logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiary słupka z pustaka łupanego do bramy dwuskrzydłowej 3,5 m

adrian6661988 06 Paź 2010 20:07 17331 5
  • #1 8590887
    adrian6661988
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam i proszę o pomoc utworzyłem tutaj ten temat ponieważ nie mogłem znaleźć nic podobnego jeżeli, a potrzebuje pomocy, otóż chcę się zabrać za budowę ogrodzenia frontowego (nie jestem murarzem). Chcę je wybudować z pustaka łupanego o wymiarach 39 cm na 24cm, i wszystko było by ok gdyby nie to że Pani na składzie powiedziała, że to nie realne ponieważ takie słupki nie utrzymają bramy dwuskrzydłowej ( całkowita szerokość to 3,5 m) ale w kilku miejscach widziałem już takie rozwiązania i jednak trzymały więc proszę o pomoc i jakieś fachowe rady jak zrobić żeby się to trzymało i nie rozpadło, dodaje że na tych słupkach które widziałem była zamontowana automatyka i ja również chcę zastosować takie rozwiązanie.
  • #2 8591023
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 8591608
    adrian6661988
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    wykonane w ten sposób zbrojenie w zapewni, że to się nie przewróci? w zasadzie to planowałem we wszystkich słupkach zrobić z drutu a właśnie przy bramie takie mocne, ale że doświadczenia nie mam to potrzebuje jakichś rad żeby zrobić dobrze, uważa Pan, że przy takim zbrojeniu śmiało można postawić słupki o podanych wymiarach, grubość 25 cm to nie za mało i że można je obciążyć taka masą, te pustaki mają wymiar 39/19/25 i będą układane jeden na drugim
  • #4 8591642
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8591804
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Witam. Ja dorzucę swoje dwa grosze :-) Owszem szyny kolejowe bardzo dobrze nadają się na słupki szczególnie do bramy :-) U mnie takie słupki są dane do siatki tylko same bez żadnego obmurowania. Mam nawet antyki na jednej był rok produkcji 1905 jak dobrze pamiętam i po mimo wieku jest w super stanie :-) Ostrzeżenie! Szyny kolejowe są ze stali o podwyższonej twardości. Zdarza się że po przyspawaniu na przykład zawias do szyny pękają spawy!!! Trzeba na to zwrócić szczególną uwagę. Jeśli spawy pękają trzeba użyć elektrod o podwyższonej wytrzymałości.
  • #6 8593095
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Dodam jeszcze jedno: należy oba słupki zabetonować w ciągłej ławie betonowej, jeśli będą osobno stać to na pewno , po jakimś czasie, brama pochyli oba słupki ,,do siebie'' i góra skrzydeł zakleszczy się.
REKLAMA