logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Riva TNT2 na ECS P6VAP-A+ z XP SP2 - AGP 4x działa tylko jako 2x?

dr_ilia 02 Paź 2010 01:47 978 6
REKLAMA
  • #1 8573976
    dr_ilia
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. posiadam kompa z płytą ECS P6VAP-A+ i prockiem Celeron 700 MHz, gfx Riva TNT2. System XP z SP2. Problem taki że w BIOS-ie mam ustawione AGP na 4x, natomiast Everest i Aida pokazują mi że max. mogę mieć 2x i taki bieżący jest ustawiony. Wiem że karta obsługuje AGP 4x bo na innym kompie działała jako 4x. Co może być przyczyną tego problemu. Stery do gfx ze strony NVidii wersja 30.x (detonatory), bo takie ponoć najlepiej działają.
  • REKLAMA
  • #2 8577109
    fryc04
    Poziom 12  
    Miałem płytę główną ESC K7SEM dlaje się i był podobny problem, że Everest pokazywał że obsługuje tylko AGPx4 a obsługiwała AGPx8. Problem tkwił w Biosie. Zmiana biosu na nowszy rozwiązała problem i sterowniki instalowały się bezproblemowo.
  • REKLAMA
  • #3 8577883
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Nie sugeruj się everestem.
  • #4 8577969
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    J/w, Everest potrafi pokazywać różne cuda. Sprawdź innym programem np. SIW.
  • REKLAMA
  • #5 8578565
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    A informacje nt. tego, co obsługuje płyta, to sprawdzone są tylko na stronie producenta płyty.
  • REKLAMA
  • #6 8580628
    rinixe
    Poziom 12  
    Zainstalowałeś sterowniki do płyty głównej? To chipset Via więc sterowniki Via4in1.
    Skoro w biosie może przełączyć na x4, to znaczy że elektrycznie jest x4 (gdyby to była karta AGP 1.0 3.3V, to w biosie byłaby dostępna tylko opcja x2).
    Są benchmarki, można przetestować przepustowość AGP.
  • #7 8581136
    dr_ilia
    Poziom 9  
    Już wszystko ok. Z sieci dowiedziałem się, że z TNT są takie problemy co do XP, że aby dobrze karta działała to trzeba starsze stery instalować. Znalazłem wypowiedzi na forach, że najlepsze sa w wersji 12.41 i takie zainstalowałem. Teraz pokazuje Everest 4X.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną Riva TNT2 na płycie głównej ECS P6VAP-A+, gdzie mimo ustawienia AGP na 4x w BIOS-ie, Everest i Aida wskazywały maksymalnie 2x. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może wynikać z nieaktualnego BIOS-u oraz błędnych odczytów z Everesta, zalecając sprawdzenie specyfikacji na stronie producenta. Wskazano również na konieczność zainstalowania odpowiednich sterowników chipsetu Via. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, instalując starsze sterowniki w wersji 12.41, co pozwoliło na uzyskanie pełnej funkcjonalności AGP 4x.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA