logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty timer dla S7-300 dla wyjść przekaźnikowych

MAJSTER XXL 02 Paź 2010 21:45 4578 10
  • #1 8576693
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Ocena: 429
    Witam.
    Dopiero zaczynam uczyć się obsługi sterowników i zacząłem od Siemensa S7-300. Mam na stole sterownik, mam program Step 7 i chcę zaprogramować prosty timer, który po przejściu sterownika do trybu Run będzie przełączał 2 wyjścia modułu przekaźnikowego w ten sposób, że po starcie programu od razu załącza wyjście Q0.1, następnie po 5 sekundach wyłącza wyjście Q0.1 i w tym samym momencie załączy wyjście Q0.2, dalej po 5 sekundach wyłączy wyjście Q0.2 i w tym samym momencie załączy wyjście Q0.1 i tak w kółko.
    Prośba o rysunek, jak to powinno wyglądać w programie.
  • Pomocny post
    #2 8581908
    gandalftaurus
    Poziom 12  
    Witam,
    spróbuj napisać coś jak na obrazku poniżej.
    Pozdrawiam
    gandalftaurus
  • #4 8851990
    gandalftaurus
    Poziom 12  
    Przyznaję, że przeoczyłem wątek w listopadzie ale w dalszym ciągu jestem chętny do pomocy. Pytanie tylko czy w jeszcze jej ktoś potrzebuje? Jeśli jednak dalej borykasz się z problemem światełek to powiedz czy te osiem wyjść ma migać w podobny sposób co Q0.0 oraz Q0.1 z rysunku? To znaczy świeci się tylko jedno wyjście na raz przez 5 sekund, potem zapala się kolejne i cykl się powtarza aż dojdzie do Q0.7, którego następnikiem jest Q0.0.
  • #5 8889723
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Dokładnie tak jak opisałeś wyżej- przydałby się schemat programu dla ośmiu wyjść, dzięki z góry. Ja zrobiłem tak jak w załączeniu, ale przełącza w dwóch cyklach po 4 wyjścia naraz. Czyli po przełączeniu do Run startują od razu outputy 1,3,5,7 później po 5s starują outputy 0,2,4,6 i tak w kółko.
    Załączniki:
    • OB1.pdf (14.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 8891530
    gandalftaurus
    Poziom 12  
    Witam,
    program się zgadza jak najbardziej, jedyne co należy jeszcze do tego dodać to warunki uruchamiające w odpowiedniej chwili timery.
    Pozdrawiam
    gandalftaurus
  • #7 8893824
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    Świetnie, ten program działa, ale zastanawia mnie dlaczego wstawiłeś na końcu funkcję Move, gdyż bez tego też działa. Wygląda, że to polecenie Move nie jest w pełni rozpisane, nie wiem. Co to miało dodać? Mam nadzieję, że pomożesz jeszcze jakby co, chcę się trochę rozwinąć w tym kierunku. Załączam jak to wygląda w całości.
    Dzięki.
    Załączniki:
    • OB1.pdf (18.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 8893986
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,
    Funkcja Move zastępuje u Ciebie networki od 9 do 16-go. Czyli po jej lewej stronie wpisujesz adres źródłowy który chcesz przesłać, a po prawej - docelowy, tam gdzie chcesz wysłać. Usuń w swoim programie powyższe networki i dodaj jeden z funkcją Move. Po lewej stronie wpisz MB0 a po prawej QB4 i też będzie wszystko działało, tylko trochę krócej i prościej ;)
    Pozdrawiam.
  • #10 8894166
    gandalftaurus
    Poziom 12  
    Jakby były jakieś nowe problemy wrzucaj śmiało, podumamy wspólnie nad rozwiązaniami a przy okazji się czegoś od siebie nauczymy :)
  • #11 9586233
    MAJSTER XXL
    Poziom 29  
    No to teraz, po dłuższej przerwie, kolejne pytanie. Jak ma wyglądać program do przełączania wyjść cyfrowych dla 4 modułów adresowanych kolejno od Q0.0 do Q3.7 aby pracowało w pętli- podobnie jak w pierwszym poście.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozpoczął naukę programowania sterowników Siemens S7-300 i chciał stworzyć prosty timer do przełączania wyjść przekaźnikowych. Po uruchomieniu programu, wyjście Q0.1 ma być aktywowane na 5 sekund, następnie wyłączane, a w tym samym czasie aktywowane wyjście Q0.2. Cykl ma się powtarzać. Uczestnicy dyskusji dostarczyli schematy oraz wskazówki dotyczące programowania, w tym użycie funkcji Move do uproszczenia kodu. Pojawiły się również pytania o rozszerzenie programu na 8 wyjść oraz o implementację dla 4 modułów adresowanych od Q0.0 do Q3.7.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA