logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duże problemy z wgraniem Windowsa XP do HP dv5-1030ew

Bingobingowski 10 Paź 2010 14:57 2656 9
REKLAMA
  • #1 8603452
    Bingobingowski
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Próbuję wgrać Windows XP na obecnego Windowsa Viste w laptopie dv5-1030ew. Normalnie nie ma szans nawet po gruntownym formacie dysku. Próbuję również instalować za pomocą nLite dodając sterownik SATA. Mimo wszystko w komputerze dalej jest Vista a inny Windows to tylko 7, czyli wyższa wersja Visty. Za każdym razem wyświetla się bluescreen:

Nie wiem w czym problem, próbowałem wgrać stery SATA f6flpy32.zip 4.0.0.2982 który jest rekomendowany do wyższej wersji d5-1040ew.
  • REKLAMA
  • #2 8603830
    witkor85
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Sprawdź pamięci ram. Wyjmij jedna i włącz komputer i tak samo z drugą. Oczywiście wszystko robimy na wyłączony komputerze (chodzi mi o wyciągnięcie i włożenie pamięci ram).

http://support.microsoft.com/kb/324103/pl
  • #3 8603940
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    1. Zmien ustawienia w BIOS-ie dotyczace kontrolera SATA - nie pamietam jaki HP-ki maja bios ale coś chyba w stym stylu .. wiec jesli masz jedna opcje np.: Compatible to ustaw ENCH... albo na odwot - sproboj a na pewno pomoze.

A jak to nie pomoze : .....
    Ja na twoim miejscu - przynajmniej spróbował bym zainstalować Windowsa 7 - sprawdz jak on chodzi na twoim sprzecie .... Przy okazji wyeliminujesz podejrzenie paru usterek. A poza tym...

Dodano po 2 [minuty]:

Masz chyba coś takiego
    http://img529.imageshack.us/i/sceen1p.png/
    lub takiego
    http://www.hentges.net/misc/howtos/pics/pc1_small.JPG
  • REKLAMA
  • #4 8604193
    Bingobingowski
    Poziom 11  
    Niestety, mój BIOS jest bardzo ubogi i nie ma opcji konfiguracji SATA. Wątpię również, że to wina ramu ponieważ Windows Vista działa bez problemów. Spróbuję wgrać Linuxa a potem XP.
  • REKLAMA
  • #5 8604652
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    A czy na pewno dobry sterownik wgrywasz ?? Podaj skad go ściagasz ...
  • #6 8604738
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    Dla mnie to wygląda na typowy problem ze sterownikiem SATA.
    Jednak 1% że namieszane jest pozostałoscia wisty, wiec sformatuj dysk cały, usuń wszystkie partycje z pomocą płytki z vistą.
    Potem instaluj i przydzielaj partycje z instalatora XP
  • REKLAMA
  • #7 8604773
    Laptopstore
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Trzeba tylko zmienic jedno ustawienie w BIOSIE - niestety nie powiem z pamięci które, w zeszłym tygodniu to samo przerabiałem z HP przy instalacji XP na Viście. To nie jest problem z ramem ani nic nie jest uszkodzonego
  • #8 8604927
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    Wyłączyć sata :Use native drivers, ale on tej opcii nie ma.
  • #9 8605221
    Mariusz Raczek
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Sprawdź, czy masz w bios setup AHCI opcję.
    Dla Visty i 7 powinno być enabled, dla xp disabled.
    Jeśli tej opcji w biosie nie ma, trzeba ją wyłączyć specjalnym programem lub wypróbować inną wersję biosu.
    Pozdrawiam.
  • #10 8605496
    Bingobingowski
    Poziom 11  
    W biosie mojego laptopa można co najwyżej wyłączyć wentylator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z instalacją systemu Windows XP na laptopie HP dv5-1030ew, który obecnie działa na Windows Vista. Pomimo prób formatowania dysku i użycia nLite do dodania sterowników SATA, instalacja kończy się błędem bluescreen. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pamięci RAM, zmianę ustawień BIOS dotyczących kontrolera SATA oraz upewnienie się, że używane są odpowiednie sterowniki. Wskazówki obejmują również całkowite usunięcie partycji przed instalacją XP oraz sprawdzenie opcji AHCI w BIOSie. Użytkownik zauważa, że BIOS jest ograniczony i nie oferuje wielu opcji konfiguracyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA