logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozbudowywac przestrzen dyskowa serwera plikow?

shimanos 02 Paź 2010 19:57 885 4
REKLAMA
  • #1 8576270
    shimanos
    Poziom 10  
    Witam.

Planuje postawic serwer plikow w sieci domowej ale co najwazniejsze z mozliwoscia pozniejszej rozbudowy. Zastanawiam sie, jakie rozwiazanie wybrac.

Narazie do glowy przychodzi mi tylko postawienie serwera, upchanie do niego tyle przestrzeni dyskowej na ile pozwolila fabryka, a gdy bedzie potrzebne jeszcze wiecej, postawienie drugiego serwera, polaczenie ich gigabitowym laczem i wspoldzielenie katalogow (np. przez sambe).

Mimo, ze nie jestem obeznany w sprzecie dostepnym na rynku do celow archiwizacji danych, czuje w kosciach, ze pomysl ten jest wybitnie prymitywny.

Czy moglby ktos podsunac pomysl, jak moznaby dolaczac kolejna przestrzen dyskowa do serwera?

Prosze o konkretne (jak najbardziej szczegolowe) odpowiedzi, typu kup to, to i to, wepnij w to, zainstaluj to tam itp, zamiast "kup macierz".

P.S.
    Dodam, ze wszystko mialoby dzialac na dyskach SATA.
  • REKLAMA
  • #2 8576317
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    No nie pozostaje nic innego niż macierz dyskowa i jakiś RAID (zależy jak bezpieczne chcesz mieć dane).

Teoretycznie jedynym ograniczeniem dla pojedynczego serwera jest ilość gniazd SATA na płycie głównej oraz ilość wolnych slotów PCI w które wepchniesz kolejne karty z portami SATA. No i zasilacze które to uciągną.
  • REKLAMA
  • #3 8576391
    shimanos
    Poziom 10  
    A sa macierze sata w cenach dostepnych dla osob prywatnych?

No i to co najbardziej mnie zastanawia - jak podlaczyc taka macierz do serwera?
  • REKLAMA
  • #4 8576545
    berials
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    A jaka granica cenowa dotyczy osób prywatnych w Twoim założeniu, bo nie wiadomo do jakiej ceny sprzęt można Ci polecić.
  • #5 8576591
    shimanos
    Poziom 10  
    Mysle, ze do okolo 500zl, bo za tyle moge postawic serwer, zeby wypchac go dyskami...

Dodam jeszcze, ze nie interesuja mnie gotowe rozwiazania typu serwery Synology, czy qnap, bo tego sie nie da rozbudowywac.
REKLAMA