logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z baterią w laptopie Fujitsu Siemens Amilo Pi2550

cezzar 19 Paź 2010 11:08 2008 0
  • #1 8637705
    cezzar
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam
    Po 2 latach eksploatacji nowego laptopa FS Pi2550 padła bateria. Objawy są takie, że po naładowaniu do 100% rozładowuje się bardzo szybko, a po osiągnięciu ok 70% pracując na baterii laptop nagle wyłącza się jak po odjęciu zasilania, bez żadnego komunikatu. Na baterii nie da się już go włączyć. W dodatku zaobserwowałem ostatnio trudności z ładowaniem, niby ładuje a po osiągnięciu np 90% ładowanie zatrzymuje się a na ikonce jest informacja "nie wykryto baterii". Po odłączeniu zasilania i ponownym przyłączeniu wszystko wraca do normy. Innym razem ładuje sie do 100% bez problemu.
    Przez cały okres użytkowania laptop był używany jako stacjonarny, z zasilaczem i baterią zamontowaną w laptopie. Sporadycznie tylko na baterii-rozładowywałem ją wtedy do końca i ładowałem ponownie.
    Jeszcze miesiąc temu na czuwaniu wytrzymywała kilkanaście godzin, przy włączonym wifi. Teraz nawet kilku godzin nie wytrzyma.
    Pytanie takie-co można zrobić, oprócz zakupu nowej baterii, aby przywrócić jej sprawność. Przetestować jakimś programem? Sformatować? Wyrzucić?
    Czy przyczyniłem się do jej śmierci trzymając ją cały czas w laptopie, jak pracował na zasilaczu? Zdania są podzielone odnośnie wyciągania baterii przy pracy sieciowej.
    Pozdrawiam
REKLAMA