logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubuntu 10.04 LTS na laptopie HP-nx7300 - nie działa wi-fi

dlugowlosyrudy 29 Paź 2010 19:31 9701 19
REKLAMA
  • #1 8678742
    dlugowlosyrudy
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć
    po za instalowaniu 10.04lst nie działa mi wi-fi,a dokładniej nie świeci niebieska dioda która o tym informowała.Mam hp-nx7300 i ruter tp-link td-w8910g i nie wiem jak uruchomić sprzęt.A i nie mam windowsa cały mój system to ubuntu.Może ktoś miał podobny zgryz więc proszę o pomoc,bo jestem nowy w środowisku ubuntu
  • REKLAMA
  • #2 8680244
    Qukac
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    To jest najczęstszy problem linux+wifi co to za karta w tym laptopie ?
    W konsoli w pisz sudo lspci i zapodaj na forum.

Jeżeli radzisz sobie w miarę z linuxami to użyj ndiswrappera.
  • REKLAMA
  • #3 8680260
    maverick5456
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jezeli nie zapala ci sie kontrolka od wifi to nie koniecznie jest to wina linux-a.

Czy to jest nowa instalacja linuxa czy juz wczesniej uzywales go i dzialala karta wifi??
  • #4 8680554
    dlugowlosyrudy
    Poziom 9  
    kart to ;0 host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GSM, 943/940GML and 945GT Express Memory Control Hub (rev 03)
    0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GSM 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev03)
    1 Displey controller: Intel Corporation Mobile 945/GM/GSM/GME 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev03)
    0 Audio device:Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev01)
    0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev01)
    1PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2(rev01)
    3PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4(rev01)
    0UBS Controller:Intel Corporation N10/ICH 7 Family UBS UHCI Controller #1 (rev01)
    1UBS Controller:Intel Corporation N10/ICH 7 Family UBS UHCI Controller #2 (rev01)
    2UBS Controller:Intel Corporation N10/ICH 7 Family UBS UHCI Controller #3 (rev01)
    3UBS Controller:Intel Corporation N10/ICH 7 Family UBS UHCI Controller #4 (rev01)
    7UBS Controller:Intel Corporation N10/ICH 7 Family UBS2 EHCI Controller (rev01)
    0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev01)
    0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GMB (ICH7-M) LPC INTERFACE Bridge (rev01)
    1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SATA AHCI Controller (rev01)
    2 SATS controller:Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA AHCI Controller (rev01)
    0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller
    1 FireWire (IEEE 1394):Texas Instruments PCIxx12 OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
    0 Eternet controller : Broadcom Corporation BCM4401-BO 100Base-TX (rev01)
    0 Network controller : Broadcom Corporation BCM4311 802.11/g WLAN (rev01)
    przepisałem wszystko literka po literce i nie radzę sobie w linuxie raczkuje.A miałem tylko Ubuntu na VirtualBox i tam mi chodził.Ale że przy wgrywaniu go teraz nie zrobiłem partycpowania dysku i całego 10.04lst wgrałem na sprzęt.Tak więc mam tylko Linuxa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8681904
    Qukac
    Poziom 20  
    Uruchom Ubuntu i przejdź do katalogu /etc/modprobe.d/ uruchom dowolny edytor z uprawnieniami roota gvim lub inny (jeżeli sprawia to kłopoty to uruchom Ubuntu jako root) otwórz plik blacklist i dopisz takie trzy linijki:
    blacklist b43
    blacklist b43legacy
    blacklist wl

i zapisujesz zmiany.
    Są to sterowniki linuksowe, dopisanie ich do blacklist spowoduje że nie będą one ładowane podczas uruchamiania, restartujesz system i po uruchomieniu ściągasz plik który zapodałem bcmwl5.zip rozpakowujesz gdziekolwiek może to być katalog /tmp.
    Teraz masz dwa sposoby na instalację, w menu gdzieś jest opcja sterowniki dla urządzeń bezprzewodowych lub podobnie (niestety ale nie pamiętam jak to było) klikasz na to i pojawi się opcja załaduj plik .inf to wskazujesz plik bcmwl5.inf i tyle wystarczy, po chwili powinieneś mieć internet przez wifi.

Druga metoda działa na każdym linuksie, przechodzisz do folderu gdzie zostały rozpakowane sterowniki (klawisz F4) i otwiera się konsola wpisujesz ls powinny pojawić się takie wpisy jak bcmwl5.inf bcmwl5.sys bcmwl564.sys to znaczy że jesteś we właściwym katalogu, wpisujesz komendę:
    sudo ndiswrapper -i bcmwl5.inf
    sudo modprobe ndiswrapper

I też wystarczy sieć powinna działać.

Na zakończenie kliknij pomógł koledze @berials za linka i mnie za przełożenie na zrozumiały język :)
    Miłego Hellowin :)
    Załączniki:
    • bcmwl5.zip (702.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 8682672
    dlugowlosyrudy
    Poziom 9  
    Dzięki za ostatni wpis z chęcią wyśle CI co chciałeś ale nie wiem jak to się robi a to co napisałeś to jakoś mi nie wchodzi na ten mój sprzęt nie wiem co robię źle wpisuje te polecenia w okno terminala i jak wpisałem ls to pojawił mi sie napis dokumenty na niebiesko a jak próbowałem resztę wpisać to wyskakiwało command not found. Już sam nie wiem czy ten Ubunt to taka cięzka materia czy to nie dla mnie lub mam pecha życowego i zostanę skazany na tego za sr........ go windowsa.Jeżeli można to proszę krok po kroku opis lub tak zwaną ciężką łopatologię. Jeszcze raz dziękuję za pomoc
  • Pomocny post
    #8 8683419
    Qukac
    Poziom 20  
    Normalnie przeglądaj sobie katalogi dopóki nie znajdziesz pliku bcmwl5.zip.Musisz go rozpakować, wystarczy na nim kliknąć prawym klawiszem myszki lub dwa razy kliknąć na tym pliku.Skopiuj rozpakowane sterowniki do katalogu /tmp uruchom konsole i wpisz cd /tmp następnie sudo ndiswrapper -i bcmwl5.inf i na koniec sudo modprobe ndiswrapper.
    Ale przed tymi czynnościami musisz zmienić plik blacklist i zrestartować Ubuntu tak jak opisałem we wcześniejszym poście bo inaczej się w ogóle nie dogadasz z wifi.

Napisz na jakim etapie jesteś ?
  • #9 8687959
    dlugowlosyrudy
    Poziom 9  
    a wiec jak wpisuje w terminalu sudo ndiswrapper -i bcmwl5.inf i sudo modprobe ndiswrapper to wyskakuje mi command not found.A tych trzech progrmów co napisałeś to nie wiem gdzie i jak szukać. Nie chcę byś posądzony za jakiegoś idiota ale jestem zielony i jak możesz to napisz mi krok po kroku jak znaleźć te trzy programy i co zrobić dalej.O jeszcze będziesz miał na to czas i ochotę. DZIĘKI
  • #10 8688058
    fafik50
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Może się mylę ale czy przypadkiem nie powinieneś najpierw zainstalować ndiswrapper np komendą w terminalu sudo apt-get install ndiswrapper lub poprzez dodaj usuń? Ndiswrapper nie jest domyślnie instalowany w systemie.
  • #11 8688336
    Qukac
    Poziom 20  
    W Ubuntu 9.04 i 9.10 ndiswrapper był zainstalowany, wątpie żeby w 10.04 go usunęli, wszystko zależy jak wpisujesz jeżeli wpisałeś obie komendy jednocześnie to pojawi się wymieniony przez ciebie komunikat o błędzie.

Druga sprawa to nie poprowadzę cię krok po kroku bo nie mam Ubuntu już od roku a 10.04 testowałem tylko raz w wersji livecd więc musisz sam trochę wykazać inwencji, umiesz obsługiwać windowsa to będziesz umiał linuksa niewiele się różnią od siebie.

1. Dodałeś wpisy do blacklist ? tak/nie - ścieżka /etc/modprobe.d/blacklist
    Wystarczy uruchomić konsole i wpisać sudo nautilus przejść do katalogu /etc/modprob.d/ i kliknąć na pliku blacklist dopisujesz:

blacklist b43
    blacklist b43legacy
    blacklist wl

i zapisz zmiany.
    Musisz to zrobić zanim uruchomisz ndiswrappera w przeciwnym razie możesz mieć poważny problem z uruchomieniem wifi, nie zapomnij zrestartować systemu.

2. Parę postów powyżej podałem ci linka do bcmwl5.zip wystarczy go pobrać i rozpakować, robi się to prawie tak samo jak w windowsie a gdzie powinien być ? może w folderze download.

3. Gdy patrzysz na pulpit są trzy rodzaje menu:
    Programy Miejsca System
    Klikasz na System > Administracja > Sterowniki Windows dla urządzeń bezprzewodowych i za pomocą tego apletu instalujesz sterowniki wystarczy wskazać tylko plik bcmwl5.inf. Jeżeli nadal nie możesz zlokalizować tego pliku to użyj opcji szukaj.

4. W ostateczności możesz użyć metody z konsolą ale wpisujesz polecenia jedno pod drugim a nie wszystkie w jednej linii.

sudo ndiswrapper -l

po tej komendzie będziesz wiedział czy masz ndiswrappera, jeżeli nie to pociąg za pomocą synaptica lub apt-get.

Mała podpowiedź gdy przeglądasz foldery za pomocą nautilusa wystarczy kliknąć na pustej przestrzeni prawym klawiszem myszki i wybrać opcję uruchom terminal - lub podobnie i gdy wpiszesz komendę ls to powinny pojawić się te same pliki i foldery co w nautilusie.
    Jeżeli jesteś we właściwym miejscu, czyli tam gdzie masz sterowniki to wpisujesz:

Nie zapomnij o Enterze po każdej linijce :)

Prościej już się nie da napisać mam nadzieję że poprawnie konfigurujesz swoją kartę sieciową bo inaczej też może nie działać.

P.S.
    Nie musisz już klikać na pomógł :) klika się tylko raz gdy ktoś pomoże rozwiązać twój problem :)

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #12 8730022
    dlugowlosyrudy
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki dla Qumak i dla wszystkich za pomoc w moim problemie udało mi się rozwiązać problem.Prze instalowałem cały sprzęt wgrałem viste i ubuntu.Laptop nie miał większych problemów ze znalezieniem sieci i teraz z niego korzystam.Przypuszczam że problem polegał na tym że jak instalowałem tego ubuntu 6.10 to po nim mi sprzęt wariował i to była przyczyna.Pozdrawiam
  • #13 8730297
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    Cytat:
    Normalnie przeglądaj sobie katalogi dopóki nie znajdziesz pliku bcmwl5.zip.Musisz go rozpakować, wystarczy na nim kliknąć prawym klawiszem myszki lub dwa razy kliknąć na tym pliku.Skopiuj rozpakowane sterowniki do katalogu /tmp uruchom konsole i wpisz cd /tmp następnie sudo ndiswrapper -i bcmwl5.inf i na koniec sudo modprobe ndiswrapper.
    Ale przed tymi czynnościami musisz zmienić plik blacklist i zrestartować Ubuntu tak jak opisałem we wcześniejszym poście bo inaczej się w ogóle nie dogadasz z wifi.

Nie no faktycznie, my się tu męczymy ze skomplikowanym windowsem, a tu jest taki prosty linux gdzie wszystko działa, tylko jeszcze trzeba sobie to zrobić komendami z kosmosu.
    Ale to bajeczka, tylko drukarka nie idzie, czy tam wifi..
    ciekaw jestem, czy ten system stworzyli murzyni?
    UBUNTU.:D
  • #14 8732837
    greep
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Swego czasu mialem taki sam problem z linuxem i probowalem go rozwiazac siegajac porad na przeroznych forach internetowych (polskich i angielskich).
    Wszedzie byly podobne instrukcje, podobne sterowniki i pomimo, ze probowalem wszystkiego na wszystkie sposoby i ze ludzie mowili ze sie da, to NIE UDALO mi sie zainstalowac tych cholernych sterownikow do wifi, a bez nich Linux na kompie byl dla mnie praktycznie bezuzyteczny...

Z pomoca jednak przyszedl VM Ware Player, przez ktorego zainstowalem Linuxa virtualnie i korzystalem z niego jak z normalnej aplikacji windows.
    Instalacja w ten wlasnie sposob rozwiazala problem Wifi.
    Sterowniki do wifi zainstalowaly sie same, podczas instalcji linuxa.

Na moje potrzeby, praktyka consoli etc.., taka instalacja linuxa w zupelnosci wystarczyla.
    Takze moze sprobuj w ten sposob.
  • #15 8736003
    Qukac
    Poziom 20  
    @jannaszek
    No niestety ale microsoft zrobił z ciebie zombie :) ty masz tylko klikać a windows zrobi resztę za ciebie :) a skoro wszystko działa to po co instalujesz linuksa ?

Cytat:
    ciekaw jestem, czy ten system stworzyli murzyni?
    UBUNTU.:D

Anglicy a dokładnie firma Canonical.

W pewnym stopniu rozumiem twój sarkazm co do dystrybucji linuksów ale to wina ich twórców, tworzą jakąś dystrybucję ale zamiast ją poprawić to skupiają się na następnej wersji a biedny człowiek musi radzić sobie sam.Najlepszym przykładem jest właśnie Ubuntu gdzie każda dystrybucja zawiera sporo błędów.
    Pozdrawiam
  • #16 8736239
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    Właśnie na końcu dotknąłeś sedna.
    Zacząłem kiedyś przygodę, ale że nie było mowy o uruchomieniu drukarki lexmark, ciepnąłem tym.
    Wszystko trzeba kompilować przezbrajać makefilować.
    To nie jest dla normalnych prostych użytkowników, a dla grupy pasjonatów "modzenia".
  • #17 8737327
    dlugowlosyrudy
    Poziom 9  
    każdy z nas na początku jak zaczynał przygodę z linuxem miał jakieś niespodzianki a człowiek uczy się a ja dopiero zaczynam przygodę i długa naukę tego systemu
  • #18 10173697
    Karmazow
    Poziom 1  
    Każdy z nas zaczynał na Ubuntu zaś życzliwość innych pomaga nam w rozwiązywaniu problemów. Zatem Wi-Fi na ubuntu może nie działać szczególnie jak mamy karte Realtek RTL 8188CE lub 8101/2E. Taką karte ma nowy netbook lenovo s 100. Problem może dotyczyć również innych kart na różnym sprzęcie. Wiadomo nie każdy włącza nowy system i jak osioł ma potem problemy, których można uniknąć. Roztropnie jest wgrać obraz systemu na USB by zobaczyć jak funkcjonuje. Niestety wprowadzanie zmian jak wyżej wymienione w terminalu może okazać się walką z wiatrakami bo wymaga np. ponownego włączenia systemu który nie akceptuje zmian Rozwiązanie.
    Trochę czasu minęło od ostatniego posta ale ja sam dzisiaj miałem problem z wi-fi. Zatem proponuje posiłkować się nowym ubuntu Niebiańska Nimfa remix 11.04 wykonanym przez polski zespół ubuntowców.
    1.Ściągamy zawartość z http://ubuntu.pl/pobierz.php
    2. Następnie potrzebujemy Program do instalacji obrazu USB : Universal USB Installer. Po jego załadowaniu mamy listę linux-ów by stworzyć obraz z pobranego pliku; należy wybrać niestandardowy obraz USB na samym końcu listy (lista nie zawiera polskich nakładek ubuntu) :D
    3. Ładujemy "obraz" na USB
    System zawiera co prawda 1 GB ale Wi-Fi działa. Pozostałe programy mogą się przydać- z pewnością nie łamiemy prawa mając je w netbooku.
    Menedżerowie od Windowsa dużo kombinowali by utrudnić życie. Widać jednak universum linux jest po prostu perpetum mobile. Dobrego użytkowania. :arrow:
  • #19 13145845
    mgiro
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    dlugowlosyrudy udało Ci się odpalić wi-fi na linuxie? Tez mam taka samą karte jak Ty.
  • #20 16518101
    greena182
    Poziom 1  
    Qukac napisał:
    Uruchom Ubuntu i przejdź do katalogu /etc/modprobe.d/ uruchom dowolny edytor z uprawnieniami roota gvim lub inny (jeżeli sprawia to kłopoty to uruchom Ubuntu jako root) otwórz plik blacklist i dopisz takie trzy linijki:
    blacklist b43
    blacklist b43legacy
    blacklist wl

i zapisujesz zmiany.
    Są to sterowniki linuksowe, dopisanie ich do blacklist spowoduje że nie będą one ładowane podczas uruchamiania, restartujesz system i po uruchomieniu ściągasz plik który zapodałem bcmwl5.zip rozpakowujesz gdziekolwiek może to być katalog /tmp.
    Teraz masz dwa sposoby na instalację, w menu gdzieś jest opcja sterowniki dla urządzeń bezprzewodowych lub podobnie (niestety ale nie pamiętam jak to było) klikasz na to i pojawi się opcja załaduj plik .inf to wskazujesz plik bcmwl5.inf i tyle wystarczy, po chwili powinieneś mieć internet przez wifi.

Druga metoda działa na każdym linuksie, przechodzisz do folderu gdzie zostały rozpakowane sterowniki (klawisz F4) i otwiera się konsola wpisujesz ls powinny pojawić się takie wpisy jak bcmwl5.inf bcmwl5.sys bcmwl564.sys to znaczy że jesteś we właściwym katalogu, wpisujesz komendę:

I też wystarczy sieć powinna działać.

Na zakończenie kliknij pomógł koledze @berials za linka i mnie za przełożenie na zrozumiały język :)
    Miłego Hellowin :)

Witam wszystkich,
    czy powyższa procedura ma szanse sprawdzić się na laptopie dell inspiron 6400 przy D-Link DWR-116? Ubuntu 14.04. Parę lat temu miałam też Linuxa Ubuntu na tym komputerze i wi-fi działało bez problemów. Teraz nie daje znaku  życia.
    Poniżej to, co wyrzuciło polecenie "lspci".
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
    00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
    00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 4 (rev 01)
    00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
    00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
    00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
    00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
    00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e1)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
    00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 01)
    03:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
    03:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller
    03:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 19)
    03:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 0a)
    03:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev 05)
    0b:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4311 802.11b/g WLAN (rev 01)
    Będę wdzięczna za podpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem działania Wi-Fi po zainstalowaniu Ubuntu 10.04 LTS na laptopie HP-nx7300. W odpowiedziach zasugerowano użycie polecenia `sudo lspci` do identyfikacji karty sieciowej oraz zastosowanie ndiswrappera do instalacji sterowników. Wskazano również na konieczność dodania odpowiednich wpisów do pliku blacklist, aby uniknąć konfliktów z domyślnymi sterownikami. Po kilku próbach i wskazówkach, użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, reinstalując system i uzyskując dostęp do sieci Wi-Fi. W dyskusji poruszono również trudności związane z obsługą systemu Linux oraz różnice w porównaniu do Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA