logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CMT-GS10 - odtwarzacz CD nie rozpoznaje płyt, klikanie i NO DISC

Allelujaidoprzodu 04 Paź 2010 15:02 3158 4
REKLAMA
  • #1 8582400
    Allelujaidoprzodu
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Bardzo proszę o pomoc. Mianowicie w mini-wieży SONY CMT-GS10 po włożeniu płyty CD do odtwarzacza płyta zaczyna się kręcić i słychać przez chwilę jakieś klikanie jakby coś przeskakiwało po czym wyświetla się napis "NO DISC". Odkręciłem obudowę i widać że chwyta płytę i zaczyna nią kręcić, jednocześnie słychać to klikanie po czym płyta się zatrzymuje.

Bardzo proszę o podpowiedź jaka to może być usterka. Jaką część trzeba wymienić, czy poradzę sobie z tym sam? Czy trzeba coś lutować czy wystarczy wpiąć taśmy? (Chciałbym sam to zrobić gdyż uwielbiam majsterkować i miałbym ogromną satysfakcję gdyby mi się udało:D).

Ewentualnie bardzo proszę (w razie gdybym sobie nie poradził) o radę gdzie w Wawie mógłbym coś takiego naprawić. Może ktoś z forum mógłby mi pomóc za jakąś opłatą.

Dziękuję i pozdrawiam.
    Mario
  • REKLAMA
  • #2 8582412
    elektryk101
    Poziom 23  
    Ocena: 15
    Opisany problem, i wynika z niego że uszkodzony/zabrudzony jest laser. Przeczyść laser a jak nie pomoże zanieś do serwisu RTV.

Allelujaidoprzodu napisał:

Bardzo proszę o podpowiedź jaka to może być usterka. Jaką część trzeba wymienić, czy poradzę sobie z tym sam? Czy trzeba coś lutować czy wystarczy wpiąć taśmy? (Chciałbym sam to zrobić gdyż uwielbiam majsterkować i miałbym ogromną satysfakcję gdyby mi się udało:D).

Sam nic nie zrobisz. Zanieś do serwisu.
  • REKLAMA
  • #3 8582460
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Dodam że chodzi tu o soczewkę ale ostrzegam że użycie nieodpowiednich materiałów (środek czyszczący i narzędzie typu np. wacik do uszu) mogą pogorszyć lub uszkodzić element.
  • REKLAMA
  • #5 8582909
    Allelujaidoprzodu
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dziękuję za odpowiedzi.

Oczywiście że chciało się szukać ale nie przypuszczałem że chodzi o czyszczenie lasera. Raczej wydawało mi się że to mechanizm jest popsuty. Poza tym chodziło mi o ten konkretny model a na temat tego konkretnego modelu prawie nic nie znalazłem.

I jeszcze jedno pytanie (szukałem z godz ale nic konkretnego nie znalazłem).
    Czy ktoś mógłby polecić jakiś serwis w Wawie który mógłby to w miarę tanio zrobić??

Dziękuję i pozdrawiam
    Mario
REKLAMA