logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć prędkość odświeżania w panelach KTP600 COLOR?

darekg600 04 Paź 2010 20:15 2226 8
  • #1 8583763
    darekg600
    Poziom 10  
    Witam wszystkich, czy jest jakaś możliwość przyśpieszenia (odświeżania zmiennych) w panelach Basic? Dokładniej chodzi o to że mam program w sterowniku połączony z KTP600 COLOR, jest na nim dość rozbudowana wizualizacja głównie pod kątem ruchu, jednak prędkość klatek na sekundę wynosi ok 1s, nie wygląda to za ciekawie, czy zastosowanie panela np MP377 i sterownika serii 300 dało by jakiś efekt? na 300-tkach konfigurowałem dotychczas stare panele tekstowe np.OP7.
  • #2 8584218
    jakubch86
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    W WinCC Flexible nie udało mi się dokonać zmiany cyklu odświeżania zmiennej. I nawiązując do pytania to to czy panel MP377 będzie lepszy to nie wiem bo to że masz takie przeskoki to wynika z rodzaju połączenia między panelem a sterownikiem. Zobacz że w przypadku połączenia ethernet masz możliwość zmienić ten czas do 500ms.
  • #3 8584600
    puniek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A jaki sterownik jest aktualnie podłączony? Kiedyś miałem ten sam problem z S7-1200... Support Siemensa twierdził, że problem może tkwić w połączeniach kablem z zarabianymi ręcznie końcówkami lub małej zdolności obliczeniowej samego panela (też. KTP600 COLOR)... okazało się, że rozwiązaniem była zmiana czasu odświeżania zmiennej odpowiedzialnej za ruch elementu w wizualizacji z 1s na 100ms. A środowisko to STEP7 Basic.
  • #4 8587268
    darekg600
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc, zmieniłem prędkość odświeżania zmiennych odpowiedzialnych za ruch z 1s na 100ms, pomogło i teraz wizualizacja wygląda jak należy ;-)
  • #5 8896087
    Kymak
    Poziom 10  
    A możecie mi wyjaśnić, gdzie się zmienia odswieżanie zmiennych?

Z góry dziekuje za odpowiedź.

Z poważaniem,
    Marcin
  • #6 8896260
    puniek
    Poziom 11  
    Z lewej strony wybierasz HMI => otwierasz Tag's i w otwartym oknie centralnym w ostatniej kolumnie tabeli masz prędkość odświeżania domyślnie ustawiona na 1s.
  • #7 8897688
    Kymak
    Poziom 10  
    Dziękuj bardzo za syzbką pomoc. Niestety to mi nie pomgoło w rozwiązaniu głównego problemu.

Mam zdefiniowane buttony na ekranie, ael jest taki problem, że działaj jak im sie chce, nie raz trzeba kliknąc w jedengo z 3 razy aby załapał, nie raz łapnie od razu, a jak chcę załaczyc szybko pare buttonów pod rzd, to zawsze po drodze jakiś nie załapie..

Sptokaliście się z tym w panelach Basic?

Moj to KTP1000

Pozdrawiam,
    Marcin
  • #8 8897752
    puniek
    Poziom 11  
    Najlepiej jak być przesłał program z PLC. Wydaje mi się, że problem może tkwić w programie a nie w samym HMI.
  • #9 8897866
    Kymak
    Poziom 10  
    Znalazlem przyczyne i rozwiazanie.

Nalezalo zwiekszyc czas cyklu programu. Po zwiekszeniu czasu cyklu do 15 ms, panel reaguje tak jak nalezy, bez zadnych opoznien, braków reakcji nitp.

Prawdopodbnie program wykonywal sie za szybko dla czasu reakcji panelu, co powodowalo, ze restowanie paru bitów przy pomocy jednego buttona, nie lapalo sie w jeden cykl.

Pozdrawiam serdecznie
    Marcin

Teraz czas rozgrysc jak zrobic zliczanie czasow pozostawania w stanie wysokim. Patrz nowy temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość zwiększenia prędkości odświeżania zmiennych w panelach KTP600 COLOR, które obecnie mają odświeżanie co 1s, co wpływa na jakość wizualizacji. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z połączenia z sterownikiem oraz z ustawień odświeżania zmiennych. Zmiana czasu odświeżania zmiennych z 1s na 100ms przyniosła pozytywne efekty. Inny użytkownik zauważył, że zwiększenie czasu cyklu programu do 15ms poprawiło reakcję panelu KTP1000, eliminując opóźnienia w działaniu przycisków. Wskazówki dotyczące zmiany ustawień odświeżania zmiennych w WinCC Flexible oraz lokalizacji tych ustawień w interfejsie HMI również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA