logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A100-847: komputer przestał widzieć ekran

belegdol 03 Paź 2010 09:33 1698 1
REKLAMA
  • #1 8577625
    belegdol
    Poziom 10  
    Hej. Jakiś czas temu wymieniłem w tym laptopie ekran, co wiązało się z koniecznością podmiany EEPROM-u:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1674582.html
    Wszystko działało pięknie do wczoraj, kiedy to po restarcie komputer przestał wyświetlać cokolwiek. Trochę używania klawiatury na pamięć pozwoliło mi dostać się do Windowsa, i za pomocą Fn-F5 uruchomić ekran. Wczoraj nie działało podświetlenie na dodatek, ale teraz wygląda że się naprawiło samo z siebie.
    Wygląda to dosyć podobnie jak przed przelutowaniem tej kości. Czyżby luty puściły? Czy też może problem leży gdzieś indziej? Z góry dzięki za informacje.
    ETA: Wymuszenie odpalania CRT i LCD za pomocą toshiba hardware controls póki co pomogło. Dziwne to, wygląda że automatyczna detekcja się popsuła.
  • REKLAMA
  • #2 8710621
    belegdol
    Poziom 10  
    Problem chyba niestety ma ciąg dalszy. Kupiłem monitor Samsung XL2370HD i podłączyłem go za pomocą kabla VGA. Monitor wykrywa poprawnie rozdzielczość i odświeżanie sygnału z komputera, ale nie wyświetla się żaden obraz. Czy to może być uszkodzona karta graficzna, czy coś mniej poważnego?
REKLAMA