logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP zawiesza się po kilku minutach bezczynności – co sprawdzić krok po kroku?

pavl0o 15 Paź 2010 21:26 9392 18
REKLAMA
  • #1 8624268
    pavl0o
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam mały(znaczy duży) problem z moim XP. Dotychczas działał on bez problemowo, czasami występował ten problem który opiszę, ale formatowanie dysku zawsze pomagało. Teraz jest inaczej.

Kilka dni temu chciałem włączyć komputer, wszystko dobrze, do czasu ładowania systemu Windows. Ten pasek leciał cały czas, mogło tak być nieskończoność. No to próbowałem naprawić - CHKDSK - dało radę, przez 2 dni działało, później to samo. No to format, ok znowu działa. Ale zaczął mi sie zawieszać Gdy odszedłem od komputera na 10 min, po powrocie widziałem zawieszony komputer, pomagał tylko restart. I nie wiem co się dzieje. Próbowałem wszystkiego. Skanowałem programem kaspersky internet security(wersją trial) i niby wirusów nie mam. Nie wiem co robić, to jest nie do wytrzymania. Bardzo proszę o pomoc.

PS. Jestem nowym urzytkownikiem tego forum, jeśli czegoś nie napisałem bardzo proszę mnie poprawić.
    Jeśli ktoś byłby tak miły i napisał co robić na gadu gadu nr 2171407 byłbym baaardzo wdzięczny.

Zasilacz posiadam tak:
    ax ky-400w
    Grafika
    NVIDIA GeForce 8600 GTS
    Procesor
    AMD Athlon™ 65 X2 Dual Core Processor 4000+
    Dysk twardy 320 gb
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8624311
    Elekro-Net
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Sprawdź dysk programem HDtune.
  • #3 8624316
    pavl0o
    Poziom 10  
    Chciałem, lecz gdy kliknę w start komputer się zawiesza i pomaga jedynie restart
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8624322
    Elekro-Net
    Poziom 15  
    A masz możliwość podłączenia tego dysku jako slave do innego kompa??
  • #5 8624346
    pavl0o
    Poziom 10  
    Nie bardzo mam do kogo podpiąć. Musze próbować na 1 komputrze niestety.
  • REKLAMA
  • #6 8624380
    Elekro-Net
    Poziom 15  
    Sprawdź na płycie głównej i w zasilaczu czy nie są wystrzelone kondesatory. Jeśli tam będzie OK to pozostaje ci tylko dysk do sprawdzenia.
  • #7 8624603
    pavl0o
    Poziom 10  
    Na plycie głównej kondenstatory jak na moje oko są wporządku wrzystkie. Dysk, ehh, ktoś mi napisał na innym forum, że jest wporządku(dałem sceenry z programu HDtune, bez klikania w start). Nie wiem co może być nie tak, nie mam pomysłów.
  • Pomocny post
    #8 8624611
    Elekro-Net
    Poziom 15  
    A zasilacz??
  • #9 8624654
    pavl0o
    Poziom 10  
    Zasilacz jak napisałem mam ax ky-400w, ale na 100% nie wiem czy jest dobry. Postaram się poszukać kogoś, do kogo mógłbym dysk zanieść, ale będzie ciężko.

Dzięki za pomoc, jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły co robić to proszę pisać, każda pomoc się przyda :)
  • Pomocny post
    #10 8624666
    Elekro-Net
    Poziom 15  
    Rozkręć zasilacz i sprawdź kondesatory w nim.
  • #11 9055626
    kiraz
    Poziom 11  
    Witam,
    Ja też mam podobny problem.
    Komputer się zawiesza np. przy próbie włączenia Firefoxa (na IE chodzi), podczas defragmentacji dysku, podczas skanowania Esetem. Zawiesza się jak z komputera nie korzystam ok. 15 min. Wcześniej miałem problem z włączeniem komputera.

Zasilacz: Feel 400W
    Karta Graficzna: Nvidia GeForce 7950 GT
    Procesor: Intel Core2 CPU 4300 @ 1.80 Ghz
    Ram: 1GB

Daje skan z HDTune:
    Windows XP zawiesza się po kilku minutach bezczynności – co sprawdzić krok po kroku?

Przy Error Scan też się zawiesza ;)

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Dodam jeszcze, że komputer zawiesza się po ósmym zapaleniu zielonego kwadracika w Error Scan (trzy próby). Natomiast jak zaznaczę Quick Scan, wszystkie kwadraciki są OK.
    Czy to wskazuję na uszkodzony sektor, co się wiąże z oddaniem do serwisu :( ?
    Ile naprawa może kosztować ?

Dysk ma ok 6 lat, ostatnio formatowałem go 3 lata temu, i przez ten czas nie robiłem żadnej reinstalki systemu. Komputer mam włączony tak średnio 14h/dobę.
  • #13 9056974
    kiraz
    Poziom 11  
    Niestety miernika nie mam :(.

SMART:
  • #14 9057001
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1704
    HDD do wymiany.
  • #15 9057023
    kiraz
    Poziom 11  
    A można prosić o wytłumaczenie, żebym na przyszłość wiedział.
  • REKLAMA
  • #17 9058131
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Wytłumaczenie: wyższe od zera dane surowe w pozycjach: 05, C5 i C6 co mówi: na dysku są bad sektory i powstają nowe.
  • #18 9058723
    kiraz
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki.
    Użyłem CristalDiskInfo i rzeczywiscie: 05, C5 i C6 były zaznaczone, żeby zwrócić na nie uwagę.
    A jaki dysk dobry i w miarę tani polecacie (200-250GB) ?
  • #19 9061542
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    kiraz napisał:
    A jaki dysk dobry i w miarę tani polecacie (200-250GB) ?

A to już nie w tym dziale.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zawieszającym się systemem Windows XP, który wcześniej działał bez zarzutu. Po próbie naprawy za pomocą CHKDSK i formatowania dysku, komputer nadal się zawiesza, szczególnie po dłuższym okresie nieaktywności. Użytkownik skanował system programem Kaspersky Internet Security, ale nie wykryto wirusów. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie dysku twardego za pomocą HDTune oraz CrystalDiskInfo, a także kontrola kondensatorów na płycie głównej i w zasilaczu. Wskazano na możliwość uszkodzenia dysku twardego, co może wymagać jego wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA