logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć parametry TS dla subwoofera Hifonics Zeus 25 cm?

jeyfrey 26 Wrz 2004 12:07 1116 3
REKLAMA
  • #1 875597
    jeyfrey
    Poziom 2  
    Powracam do tego tematu, który nie długo mnie wykończy. Z elektorniki jestem początkujący i czy ktoś z was może mi wytłumaczyć łopatologicznie jak w domowych warunkach zmierzyć TS i co jest dokładnie do tego potrzebne? Jeżeli wyniki te mogą być zafałszowane bo robione przez amatora to czy ktoś może mi pomóc albo nawet zmierzyć ten głośnik? Oczywiście odwdzięczę się. Jestem z Warszawy i mógłbym podjechać. W tym problem, że na allegro wylicytowałem obudowę do subwofera i bez tych danych konstruktor obudowy nie jest w stanie jej wykonać. Ja tego nie byłem świadom i jeszcze pare dni i dostanę negatywa bo nie daję jemu znaku życia. Proszę pomóżcie. Opisywany głośnik to 25 cm subwofer firmy Hifonics model Zeus. 2- cewkowy, 4 ohmy a moc ponoć 250 Wat w RMS. Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję! Mój email jeyfrey2(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 875735
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Parametry Thiele- Schmall, opisują parametry głosnika.Podstawiając je do odpowiednich wzorów, można wyliczyc optymalną obudowę.
    Samodzielne zmierzenie tych parametrów nawet dla fachowca z dużym doświadczeniem jest bardzo trudne do zrobienia.
    Inna sprawa, to fachowość oferty na allegro, jesli gościu nie potrafi na internecie dotrzeć do tych parametrów....
    Jesli jest to klasyczna obudowa typu "bas-refleks", to problem stanowi tylko nastrojenie otworu, tak aby jego czestotliwośc była równa , lub w pobliżu częstotliwości rezonansowej tego głośnika w tej obudowie. Jest to do zrealizowania przez teleskopową rurę basrefleksu.Zmierzenie czestotliwości rezonansowej głośnika w danej obudowie jest do przerowadzenia przez każdego elektronika, ale wymagany jest miernik czestotliwości, generator, miernik uniwersalny, wzmacniacz mocy, oraz rezystor o mocy ok 10-20 W i wartosci 10-16 Ohm.
    Zamykamy wylot otworu basrefleks.
    Do wejścia wzmacniacza doprowadzamy sygnał z generatora, a szeregowo z głośnikiem włączamy rezystor. Zmieniamy powoli czestotliwość genaratora,zaczynając od najniższej (ok 15 Hz), mierząc spadek napięcia na rezystorze.
    Najmniejsze napięcie na nim odpowiada cząstotliwości rezonansu głośnika.
    Znając ją długość rury można wyliczyć za pomocą programiku WinISD beta, podstawiając w odpowiednie pola: objetość obudowy, f rezonasową otworu( zmierzoną f głośnika)oraz średnicę otworu.
    Powodzenia...
    jk
  • REKLAMA
  • #3 875883
    kraz73
    Poziom 28  
    Ocena: 29
    A dokładnie jaki model kupiłeś?

12Z3 fs=26, SPL=88dB, Re=6 Om,
    12Z4 fs=29, SPL=88dB, Re=4 Om.

Nic niestety nie znalazłem na temat dobrici elektrycznej i mechanicznej :cry: może ktoś inny ma brakujące parametry.
REKLAMA