logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani zasilacz laboratoryjny 0-140V, 0-20A do anodyzacji - czy warto zamówić?

rutylowy 16 Paź 2010 19:44 1868 10
REKLAMA
  • #1 8627629
    rutylowy
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    Poszukuję tańszego rozwiązania dla takiego zasilacza Link.
    Byłbym w szczęśliwy gdyby udało mi się znaleźć zasilacz o parametrach 0-140V i regulacji 0-20A,przy czym maksymalne natężenie można by było uzyskać przy napięciu 12V.
    Śpieszę uprzedzić pytanie:"dlaczego taki",do anodyzacji.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

p.s.Czy kalkuluje się wykonać taki zasilacz na zamówienie?
  • REKLAMA
  • #2 8628387
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Gotowego i na dodatek taniego, takiego zasilacza nie znajdziesz.
    Rozsądną alternatywą jest rozbicie całego zakresu napięć i pradów na takie 'kawałki", których realizacja będzie łatwa.
    Jeśli największy prąd jest potrzebny przy 12V, to pomyśl o zasilaczu 12V/20A - takie są łatwiej osiągalne, lub możliwe do przerobienia z zasilacza "AT" od komputera.
    Na temat zasilacza 140V/1A (z jakąś regulacją, ale od zera jest bez sensu!) - możesz pogadać z właścicielem firmy POLWAT z Gliwic: http://www.emiasto.org/polwat_sp_j_marek_ermel_7097.html .
    Jeżeli anodyzacja ma być Twoją działalnością produkcyjną (dochodową), to koszt zasilacza przecież wkalkulujesz w inwestycję.
  • REKLAMA
  • #3 8628478
    rutylowy
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź Rzuuf,
    Zapewniam cię że regulacja w tym zakresie nie jest "bez sensu",różne metale obrabia się różnymi metodami.Myślałem o takim zasilaczu 12V/20A ale to mi wcale całego problemu nie rozwiązuje i tak potrzebuję dalej dostępu do zakresów 0-140V/+-1A.:(
  • #4 8630542
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    Witam.
    Zasilacz 0 - 140 V /1A jest do zrobienia -właściwie bez problemu .( no - może z małymi ) .
    Czy nie lepiej by było zrobić 2 ?
    Jeden na mniejsze napięcia i większy prąd i drugi - większe napięcia a prąd mniejszy ?
    Taka kobyła 2 w jednym to trudna sprawa .
    Albo w jednej obudowie dwa kanały .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 8631834
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 269
    Przejdź ( przejedź) się do Radmoru, może tam coś jeszcze z zasilaczy zostało do odsprzedania. Nawet gdy kupisz uszkodzony, to naprawa będzie prostsza niż wyprodukowanie od początku. I cena zapewne też będzie bardzo atrakcyjna.
  • #6 8632004
    rutylowy
    Poziom 10  
    O Radmorze nie pomyślałem ale znalazłem dziś coś takiego Link i znowu zonk,brakuje jeszcze 30V do szczęścia.
    Nic to,czekam i szukam dalej...
    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • #7 8632214
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Ale to ma tylko 100mA - wystarczy ?
    Napisałem Ci co i jak .
    Podaj trochę więcej danych - coś wymyślimy .
    To naprawdę nie jest wielki problem .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #8 8632683
    rutylowy
    Poziom 10  
    pukury napisał:
    Witam.
    Ale to ma tylko 100mA - wystarczy ?
    Napisałem Ci co i jak .
    Podaj trochę więcej danych - coś wymyślimy .
    To naprawdę nie jest wielki problem .
    Pozdrawiam .

Więcej danych,proszę:
    Link w tym przypadku jedyny czynnik który ma znaczenie to napięcie.Natomiast tu:Link potrzeba natężenia prądu przy niedużym napięciu.Jeszcze jedna sprawa,nie potrzebuję tego sprzętu do masowej obróbki więc i wymagania co do niego mam raczej skromne.Myślę że tyle informacji wystarczy.
    Pozdrawiam.
  • #9 8632899
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Więc to tak - raczej drobiazgi ( na wysokim napięciu ) .
    Poszukam jakiegoś transformatora dającego stosowne napięcie i spróbuję - pewnie jutro .
    Coś powinienem mieć w piwnicy .
    Z dużymi prądami to może dało by się załatwić sprawę jakimś zasilaczem do CB ?
    Są schematy na elektrodzie .
    Pozdrawiam .
  • #11 8638703
    rutylowy
    Poziom 10  
    Dzięki Rzuuf,
    Takie rozwiązanie pasuje + woltomierz i będzie śmigać.
    Temat uważam za zamknięty,wszystkim dziękuję za udzieloną pomoc.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje tańszego zasilacza laboratoryjnego o parametrach 0-140V i regulacji 0-20A do anodyzacji. Odpowiedzi sugerują, że gotowy zasilacz o takich parametrach jest trudny do znalezienia. Proponowane alternatywy obejmują rozbicie zakresu napięć i prądów na mniejsze jednostki, co ułatwi realizację. Użytkownik rozważa zasilacz 12V/20A, ale nadal potrzebuje dostępu do wyższych napięć. Inne sugestie obejmują poszukiwanie używanych zasilaczy, takich jak te od Radmoru, oraz możliwość budowy zasilacza z transformatorów i schematów dostępnych w internecie. Ostatecznie użytkownik znalazł rozwiązanie, które spełnia jego wymagania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA