logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać hasło BIOS w IBM ThinkPad 390 z układu 24c03lm8?

Nostus 29 Paź 2010 20:48 1061 1
REKLAMA
  • #1 8679084
    Nostus
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Drodzy przyjaciele! Zakupiłem ostatnio na giełdzie lapka IBM 390 z zahasłowanym biosem.. To lapek po banku PKO BP, bez dysku twaredgo. Normalnie się uruchamia ale nie da się wejść do biosu by nim wykryć dysk twardy ( stare komputery tak miały...) bo blokuje mnie durne hasło którego nie znam. Po dwóch próbach wpisania na chybił trafił wyskakuje "system disable 0048" Po resecie znów mam możliwość ponownego wpisania hasła. I tak w nieskończoność...

Przeczytałem wiele o łamaniu haseł w IBM. Nie pomaga wyjęcie baterii BIOS, do lodówki nie wsadzam bo to kpina, program PC Cmos Cleaner v2.0 nie daje rady. Z tego co się doczytałem to hasło w lapku jest zapisane w innej kosci niż kość BIOS. Jedyne co znalazłem to układ 24c03lm8 i wydaje mi się że wnim powinno siedzieć hasło...

Może ktoś wie jak to hasło zczytać? Zwykłym fejsem na dwóch rezystorach i dwóch zenerach wpiętych w SDA i SCL i pony prog? Czy móze źle zidentyfikowałem układ? Jeżeli ktoś miał już taki przypadek i łamał hasło w TP 390 to prosiłbym o lokalizację układu w którym " siedzi" hasło oraz podanie jego modelu.
  • REKLAMA
  • #2 8679290
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Na tym forum nie pomagamy łamać haseł.
REKLAMA