logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć front panel audio MSI K7N2, by działały oba gniazda?

wujekgienek 02 Paź 2010 23:01 3414 6
  • #1 8577047
    wujekgienek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam
    Posiadam płytę główną MSI K7N2 , podłączyłem front panel (audio) i wszytko ładnie działa lecz teraz z tyłu nie działa mi wejście na głośniki i mikrofon .
    Nie działa to dlatego że jak podłączałem front panel to musiałem zdjąć dwie zworki aby podłączyć przewody i dlatego mi nie działa tył .
    Co powinienem zrobić aby działały mi gniazda z przodu i tyłu ?
    pozdrawiam

• #2 8577068
    fryc04
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Miałem tą samą płytę co ty, musisz zainstalować sterowniki Realteka dołączone z płytą i na pierwszym ekranie masz opcje "Równoczesne odtwarzanie dwóch różnych strumieni audio w przednich i tylnych urządzeniach wyjścia" musisz tą opcje zaznaczyć, nie pamiętam gdzie ona była chyba w zaawansowanych :)
  • #3 8577131
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Cytat:
    podłączyłem front panel (audio)

To niech kolega pokaże zdjęcie, jak go podłączył (zdjęcie poszczególnych wtyczek wraz z oznaczeniami), bo wygląda na to, że gdzieś zgubiłeś przewody powrotne prawego i lewego kanału z przedniego panelu audio.
  • #4 8583782
    wujekgienek
    Poziom 10  
    Tak to podłączyłem .

• #5 8584172
    jump$
    Poziom 20  
    Ocena: 114
    W panelu realtek audio o ile masz go zainstalowanego ze sterownikami musisz od kliknąć polecenie jak na zdjęciu poniżej
    I po problemie !
  • #6 8584976
    Paweł_S
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Cytat:
    W panelu realtek audio o ile masz go zainstalowanego ze sterownikami musisz od kliknąć polecenie jak na zdjęciu poniżej

W jakim panelu ? Przecież kolega wujekgienek ma kartę dźwiękową w standardzie AC'97 a nie HD Audio. Nie przepisujmy jak robot informacji znalezionych na innych forach...

Czy w obudowie nie poniewierają się gdzieś przewody zwrotne z przedniego panelu ? (nazwy tutaj nie podam, ale wielce prawdopodobne, że w nazwie będą miały RET i odpowiednio L oraz R dla lewego i prawego kanału) jak na obrazku tutaj:

Masy (GND) czemu nie podłączyłeś ?

Jeśli przewodów zwrotnych nie ma to masz dwie opcje:
    -wtyczkę Speaker R zastępujesz wtyczką podwójną. Kabelek Speaker R wyjmujesz z czarnej obudowy wtyczki, dolutowujesz do niego około 2 cm kabelka, na jego końcu montujesz wtyczkę typu goldpin. Wkładasz to wszystko do nowej podwójnej wtyczki - masz i wtyczkę i zworkę.
    To samo dla kanału lewego.
    W takiej konfiguracji nie będzie wyciszenia tylnego panelu po wpięciu słuchawek do przedniego gniazda
    -opcja trudniejsza - dolutowanie przewodów zwrotnych do gniazdka przedniego panelu. Tutaj mogą być konieczne drobne przeróbki płytki drukowanej na której jest gniazdko słuchawkowe.
    Zdejmij przednią część obudowy i zrób zdjęcie płytki panelu przedniego audio (od dołu i od góry).
    Tylny panel będzie wyciszany po podpięciu słuchawek do przedniego panelu.
    Tak przeróbka jednak spowoduje utratę gwarancji na obudowę.
  • #7 9643453
    wujekgienek
    Poziom 10  
    dziękuję za odpowiedzi
    temat można zamknąć

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający płytę główną MSI K7N2 zgłosił problem z działaniem gniazd audio z tyłu obudowy po podłączeniu front panelu audio. Po podłączeniu front panelu, konieczne było zdjęcie zworki, co spowodowało, że tylne gniazda przestały działać. Użytkownicy sugerowali, aby zainstalować sterowniki Realteka oraz zaznaczyć opcję "Równoczesne odtwarzanie dwóch różnych strumieni audio". Dodatkowo, zwrócono uwagę na możliwość braku przewodów zwrotnych dla kanałów audio, co może być przyczyną problemu. Proponowano również różne metody podłączenia przewodów, aby umożliwić jednoczesne działanie gniazd z przodu i z tyłu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA