrz 2010 23:12 17595 11
REKLAMA
  • #1 8554576
    rowas
    Poziom 10  
    witam
    mam problem z otwieraniem dokumentów OpenOffice.org Writer. chodzi o to ze mając stworzony plik w tym formacie nie mogę go otworzyć kliknięciem myszy, a mogę go otworzyć dopiero przez skrót do aplikacji OpenOffice.org ale muszę tam otwierać nowy dokument tekstowy żeby z jego poziomu otworzyć stworzony już wcześniej dokument. problem ten dotyczy tylko dokumentów tekstowych bo np. arkusz kalkulacyjny zrobiony w tym programie otwiera się kliknięciem myszy.
  • REKLAMA
  • #2 8554830
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 194
    Kliknij prawym klawiszem myszki na ikonie, daj opcję Otwórz za pomocą/Wybierz program a potem zakładkę Przeglądaj i wybierz edytor tekstu (WRITER) z Open Office jakim chcesz aby od tej chwili otwierany był plik - w czym problem?
    Ja to załatwiam w Total Commanderze bo go lubię - zaznaczam plik prawym klawiszem myszki wybieram opcję PLIK/Skojarz z... zakladka Nowy i tam wybieram Writer.exe i koniec - w czym problem?
  • REKLAMA
  • #3 8554912
    rowas
    Poziom 10  
    problem w tym ze właśnie jest zrobione tak jak piszesz i to nie działa.
  • REKLAMA
  • #4 8554919
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Odinstaluj OO, restart, wyczyść rejestr, zainstaluj OO i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #5 8555912
    rowas
    Poziom 10  
    niestety odinstalowanie rowniez nic nie pomoglo
  • #6 8570678
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 194
    Może coś źle robisz?
    Ja myślę, ze skoro arkusze kalkulacyjne się otwierają to w Total Commanderze lub Windows Commanderze zaznacz arkusz kalkulacyjny, daj opcję "PLIK/Skojarz z.." i skopiuj sobie wskazywany ciąg w linijce "Skojarz z..." do pamięci komputera, wyjdź z tej opcji i znajdź teraz dokument jaki chcesz by był również otwierany przez ten sam program, zaznacz go i wejdź z powrotem w opcję "Plik/Skojarz z" i wklej tam skopiowane dane z pamięci komputera. Zatwierdź i sprawdź, nawet pod Total Commanderem klikając dwa razy na nazwie dokumentu, czy plik jest otwierany prawidłowo... :) Jeżeli to nie pomoże, no to pomoże reinstalacja sytemu - kiedy przewidujesz? No ale to jest ostateczność. Może ktoś wpadnie jednak co Ci zawadza i obejdzie się bez reinstalacji systemu?
  • #8 8583304
    rowas
    Poziom 10  
    użyłem CCleaner ale niestety tez nic nie pomogło
  • #9 8583351
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    A w sumie to z jakim rozszerzeniem i z jakimi opcjami oraz w jakim standardzie zapisujesz te dokumenty O.O. ?
    Czy nie masz jakieś dystrybucji MS Office lub podobnego softu który zarezerwował sobie rozszerzenia i odświeża je przy starcie ? (tak jak robi to np. Winamp).
  • #10 8584451
    rowas
    Poziom 10  
    sprawdziłem trzy rozszerzenia:
    - dokument tekstowy OpenDocument(.odt)
    - szblon dokumentu tekstowego OpenDocument(.ott)
    - Microsoft Word 97/2000/XP (.doc)
    no i otwiera mi tylko po kliknięciu dokument z rozszerzeniem szblon dokumentu tekstowego OpenDocument(.ott). nie używam żadnegej dystrybucji MS Office
  • #11 8584596
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Nie wiem jaki masz system i co tam namieszane ale spróbuj w eksploratorze Windows - Narzędzia - Opcje Folderów - ZAKŁADKA: typy plików - (zobacz co masz przyporządkowane pod te skróty) i /lub utwórz nowy.
    Tam ręcznie wpisz skrót i przyporządkuj lub usuń niewłaściwy wpis.
    To niekoniecznie pomoże i mam nadzieje że nie przestawiałeś dwukliku itp.
  • #12 10367639
    ararararar
    Poziom 10  
    Mam ten sam problem. Historia była taka, kobieta ^^ zainstalowała jakiś dziwny software który zainstalował babylon i inne śmieci i od tamtego czasu dzieje się dokładnie to samo co u kolegi. Tyle że OO pokazuje przez chwilę te startowe okno z paskiem ładowania i jak dojdzie do końca do się wyłącza. Stoi tu windows 7 jak ktoś ma jakiś pomysł to piszcie ;) reinstalacja nic nie dała. Downdate zrobię jeszcze może starsza wersja zadziała.

Dodano po 22 [minuty]:

Wystarczyło przeinstalować jave ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z otwieraniem dokumentów w OpenOffice.org Writer, gdzie pliki .odt i .doc nie otwierają się po kliknięciu, w przeciwieństwie do arkuszy kalkulacyjnych. Proponowane rozwiązania obejmują zmianę skojarzeń plików, reinstalację OpenOffice, czyszczenie rejestru oraz sprawdzenie ustawień systemowych. Użytkownik próbował różnych rozszerzeń, ale problem nadal występuje. Inny uczestnik dyskusji zasugerował, że problem może być związany z zainstalowanym oprogramowaniem, które mogło wpłynąć na działanie OpenOffice, a rozwiązaniem może być reinstalacja Javy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA