logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć materiałową izolację z kabla bez uszkodzenia przewodów?

GoDilla 27 Paź 2010 15:58 2422 2
  • #1 8670169
    GoDilla
    Poziom 10  
    Witam, mam być może proste pytanie, ale ja niestety nie znam na nie odpowiedzi. Napisałem "izolacji" w cudzysłowie, bo to jest taka nietypowa izolacja, nie-gumowa, tylko to jest taki materiał. Robiłem już za pomocą ognia, ale nie wiem czy później takie "osmolone" kable będą dobrze przewodzić. A więc moje pytanie: czy po takim zabiegu (z ogniem) kabel, na którym osiadła się sadza(?) będzie dobrze przewodził, jeśli odpowiedź brzmi: nie, to prosiłym o podanie sposobu na zdjęcie tej "materiałowej" izolacji.

A, dodam, że jestem ultra-turbo-początkujący więc proszę o w miarę "ludzki" język i zrozumienie ;)
  • #2 8670188
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Taką izolację albo się wywija na zewnątrz kabla albo obcina wokół ostrym nożem. Co do osmalonych żył - wystarczy przetrzeć alkoholem lub jeśli to nie pomaga to przetrzeć drobnym papierem ściernym.
  • #3 8670232
    GoDilla
    Poziom 10  
    dzięki serdeczne, naprawdę, tak w ogóle to pierwszy post na forum, jeszcze raz dzięki wielkie :)
REKLAMA