logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi 2.5" 320GB SATA - zdjęcie User Password

marek1712 04 Paź 2010 09:48 3679 4
  • #1 8581662
    marek1712
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam.

Zanim mod usunie mój wątek, proszę przeczytać go do końca. Jestem w stanie przedstawić fakturę zakupu, wraz z gwarancją i innymi dokumentami potwierdzającymi właściciela.
    I tak - czytałem TEN post.

A teraz przejdę do rzeczy.
    W jednej z firm, które odwiedzam jest laptop Toshiba A300-1LT PSAGCE z ww. dyskiem (nie pamiętam dokładnie modelu, musiałbym podjechać i spisać).
    Niestety użytkowniczka ma nałożone User Password, którego nie pamięta.

Czytałem na stronie Toshiby (też w sumie potwierdziłem telefonicznie), że raz nałożone hasło jest nie do zdjęcia, a zakodowane dane - nie do odzyskania bez hasła.
    Przed chwilą napisałem maila do Hitachi w tej sprawie - czekam jednak na odpowiedź.

W międzyczasie, szukając informacji, natknąłem się na znane mi narzędzie PC-3000. Z tego co widzę - umożliwia również zdejmowanie haseł z dysków twardych (nie wiem jeszcze ten model jest obsługiwany). Niestety - cena jest zbyt wysoka dla kogoś, kto nie zajmuje się tym na stałe.

Mam więc pytanie - czy ktoś z forumowiczów mógłby poradzić mi co zrobić? Czy ktoś jest w posiadaniu takowego sprzętu i mógłby pomóc w odzyskaniu danych?
  • Pomocny post
    #2 8581741
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    1) (PC...) Mówisz o komercyjnych narzędziach więc pytaj na ich stronie
    2) Tu nikt Ci nie poda jak to zrobić bo nie tylko ty to czytasz
    3) Wystarczy wpisać w pana google o firmę DR, która również zdejmuje hasło za odpowiednią kwotę. Hasło ATA.
    4) Co to znaczy szyfrowany dysk ? Szyfrowanie to jedno, hasło ATA to drugie, hasło BIOS to trzecie.

Siak czy owak udaj się do odpowiedniego działu i zapytaj o firmę.
    Tu nie opisujemy jak to zrobić.
    Jeśli masz problemy ze znalezieniem to mogę ci na PW udzielić linków do tego typu usług wtedy przedstawisz prawa do tego laptopa dysku i zamówisz sobie usługę.

Czy to wyczerpuje twoją ciekawość ?
  • #3 8581851
    marek1712
    Poziom 16  
    Prawie wyczerpuje :)

Prosiłbym o wytłumaczenie punktu nr 3: DR to inicjały firmy? Oczywiście wszystko na PW. Jakie informacje dostarczyć? Zdjęcie faktury i tabliczki znamionowej laptopa z S/N?
  • #4 8581863
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    DR = Data Recovery ;)
  • #5 9566738
    marek1712
    Poziom 16  
    Kolega migol już dawno pomógł.
REKLAMA