logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozjaśnić wyświetlacz w Nokii 5110 v05.30 NSE-1?

Andrz3j 02 Lut 2003 16:18 2157 10
REKLAMA
  • #1 91448
    Andrz3j
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Jak ustawić ostrość na wyświetlaczu w Nokii 5110 (v05.30 NSE-1) ??
    Próbowałem progsem nkprofile ver. 1.0 i 1.1 ale niestety nie mogę przestawić ostrości (cały wyświetlacz jest nadal bardzo ciemny ;( )
    W noki ze starszym oprogramowaniem nie miałem problemu ze zmiana ostrosci przy użyciu nkprofil..

Znacie jakieś inne oprogramowanie lub sposób aby rozjaśnić ten wyświetlacz??
  • REKLAMA
  • #2 91449
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Sprawdź gumke pod wyświetlaczem. Być może to jej wina.
  • #3 91554
    Andrz3j
    Poziom 12  
    Krzysi0 napisał:
    Sprawdź gumke pod wyświetlaczem. Być może to jej wina.

mówisz o tej gumce co przewodzi prąd (?) o tej zasilającej wyświetlacz?
    wziąłem ją przetarłem chusteczką higieniczna i nadal nici ... Coś inego zrobić z nią?? :|

Jest jakis inny program do regulacji ostrości?? nkporfilem regulowałem już w 5110 ale z tymi ze starszym oprogramownaiem <5.30 nie było problemu..
  • REKLAMA
  • #4 91559
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    Przetrzyj ją i płytke w telefonie np. Kontaktem. Pozatym nkprofil musi działać.
  • REKLAMA
  • #5 91561
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Jeśli chodzi o ostrosć w LCD to chyba tylko okulista. :D
    A jeśli o kontrast to zwróć uwagę czy w nokiaprofil pamięta pozycję ustawionego kontrastu. Jeśli pamięta to znaczy że zapisuje w eepromie i przyczyną może być uszkodzenie sprzętowe (może LCD?) , a nie ustawienie.
    A wogóle to jak to się stało że kontrast się zmienił ? Wymieniałeś LCD ?
  • #6 91577
    Andrz3j
    Poziom 12  
    pepe napisał:
    Jeśli chodzi o ostrosć w LCD to chyba tylko okulista. :D
    A jeśli o kontrast to zwróć uwagę czy w nokiaprofil pamięta pozycję ustawionego kontrastu. Jeśli pamięta to znaczy że zapisuje w eepromie i przyczyną może być uszkodzenie sprzętowe (może LCD?) , a nie ustawienie.
    A wogóle to jak to się stało że kontrast się zmienił ? Wymieniałeś LCD ?

no dokładnie chodzi o kontrast :oops:
    tak wymianiany byl wyświetlacz bo stary pękł.. (znajomy znalazł ten telefon, wypadł komuś i troszke oberwał podczas upadku.... dlatego wyminiłem na nowy lub "nowy" z allegro..
    po wymianie od razu był taki ( całe tło tez jest ciemne a nie jak oryginalnie jasne..)

suwak po przesunięci zatrzymuje się w danym miejscu - nie powraca do poczatku, ale jak od nowa uruchomie nkprofile to nadal jest w pozycji poczatkowej..:|
  • #7 91615
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    zrób knokiem pomoze, albo jest fake LCD. Moze tez tak byc ze którys z sygnałów jest nie podawany. Masz cały ciemny czy negatyw?
  • REKLAMA
  • #8 91688
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Ale dziwne że suwak w nokiaprofil wraca do środka, czyli nie zapisuje ustawienia w eepku. Powinno pomóc knokiem jak radzi Dziur.
    Nawiasem mówiąć w większości podróbek LCD trzeba kombinować z kontrastem :(

edit: Dziur, pisałem na pm - czytałeś ?
  • #9 91730
    Andrz3j
    Poziom 12  
    dziur napisał:
    zrób knokiem pomoze, albo jest fake LCD. Moze tez tak byc ze którys z sygnałów jest nie podawany. Masz cały ciemny czy negatyw?

jest po prostu sciemniony.. ciemne napisy, ciemne tło.. i jak przełaczam menu to "bardzo długo sie odświerzą"..

Możecie podac link do knoka??

:arrow: oki chyba już mam konoka , zaraz bede kombinował..
  • #10 91768
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    link to www.clix.to/gsmschwantz jest tam knok z enginem ver 2.3 ten jest super
  • #11 91881
    Andrz3j
    Poziom 12  
    big THX..
    jednak nie moge go wyregulować , (może ten wyświetlacz jest "padniety")..
    ustawiam suwak na 0 i na 31 - nie ma żadnej róznicy . wyswietlacz sie resetuje i nadal to samo :(

P.S. Może ten wyświetlacz już taki jest, tylko dziwne że nie mimo zmiany ostrości w prramie (suwak) wyswietlacz nadal ma taki sam kontrast

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy regulacji kontrastu wyświetlacza w telefonie Nokia 5110 z oprogramowaniem v05.30 NSE-1 po wymianie LCD na nowy lub używany z Allegro. Standardowe narzędzia, takie jak nkprofile w wersjach 1.0 i 1.1, nie zapisują ustawień kontrastu w pamięci EEPROM, co objawia się powrotem suwaka do pozycji początkowej po restarcie programu i brakiem zmiany jasności wyświetlacza. Podejrzewane są uszkodzenia sprzętowe lub nieoryginalny (podróbka) wyświetlacz, co może powodować brak reakcji na regulację kontrastu. Zalecane jest sprawdzenie i oczyszczenie gumki przewodzącej prąd pod wyświetlaczem oraz płytek telefonu, np. środkiem Kontakt. Alternatywnie proponowano użycie programu Knok (wersja 2.3 z silnikiem), który może lepiej obsługiwać regulację kontrastu, jednak w tym przypadku również nie przyniósł efektu. Dodatkowo zauważono, że wyświetlacz jest ogólnie przyciemniony, z ciemnym tłem i napisami oraz wolnym odświeżaniem menu, co może wskazywać na uszkodzenie lub niską jakość zamiennika LCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA