logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP dv5-1030ew - błąd bootowania przy instalacji Windows 7 i Vista

matheus88 04 Cze 2010 20:20 2097 7
REKLAMA
  • #1 8155498
    matheus88
    Poziom 11  
    Mam problem z lapkiem HP hp dv5-1030ew
    otóż tak po kolei:
    1.usunąłem z niego wszystkie partycje (te recovery także)
    2.postawiłem na czystym dysku nowe partycje
    3. i teraz zaczynają się problemy Windows 7 nie chce się instalować, wyskakuje błąd po załadowaniu plików (przed wyborem partycji na której ma być zainstalowany) błąd coś z bootowaniem tak jakby próbował przywracać oryginalny system chociaż dysk jest czysty
    >Windows vista ten sam objaw
    > win xp wywala blue screena ale to jest związane podobno z brakiem sterowników sata w nim (próbowałem tą wersje MX7 która je ma, też nie pomogło)

ale nie ważny xp, WIN VISTA I 7 mają w sobie obsługa SATA i AHCI także powinno nie być problemów z instalacją
    ale jednak są

Proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 8155897
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 8156123
    tomu5
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Wiem ,że to może mało pomoże ale przyczyną może być w kolejności : dysk twardy, chipset płyty głównej w dalszej kolejności ram, procesor w win vista i 7 nie powinno być problemu ze sterownikami obojętnie jakie ustawienia ma pan w biosie, jeśli wyrzuca niebieski ekran to najprawdopodobniej jest to awaria sprżetowa skoro błąd pojawia sie w czasie kiedy instalator sprawdza partycje na dysku to winą może być albo sam dysk albo niestety kontroler na płycie gł.
  • REKLAMA
  • #4 8156466
    matheus88
    Poziom 11  
    Niestety nie ma opcji zmiany z SATA na IDE w biosie ;/
    też chciałem tak zrobić...
    chyba że są jakieś funkcje ukryte w biosie zablokowane przez gości z hp nie wiem
    ale 7 powinna sie instalować na sata bezproblemowo
  • #5 8156866
    tomu5
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    kiedyś też tak miałem ale wtedy xp nie chciał się instalowac a vista i seven bez problemu, wiem że wtedy zrobiłem swoją wersje systemu xp w programie nlite zaintegrowałem wtedy potrzebne sterowniki i system sie zainstalował i z tego co wiem to nadal dobrze działa
  • REKLAMA
  • #6 8187057
    yaro014
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wyzeruj tablice partycji całkowicie, używając jakiegos livecd linux.
    Instaluj system bez postawionych partycji. Postaw jedną w instalatorze (tą którą chcesz używać jako systemowej) Reszte zrobisz z poziomu windows
  • #7 8188136
    matheus88
    Poziom 11  
    yaro014 napisał:
    Wyzeruj tablice partycji całkowicie, używając jakiegos livecd linux.
    Instaluj system bez postawionych partycji. Postaw jedną w instalatorze (tą którą chcesz używać jako systemowej) Reszte zrobisz z poziomu windows

ok sprawdze ten sposób :)
  • #8 8259904
    rapit7
    Poziom 10  
    dostaną jakąś wskazówkę jak mogę zbotować w tym notebooku Windows 7 ? ;/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem HP dv5-1030ew, próbując zainstalować systemy Windows 7 i Vista po usunięciu wszystkich partycji. Po utworzeniu nowych partycji instalacja kończy się błędem bootowania. Użytkownik zauważa, że Windows XP również nie działa z powodu niebieskiego ekranu, co może być związane z brakiem sterowników SATA. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień BIOS w celu wyłączenia SATA, integrację sterowników SATA w wersji XP za pomocą programu nLite oraz wyzerowanie tablicy partycji przy użyciu LiveCD Linux. Istnieje również sugestia, aby instalować system bez wstępnie utworzonych partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA