logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Technisat Digit S2 CD - Obraz falujący i postrzępiony po podłączeniu

DJF1 09 Paź 2010 21:15 3277 7
REKLAMA
  • #1 8601236
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Kupiłem niedawno taki tuner i po podłączeniu na ekranie widać tak jakby obraz falował i był postrzępiony,efekt jest ten sam nawet jak uruchomię menu.Dochodzę do wniosku że może to być wina przetwornicy ale wszystkie kondensatory podstawiłem i nadal to samo.Spotkał się ktoś z was z takim problemem?
  • REKLAMA
  • #2 8601278
    fajny5
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam. Może wina kabla euro.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9045648
    DJF1
    Poziom 22  
    Powracam do tematu dziwnej usterki tego tunera.Dostałem w ręce sprawny taki sam tuner,okazuje się że na sprawnym tunerze sygnał z anteny jest większy i wszystkie kanały odbierają bez zarzutu.Oczywiście brak dziwnego falowania obrazu jak na moim ''obraz jakby lekko postrzępiony'' i moje pytanie czy ktoś z was spotkał się z takim problemem w tym modelu,gdzie szukać usterki?

Dodano po 13 [minuty]:

Dodam jeszcze że na tym uszkodzonym tunerze nie odbierają mi wszystkie kanały poprawnie ponieważ jest za słaby sygnał z anteny,na sprawnym wszystko jest ok a przecież to ta sama antena.
  • #5 9049859
    Mar$
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Witam, jakie Masz napięcie na prostowniku głównym ? , kondensator za prostownikiem wymieniony?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 9050382
    DJF1
    Poziom 22  
    Napięcie jest 335V a kondensatora nie wymieniałem bo sprawdziłem na mierniku i wygląda że jest dobry.Spec z serwisu Technisat napisał mi maila że jest uszkodzony układ odpowiedzialny za zasilanie,układ oznaczony Q0356R może jest jakiś odpowiednik tego układu?
  • #7 9051001
    xentro
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Rozwiązanie:
    Należy podmienić 6-nóżkowy układ MP2359 przy gniazdach audio, jest kiepskiej jakości i daje efekt opisany przez ciebie.

Na zdjęciu poniżej masz lokalizację i już wstawiony zamiennik.

Tuner Technisat Digit S2 CD - Obraz falujący i postrzępiony po podłączeniu

BTW. Objawem tej usterki jest lekko falujący obraz i jakość sygnału gorsza o ok 2-3dB.

Szukanie zamienników pozostawiam w twoich rękach :)

Pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tunerem Technisat Digit S2 CD, polegający na falującym i postrzępionym obrazie, który występuje zarówno w menu, jak i podczas odbioru kanałów. Po sprawdzeniu kabli euro i kondensatorów, użytkownik zauważył, że sygnał z anteny jest słabszy w porównaniu do sprawnego tunera. Serwis Technisat zasugerował, że uszkodzony może być układ zasilania Q0356R. Ostatecznie, rozwiązaniem problemu okazała się wymiana 6-nóżkowego układu MP2359, który był źródłem zakłóceń obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA