logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate 7200.9 ST3250824A - BIOS nie widzi dysku, brak dźwięków, jak odzyskać dane?

Saviogg 25 Paź 2010 09:09 1314 6
  • #1 8660246
    Saviogg
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam serdecznie.

Mój proiblem jest bardzo podobny do zamieszczonych na tym forum wcześniej.
    Róźnica polega na tym, że nie słychac w środku nic.
    BIOS nie identyfikuje dysku, nie wiesza się ani nie zwalnia w czasie identyfikacji.
    Po prostu tak, jakby na IDE nic nie było wpięte.
    Nie słychać szumu w środku ani innych trzasków.
    Nie ma również zwarć na zasilaniu +5 i +12.
    Diodu na elektronice nie wykazują "nadpaleń" - oczywiście ocena wizualna.

Najprawdopodobniej nastąpiło zwarcie na płytce w czasie wyciągania dysku z obudowy.
    Komp był wtedy wyłączony, ale kabel zasilający był w zasilaczu.

Mój dysk to Seagate 7200.9 ST3250824A ATA 250GB firmware 3.AAE Product of China.

Na stronie Seagate sprawdziłem, że gwarancja kończy się 8 marca 2011 roku.
    Mnie jednak nie zależy na wymianie dysku tylko na danych. Gwarancję sprawdziłem z ciekawości.

Proszę forumowiczów o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny problemu ewentualnie pomoc w nabyciu odpowiedniej elektroniki lub odzysku danych.
  • #2 8660325
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Jeśli dysk w ogóle nie rusza i nie jest wykrywany proponuje poszukać identycznego uszkodzonego mechanicznie i przełożyć elektronikę.

Do nabycia na jednym z serwisów aukcyjnych. Proszę pamiętać, ze wersja płytki i firmware (aby odzyskać dane) muszą się zgadzać. Firmware na nalepce, oznaczenie elektroniki na płytce od spodu.
  • #3 8660357
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Elektronika uszkodzona .
  • #4 8661944
    Saviogg
    Poziom 10  
    Dzięki...
    ... i tu kolejny problem... - Szukam na aukcjach i ani słychu ani widu.
    Nie ma ofert ani samej elektroniki ani uszkodzonego.
    Czy w moim przypadku to jest 100% wada elektroniki?
    Jeśli tak to będę szukał do skutku bez ingerencji w środek HDD.
  • #5 8662067
    mayekk
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Szukac szukac i jeszcze raz szukac. W koncu sie trafi. Ewentualnie kupic taki sam nowy, przelozyc elektronike odzyskac dane i sprzedac. Jeden sprawny, jedną samą mechanike.
  • #6 8670904
    Saviogg
    Poziom 10  
    Myślę, że sama wymiana elektroniki nie zawsze powoduje "ruszenie" dysku tym bardziej, gdy talerze milczą. Pozostaje kwestia programowania lub przelutowania ROM'u o ile jest sprawny.
    Póki co szukam dalej :)
  • #7 9880869
    Saviogg
    Poziom 10  
    Trochę późno ale lepiej późno niź wcale.
    Dysk najpierw był w Warszawie. Firma odzyskująca dane na terenie Warszawy i Radomia kilkakrotnie informowała mnie o poczynionych postępach. Dysk otrzymałem wraz z dwoma dołączonymi elektronikami (dysk przesłano mi bez podpiętej płytki). W związku z tym, że wizyta dysku w Warszawie trwała 3 miesiące dostałem info sms - "usługę proszę potraktować jako gratis".
    Niestety dysk nie działa. Poza tym był bez podpiętej elektroniki więc wogóle tego nie rozumiem.

W związku z tym dysk pojechał do Poznania.
    W Poznaniu wizyta trwała ok. miesiąca. To co usłyszałem od gościa z firmy odzyskującej dane trochę mnie przeraziło. Dysk wyglądał tak, jakby ktoś na nim prowadził doświadczenia. Do wymiany wszystko!!!
    Stan dysku poniżej krytyki.
    Dokonałem zakupu nowego HDD (uczyniono to w moim imieniu), dane zostały skopiowane na nowy dysk - WSZYSTKIE. Faktem jest, że trochę mnie to kosztowało, ale dane były zbyt cenne, aby z nich zrezygnować.

Z Warszawy (Radomia) nie otrzymałem żadnej informacji w sprawie dysku, nie odbierano ode mnie telefonów, nie odpisywano na sms'y, e-maile itp.

To tyle w kwestii mojego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Seagate 7200.9 ST3250824A, który nie jest wykrywany przez BIOS, nie wydaje dźwięków, a wizualna ocena elektroniki nie wykazuje uszkodzeń. Podejrzewa zwarcie na płytce po wyciągnięciu dysku z obudowy. Forumowicze sugerują poszukiwanie identycznego uszkodzonego dysku w celu wymiany elektroniki, jednak użytkownik ma trudności ze znalezieniem odpowiednich części. Wskazują również, że sama wymiana elektroniki może nie wystarczyć, jeśli talerze dysku są ciche. Użytkownik rozważa profesjonalne odzyskiwanie danych, które w jednym przypadku zakończyło się sukcesem, ale wiązało się z wysokimi kosztami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA