logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo TL80E - Ciągłe podawanie wody, brak reakcji na polecenia

Mateusz993 18 Paź 2010 16:22 4166 4
REKLAMA
  • #1 8634762
    Mateusz993
    Poziom 2  
    Witam,
    Chciałbym prosić o poradę w sprawie w/w pralki. Niedawno podczas prania wysadzilo w domu korki, gdy zalaczylem je okazalo sie, ze pralka ciagle podaje wode, ale nie pierze. Podejrzenia skierowalem na modul

Pralka Ardo TL80E - Ciągłe podawanie wody, brak reakcji na polecenia

Po wymianie modulu po ok. 1 minucie pralka ponownie przestała pracować. Czasami podaje na okraglo wode (wystarczy wpiac do kontaktu), jednoczesnie nie reagujac caly czas na jakiekolwiek polecenia prania czy wirowania. Czasami jednak po prostu po podlaczeniu do pradu wlacza sie normalnie, ale po wybraniu trybu prania nie chce zaczac prania. Co moze byc przyczyna?

Dodam tylko, ze ww modul jest trudno dostepny, dostalem go po 2 miesiacach i kozsztowal mnie 140zł, a nie chcialbym znowu tyle wydawac. Jakies pomysly?

Z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8635109
    ks_robak
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Pierwsza podejrzana to grzałka, szczególnie na upływność do masy - masz możliwość sprawdzenia?
  • REKLAMA
  • #3 8635439
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Sprawdź filtr sieciowy,zaciski wysoko prądowe (kostki). Możliwe że blisko złącz prądowych nadpalona została izolacja.
  • REKLAMA
  • #4 8635910
    Mateusz993
    Poziom 2  
    kable nie sa nigdzie nadpalone, w takim razie musialbym sprawdzic grzalke, ale nie mam zbytnio jak niestety
  • #5 8636990
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1486
    Podstawowy błąd jaki zrobiłeś przed wymianą modułu to to że nie doszedłeś do przyczyny zwarcia w pralce i tym samym nowy moduł też mógł doznać "szarpnięcia" przez ukrywające się uszkodzenie.Osobiście miałem kilka zwarć w takich pralkach i były to głównie przebicia do masy z uzwojeń silnika.Proponuję wymontować silnik, przedmuchać go sprężonym powietrzem z pyłów węglowych ze szczotek,sprawdzić stan szczotkotrzymaczy na przebicia.Takie krótkotrwałe impulsowe przebicia są trudnowykrywalne a skutecznie niszczą elektronikę zwłaszcza w tych ARDO.Miałem kiedyś przypadek że wydawało się że moduł jest zniszczony a okazało się że uszkodzony był układ CMOS<nie pamiętam teraz jaki> na górnej płytce z diodami i wybierakiem i blokował pracę głównego modułu programatora.Możesz tu też skierować swoje podejrzenia,układ kosztuje kilka zł.
REKLAMA