logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy HP COMPAQ T5500 z Windows XP nadaje się do pracowni i internetu?

lubon124 19 Paź 2010 21:32 2033 10
REKLAMA
  • #1 8640159
    lubon124
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Witam.
    Zabrałem się za składanie pracowni - warsztatu w którym będę budował urządzenia, często ze schematów, czasem będę publikował coś nie coś na elektroda.pl.
    Zastanawiam się jaki komputer kupić, na początku myślałem by kupić płytę główną pod socket 462 bo mam AMD athlon 900. Niestety większość tych płyt jest albo na SDRAM albo DDRI do 333mhz i tu jest kłopot bo mam także pamięć kingston 512MB 400mhz.
    Ostatnio znalazłem coś podobne do komputera, mianowicie HP COMPAQ T5500.
    Podobno można tam zainstalować windows XP :)
    i tu moje pytanie: Czy na takim terminalu można zainstalować sobie np. Windows MX i używać jak normalny komputer do internetu? myszka i klawiatura dało by się może na usb, jakiś dysk 10gb więcej ramu(z 512MB) i by spokojnie wystarczyło.
    Tylko... czy zda egzamin?
    Za wszelką pomoc dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 8640218
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8189
    Witaj,
    Płyty obsługujące DDR333 powinny też działać z pamięciami DDR400 (po prostu pamięć będzie działać w trybie DDR333).
    do T5500 zdaje się, że można podłączyć przez przelotkę jakiś dysk 2.5" i chyba nawet da się na tym zainstalować Windowsa, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak to będzie działać.
    O Windowsie MX raczej nie wspominaj, bo to jakaś nędzna przeróbka Windowsa XP :) Instaluj zwykłego, nie przerabianego Windowsa, na którego masz licencję.
  • REKLAMA
  • #3 8640337
    lubon124
    Poziom 19  
    Szczerze myślę że nie powinno najgorzej działać(8 lat temu miałem celeron m 400mhz i 128ram i xp działał :)) przydałaby mi się opinia kogoś kto miał/ma taki terminal.
    Taki terminal + kilka części wyszedłby taniej:
    - Terminal ok 100zł(licytacja, z dyskiem od razu i 512ram)
    - monitor 10zł(od kumpla 17'' :))
    - klawiatura i mycha ok 30zł
    - głośnik sobie zrobię :) i podciągnę kabel do neta.
    wychodzi ok 160zł(z przesyłką, o ile nie zmieni się cena na licytacji)
    czyli nieźle a za komputer normalny wyszło mi 210zł :P

EDIT: zapomniałem dodać: a jaka oszczędność miejsca :)
  • #4 8640748
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8189
    Ten thinclient jest na procesorze Transmeta Crusoe, porównywalnym bądź nieco wolniejszym niż VIA C3 (a te były wolniejsze od Pentium III o podobnym zegarze).

Na Twoim miejscu bym kupił coś takiego: http://allegro.pl/asus-m2400-1-8ghz-256mb-combo-xp-sliczny-i1276813930.html, do tego dokupił jakiś mały dysk. Fakt, wyjdzie nieco ponad 200zł, ale będzie z 5x szybsze od tego terminala, z miejscem tez nie bedzie zle... Ale to moje zdanie ;) // edit: nie doczytałem, że to nie testowane, więc bym nie kupował.

Już nawet wolałbym raczej szukać czegoś na Pentium III (trochę poczytałem o tych procesorach przez ostatnie parę minut, dlatego właśnie takie stwierdzenie). W tej kategorii cenowej da się na P3/800 lub lepszym coś kupić :)
  • REKLAMA
  • #5 8640956
    stachu121
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Moim zdaniem szkoda zabawy w takie terminale. Ostatnio kupiłem od kumpla za dwa piwa dwie płyty S462 (jakiś MSI i Matsonic), dwa procesory ( Althlon 1200 MHz i Duron 1000 MHz) i 5 kości SDRAM w tym 2x 256.

Jakieś dwa miesiące temu kupiłem za 40 zł komputer : Celeron 633 MHz, 384 MB SDRAM, HDD 80 GB Samsunga, 2xDVD-ROM i zasilacz jakiś HP 340W.
    Przełożyłem tylko płytę na MSI z tym athlonem, dołożyłem RAM i działa pięknie. Poszukaj po znajomych, po ludziach którzy tym się trudnią od kilku lat, może mają taki starszy sprzęt który byli by chętni oddać za grosze.
    Ja właśnie mam kilku takich znajomych u których kompa na podzespołach jak wyżej skompletuję za kilka browarów lub kilkadziesiąt złoty.
  • #6 8642368
    lubon124
    Poziom 19  
    właśnie szukałem od dłuższego czasu(znajomek ma kilka płyt... niestety popalone w diabli) i bawiłem się z różnymi płytami. Gdyby nie to że był kupiec to bym miał:
    Celeron D 2,53GHz
    512MB RAM
    Grafika 64MB
    zasilacz modecom Feel-II
    obudowa HEDY a1210
    tylko że kłopot jest z miejscem(cholernie mało :P)
    dlatego przyszedł mi na myśl ten terminal.
    a jak nie będzie ok to sprzedam znajomemu bo potrzebuje mały komputer do puszczania muzyki.
    więc stachu121 - nie mam takich znajomych jak ty, bo mógłbym kilka kompów zrobić :)

edit:
    za jakiś czas może będzie zbiórka zużytego sprzętu, jak mi się trafi jakiś komputer to wtedy zmienię a terminal będzie do tv podpięty jako odtwarzacz filmów.
  • REKLAMA
  • #7 8642956
    stachu121
    Poziom 19  
    A na jakąś giełdę komputerową nie masz gdzie się wybrać? Często za grosze można dostać całkiem niezły sprzęt.
  • #8 8642966
    lubon124
    Poziom 19  
    nie bardzo(szkoła i inne zajęcia :P) ech... może uda mi się wylicytować terminal, jak będzie jakaś zbiórka to pokombinuję. Narazie potrzebuję opinii kogoś czy to w ogóle działa :)
  • #9 8643045
    stachu121
    Poziom 19  
    Mam na pozbyciu obecnie tą płytę z Pentium 3 633 MHz, jakąś grafiką chyba GF2 32 MB i 256 SDRAM. Nie daleko mieszkasz, tyle, że sprzęt wart 20- max 30 zł a na drogę stracisz więcej :D
  • #10 8646820
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Posiadam w/w terminal. Wydajność nie zachwyca,ale jako mini NAS dla 3 klientów jest wystarczający.
  • #11 8647584
    lubon124
    Poziom 19  
    wcale mi jakaś kosmiczna wydajność nie jest konieczna... tylko by wejść na elektrodę w poszukiwaniu schematu, czasem wrzucenia konstrukcji, może jakieś początki programowania, muzyka podczas pracy. Więc chyba styknie :)
    Temat można zamknąć.
    pozdrawiam, lubon124

PS jak coś to odezwę się w sprawie tej płyty stachu121

Wszystko już nieaktualne... Załatwiłem kompa za 40zł :)
    dziękuję wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam. Temat naprawde można zamknąć :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup terminala HP COMPAQ T5500 z systemem Windows XP do wykorzystania w pracowni oraz do przeglądania internetu. W dyskusji podano, że terminal ten obsługuje pamięci DDR333, a także można podłączyć dysk 2.5" do instalacji systemu. Użytkownicy sugerują, że wydajność terminala nie jest zadowalająca, ale wystarczająca do podstawowych zadań, takich jak przeglądanie stron internetowych czy programowanie. Wskazano również na alternatywne opcje, takie jak komputery z procesorami Pentium III lub Celeron, które mogą oferować lepszą wydajność w podobnej cenie. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na inny komputer za 40 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA