logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 2000r 1,8 D-problem z immo (chyba) RATUJCIE!!!

andre0001 30 Wrz 2010 22:10 1994 10
REKLAMA
  • #1 8570040
    andre0001
    Poziom 10  
    Przy podłączaniu alarmu zrobiłem zwarcie i wywaliło bezpiecznik centralnego zamka i tylniej klapy. Zanim znalazłem bezpiecznik umieszczony od tyłu (znany temat) i zmieniłem go -centralny i tylna klapa wróciły do normy. W międzyczasie jednak pojawił się inny problem: Zniknął licznik- pojawiły się w jego miejscu same kreski, lub zera. Zapaliła się kontrolka z narysowanum silnikiem, oraz kółko z pofalowaną obwódką- nie znam jej znaczenia-są na pewno obie w kolorze pomarańczowym. Rozrusznik przestał działać.
    Kontrolka immobilaizera na wyjętym kluczyku mryga normalnie (chyba)- co ok. 1, 1,5 sekundy.Po włączeniu zapłonu nie zapala się wcale.
    Tester (oryginalny) "Delphi" nie łaczy się z mobilaizerem i silnikiem, reszta systemów działa.
  • REKLAMA
  • #2 8570103
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Innym testerem go podejść.
  • REKLAMA
  • #3 8570104
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 8570109
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    No chyba że wywaliło bezpiecznik na zasilaniu 15 na sterownik.
  • REKLAMA
  • #5 8570741
    andre0001
    Poziom 10  
    Bezpieczniki sprawdzone i wszystkie są ok. Na razie nie mam dostępnego innego testera- może jakieś inne pomysły. Obok mam drugiego fokusa 100 konnego i tester Delfi wchodzi do niego bez problemu, więc z nim raczej wszystko jest ok.
    Poprzednio nie dodałem że zapala się również zielona kontrolka pomiędzy zegarami.
    Co dalej robić?????
  • #6 8570767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8570941
    andre0001
    Poziom 10  
    A może dokładniej wyjaśnisz mi który to jest bezpiecznik "bezpiecznik na zasilaniu 15 na sterownik" Może jeszcze jakieś dokładniejsze podpowiedzi.

A może coś z tym sterownikiem???

Sam nie mam pojęcia co dalej robić
  • #8 8571004
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3903
    Ale czy musisz mieć pojęcie...
    Jedni pieką chleb inni naprawiają samochody to nic strasznego
  • #9 8571121
    andre0001
    Poziom 10  
    Niestety chcę sam pokombinować z autem. Chodzi przecież o kasę której nikt za dużo nie ma; taka naprawa trochę pociągnie...to nie w piekarni że o parę groszy się rozchodzi...

Macie jeszcze jakieś pomysły???
  • #10 8574580
    lediag
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Daj nr nadwozia (VIN) to wyślę schemat instalacji elektrycznej. Jeżeli na wyświetlaczu pokazują się kreski to znaczy, że zestaw wskaźników nie ma komunikacji ze sterownikiem silnika. Możliwości są trzy:
    1) Brak zasilania lub masy na sterowniku silnika (PCM)
    2) Zwarte do masy napięcie referencyjne (5V)
    3) Uszkodzony sterownik silnika (PCM)
  • #11 8574606
    andre0001
    Poziom 10  
    Dzięki kączymy temat ,pad sterownik śilnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Forda Focusa z 2000 roku zgłasza problem z immobilizerem po zwarciu podczas podłączania alarmu, co spowodowało usunięcie wskazań z licznika oraz zapalenie się kontrolek silnika i immobilizera. Po wymianie bezpiecznika centralnego zamka i tylnej klapy, problem z licznikiem i rozruchem pozostał. Tester Delphi nie łączy się z immobilizerem ani silnikiem, co sugeruje brak komunikacji. Użytkownik prosi o pomoc w zidentyfikowaniu problemu, a odpowiedzi sugerują sprawdzenie zasilania, masy oraz ewentualne uszkodzenie sterownika silnika (PCM).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA